Skyttegravskrig i Donetsk fortsätter

UKRAINA. De blodiga striderna kring staden Bachmut i Donetsk fortsätter med hundratals döda och skadade varje dag, skriver The Guardian.

Den Washingtonbaserade tankesmedjan ISW gör bedömningen att Ryssland troligtvis gjort vissa framsteg, men att detta inte betyder att man är nära att omringa staden som den rysktillsatte ledaren för Donetsk under måndagen hävdat.

Striderna har pågått i flera månader och beskrivs som ett blodbad utan några egentliga förflyttningar, likt ett skyttegravskrig som under första världskriget. Enligt Jörgen Elfving, tidigare överstelöjtnant, handlar de påstådda ryska framgångarna om framryckningar på 200 meter per vecka.

Ryssarna framhåller att man tagit en liten sketen by som en jättelik seger, men det behöver alls inte vara betydelsefullt, säger Elfving.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

30 thoughts on “Skyttegravskrig i Donetsk fortsätter

 1. Pettersson, säljer du reklamplats till Tass per meter? Räcker det inte med att sälja länkplatser till ryska propagandaministeriet?

   • Nä, man orkar inte läsa, man bara trycker ner när direkt när det är meterlånga inlägg. Därför kanske det räcker med länkar? Funderar lite på att klistra in lagboken i fulltext nästa gång jag vill länka till någon paragraf…

 2. EU-toppens utspel om 100.000 döda ukrainska soldater klipps bort

  Fria Tider
  Publicerad 30 november 2022 kl 11.50

  EU. I ett tal som publicerades på EU-kommissionens hemsida uppgav kommissionens ordförande Ursula von der Leyen att 100.000 ukrainska soldater dödats i det pågående kriget. Men strax efter publiceringen togs siffran bort både från det filmade talet och från manuset på hemsidan.
  – Det uppskattas att över 20.000 civila och 100.000 ukrainska militärer har dödats än så länge.
  Så sade Ursula von der Leyen i ett uttalande som både i video- och textformat laddades upp på EU-kommissionens hemsida på onsdagsförmiddagen.
  Men strax efter publiceringen hade citatet, som i skrivande stund ännu återfinns i Googles cachefunktion, tagits bort. Även videon har redigerats.

  6
  6
  • Uppgiften var felaktig och rättades, men siffrorna på civil offer visar att Putin är ett ännu större svin än vad de flesta vet om. Hatet växer sig bara starkare när uppgifterna om hur många civila han dödar kommer fram. Frågan är om 20.000 räcker? Det blir en sak för domstolarna i ett senare skede.

   6
   4
   • Knappast, det är bara ryssarna som tjänar på att sanningen stoppas. Hatet växer sig bara starkare mot Putin för varje liv Ukrainskt liv som spills!

    3
    4
   • Om dödstalen rättas så betyder det att de ersätts med de rätta dödstalen, men i detta fall tas dödstalen bara bort utan att ersättas med något. Sådant är ingenting annat än censur.

 3. Russia to boost defense procurement 50% to ensure 97% troop provision with weapons
  Sergey Shoigu pointed to the importance of keeping production at its full capacity and ensuring early deliveries to the troops

  MOSCOW, November 30. /TASS/.

  Russia’s 2023 defense procurement plan will grow by 50% to ensure that Russian troops are 97% supplied with armaments and military equipment, Defense Minister Army General Sergey Shoigu said at the ministry’s board meeting on Wednesday.
  “Next year, considering extra budget funds, the defense procurement plan will practically grow by 50%. This will help ensure that constant alert units and formations are 97% supplied with armaments and hardware,” the defense chief said.
  Shoigu pointed to the importance of keeping production at its full capacity and ensuring early deliveries to the troops. The defense chief stressed that it was necessary to continue modernization and the development of state-of-the-art weapons with their subsequent use in the special military operation in Ukraine.
  The defense procurement plan is based on the country’s state armament program. The scope of the defense procurement plan is not revealed. The current state armament program is effective for the period of 2018-2027 and stipulates 20 trillion rubles (around $330 billion in current prices) in funds (according to the 2018 data).
  Roscosmos Chief Yury Borisov who earlier held the post of deputy prime minister overseeing the defense industry (2018-2022) said that the defense procurement plan had been 98% fulfilled, following the results of 2021. Borisov also said in early April that a new state armament program would focus on creating qualitatively new and fundamentally new armaments, including directed energy and kinetic weapons and also control systems based on artificial intelligence and robotic vehicles.

  4
  4
  • Håkan, du vet lika väl som alla andra att Tass är tvingade att ljuga enligt rysk lag! De får bara skriva sådant som Putin i desperation knåpar ihop i sin bunker. Ändå envisas du med att klistra in fantasierna här. Är det bara för att du får betalt eller tror du verkligen på det själv? I så fall måste du vara en av de mest lättlurade på denna planet…

   5
   3
 4. Håkan, knäppgökar brukar söka sig till krig. Så sker även i Ryssland där nazister och våldsbrottslingar får jobb i Putins privata armé.

