GE Hitachi vill bygga ny kärnkraft i Sverige

ENERGIPOLITIK. Kärnteknikkoncernen GE Hitachi väcker stort intresse både i Sverige och runt om i världen. ”Vi är mycket positiva till och intresserade av att bidra till ny kärnkraft i Sverige”, säger Fredrik Vitabäck, Europachef för marknadsutveckling, till Dagens Industri.

SMR BWRX-300

Konkret handlar det om GE Hitachis små modulära kärnkraftverk, så kallade SMR:er. Företagets småskaliga reaktormodell, BWRX-300, är en av de hetaste kandidaterna för de bolag som just nu vill bygga ny kärnkraft i Sverige.

Bland annat har Göteborgsbaserade Kärnfull Next som siktar på att utveckla och bygga ett antal nya reaktorer i Sverige, ingått i ett samförståndsavtal med GE Hitachi.

Även Vattenfalls vd Anna Borg är intresserad av GE Hitachis reaktortyp inom ramen för den statliga kraftjättens förstudie om ny kärnkraft.

Huruvida vi kan se ny kärnkraft i Sverige hänger helt på att legala hinder undanröjs och att licensiering och tillståndsprocesser går mycket snabbt, förklarar Fredrik Vitabäck.

Här finns fortsatt utmaningar. Men vi noterar att regeringen har ambitioner att snabbt genomföra reformer som förhoppningsvis kommer att ge god effekt, säger Vitabäck.

-Pettersson noterar att många företag är intresserade av att bygga kärnkraftverk med den nya regeringens politik. Det verkar som om S och MP ljög när de sa att det var marknaden som inte ville ha kärnkraft.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

8 thoughts on “GE Hitachi vill bygga ny kärnkraft i Sverige

 1. Vi har matats med lögner de senaste 40 åren . Begåvningsreserven som invandrade var bara skitsnack. Nu har vi över en miljon bidragstagare och arbetskraftsbrist .
  Den ekvationen stavas SOCIALDEMOKRATISKT VANSTYRE.
  Ingenting annat.

  27
  1
 2. Bryr mig inte om ifall det blir Blykalla eller GE Hitachi som bygger de nya SMB kärnkraftverken bara det blir gjort.
  Vi behöver runt 4500 MW för att kompensera för de borttagna kärnkraftverken.

  26
  1
 3. Det är väl helt klart att det som Sosseregeringen tillsammans med MP påstår och ljuger om att kärnkraftsreaktorer lades ner p.g.a. ”affärsmässiga skäl” är en av de grövre lögnerna som dessa spridit!
  De här två partierna tillsammans med vänstern ligger bakom den ”ryska roulett” som nu utspelar sig i energifrågan!
  Orsaken var ju helt enkelt att regeringen straffbeskattade kärnkraften så den blev ”olönsam”.
  Tänk om man t.e.x. hade lagt på en extraskatt på elbilar i motsvarande storlek som den bonus som tidigare fanns, hur många hade då köpt en elbil?

  39
  • Undrar vad de hade tänkt göra se’n? När kärnkraften var nerlagd? Börja med kolmilor igen? Det blåser ju inte varje dag.

 4. Då kommer Anna Borgs allt för höga lön idag, att stiga till 5 miljoner i månaden!
  Mycket vill ha mer?

  28

Kommentera