  Skillnaden är att Putins nazister attackerar grannländer medan eventuella nazister i Ukrainas armé försvarar Ukraina mot terroristerna.

  Så länge övergrepp sker mot ryssar i Ukraina får man ha överseende med det, ryssarna kan ju åka hem när de vill. Men väljer de att stanna kan de självklart råka illa ut. Om däremot ryssar begår övergrepp i Ukraina, som är betydligt vanligare, 10.000-tals krigsbrott är under utredning och det är bara toppen av ett isberg, så är det helt oförlåtligt. Ryssarna ska inte ens vistas i Ukraina men de siktar på och dödar civila. Jag hade också dödat en ryss långsamt om ryssen var här i Sverige och dödade våra civila. Mycket långsamt!

  9
  4
 5. Azovfrivillige Kent McLellan vittnar om tortyrmord på ryssar

  Nya Dagbladet
  Kriget i Ukraina
  publicerad Igår 16:47
  – av Isac Boman

  Kent McLellan ångrar inte sin tid i Ukraina. I en intervju med den grävande journalisten Juan Sinmiedo berättar skinnskallen Kent ”Boneface” McLellan frispråkigt om sin tid som frivilligsoldat i Ukraina och om sadistiska övergrepp som begåtts av de ukrainska bataljonerna.
  – Jag kommer ihåg när jag blev tillfrågad att fotografera medlemmar i Aidar- och Tornado-bataljonerna posera med liken av en lynchad gravid kvinna och en man som de sa var hennes make, berättar han bland annat.
  Kent Ryan McLellan föddes 1990 och är son till Ken McLellan, sångare i frihetsrocksbandet Brutal Attack. Redan som tonåring blev han medlem i den obskyra nationalistorganisationen The American Front och har tidigare suttit fängslad för vandalism och misshandel. 2012 greps han och flera organisationskamrater av FBI i samband med att de misstänktes planera ett terrordåd mot icke-vita i Florida.
  Två år senare anslöt sig ”Boneface” till det ukrainska nationalistpartiet Högra Sektorns militanta gren i ett antal månader innan han reste tillbaka till USA för att istället ägna sig åt att rekrytera utlandsfrivilliga till den paramilitära organisationen Misanthropic Division. I januari 2022 återvände han till Ukraina för att ansluta sig till den ökända Azovbataljonen.
  McLellan berättar att han först kom i kontakt med de ukrainska ultranationalistiska grupperingarna C14 och Misanthropic Division på sajten VK och började sköta de sistnämndas publiceringar – men att kontakten bröts efter att FBI arresterade honom för att ha varit med och arrangerat ett paramilitärt träningsläger i Florida.
  När protesterna i Kiev drog igång deltog många av McLellans ideologiska fränder och han skapade själv en ”grupp” som arbetade med att hitta tekniska lösningar för att komma runt nätverksbegränsningar och dysfunktionella mobilnät så att deltagarna enklare kunde koordinera sina aktioner. 2014 var också året då han reste till Ukraina – och även om hans visum bara gällde för nio dagar hade han inga direkta planer på att återvända.
  – Vid den här tidpunkten styrde jag redan Misanthropic Division i USA, säger han och berättar vidare att nationalister av hans sort från hela Europa och USA reste till Ukraina ungefär samtidigt.
  Efter ett tag hade de amerikanska frivilliga etablerat sig i Ukraina och fått in rutiner som gjorde det enklare att flyga in fler frivilligsoldater och ta hand om dem på ett effektivt sätt – snarare än att de blev strandsatta på någon ukrainsk flygplats.
  USA följde utvecklingen
  McLellan beskriver vidare hur Högra Sektorn ”kontrollerade nästan allting” som hade med de frivilliga att göra och att han placerades tillsammans med många av de kombattanter som senare kom att utgöra Azovbataljonen.
  Även om han trivdes med de engelskspråkiga frivilligsoldaterna var det på grund av språkbarriärerna mycket svårt att komma nära och kommunicera med de ukrainska. Han berättar också att hans första uppdrag i Mariupol mest bestod av ”mycket skytte på absolut ingenting och många soldater som inte visste vad de skulle göra”.
  McLellan berättar också att amerikanska myndigheter under Maidan-kuppen tog fast honom när han tränade ukrainare att utföra cyberattacker för att försvaga den dåvarande ukrainska regimen – men att USA valde att inte arrestera honom utan snarare ville se hur situationen utvecklades.
  – De ville sitta med och hjälpa till. De ville inte ha namn eller någonting sådant, men de ville övervaka situationen, säger han och konstaterar att han utan det amerikanska stödet hade åtalats för brott mot USA:s neutralitetslagstiftning.
  Tortyrmord och lynchningar
  McLellan berättar också att han hört flera berättelser om hur de ukrainska bataljonerna ägnat sig åt övergrepp – bland annat ska ”en grupp röda anarkister” ha dödats i Odessa.
  – Tornado (bataljonen) var det absolut mest skrämmande jag har sett eller behövt hantera i hela mitt liv. Jag är med i den där misslyckade korsfästningsvideon och jag har inte ens en mask på mig.
  Videoklippet McLellan erkänner att han själv närvarade i när det spelades in började spridas 2015 och visar hur medlemmar ur Azovbataljonen korsfäster en rysk medborgare i östra Ukraina och sedan sätter eld på korset. Från ukrainskt håll har man hela tiden hävdat att videoklippet är fejkat.
  – Jag har sett en del skit under första vändan i Ukraina. Jag kan bara summera Mariupol med att det var krig. Det var där mycket avskyvärd skit började. Förhör skedde, jag arbetade mycket med att genomföra förhör. Behandlingen av sådana människor är samma som med ryssarna skulle jag gissa.
  – Jag kommer ihåg att jag blev tillfrågad att fotografera medlemmar i bataljonerna Aidar och Tornado poserandes med liken från en lynchad gravid kvinna och en man de sa var hennes make. Videoklippet kan hittas och heter ”Kroknäsor får repet”, men det hade ingenting med judar att göra, säger han. Han tillägger att Tornado bestod av en ”grupp skumma typer” och att han inte skulle ha gett sitt stöd till ett sådant övergrepp.
  Stödjer Azov – men inte Nato
  McLellan förnekar att han vid något tillfälle fått betalt för sin tjänstgöring – istället menar han att han själv stått för alla ekonomiska kostnader. Han bekräftar också att man hade kontakt med CIA och Pentagon vid tidpunkten och att USA genomförde underrättelsearbete i östra Ukraina under kriget.
  Till slut skeppades han tillbaka till USA – något som McLellan hävdar inte skedde på eget initiativ utan för att medlemmar i den ukrainska säkerhetstjänsten blivit påkomna med att samarbeta med ryssarna och att de planerade att döda honom när han var inlagd på ett sjukhus i Kiev.
  McLellan berättar att han fortfarande pratar dagligen med vissa av sina tidigare stridskamrater som fortfarande är vid liv – men han är osäker på om han själv kommer att återvända till Ukraina och Azovbataljonen. Han säger sig lida av metallförgiftning som han fortfarande genomgår behandling för.
  – Jag stödjer Azov till hundra procent. Men jag stödjer inte Nato eller EU och i slutändan känner jag att om Nato involverar sig så kommer det som nationalist inte att finnas någonting kvar att kämpa för.
  McLellan är tydlig med att det är USA:s inblandning i Ukraina som har orsakat den ryska invasionen och menar att man bör skilja på ”nationalisternas krig” och ”Zelenskyjs krig”. Han hävdar också att den ukrainska regeringen vid flera tillfällen redan försökt få bort Azov och liknande grupper – eftersom de inte längre anses ”användbara för Nato-regimens syften”.
  – Jag skulle vilja att Ryssland bara åker hem och att det blir en Maidan-revolution till medan Kiev-regeringen är svag. Jag ser inte Ryssland som offret här, men jag ser att Ryssland blivit provocerade, säger han och tillägger ”att allt inte är svart och vitt”.
  – Faktum är att det här kriget bara hjälpte oss att bli nekade av Nato. Ingen vill ha det här kriget med Ryssland.
  McLellan bekräftar också att vänsterliberala medier ljuger om Azovbataljonen och liknande stridande enheter i Ukraina i syfte att skönmåla dessa.
  – ”Nazister existerar inte”, ”Azovbataljonen och Azovregimentet är helt olika varandra”, ”De tog bort alla nazister från Azov”. Vi vet att allt det här är falskt, säger han och tillägger att massmedias lögner om att bataljonerna är opolitiska enligt honom är ”respektlösa” och ”smutskastar arvet från många av dem som dog”.
  McLellan menar att han inte ångrar sitt deltagande i Ukraina och att han fortfarande anser att ukrainska nationalister och den ukrainska regimen bedriver två olika krig. Bland annat nämner han att det var ”ett storskaligt firande” bland nationalisterna när Ukraina nekades inträde i Nato. Samtidigt är han mycket kritisk till kunskapsnivån hos amerikaner vad gäller konflikten i Ukraina och menar att dessa som regel helt har gått på propagandalögner om Ryssland.
  – Jag noterar att många amerikaner inte ens känner till att nationer som Ossetien existerar, den georgiska invasionen av sådana platser och så vidare. De tror bara att Ryssland bestämmer sig för att bomba platser sönder och samman utan någon egentlig orsak.
  – Precis som under andra världskriget har allting och varje drag ett skäl. Ukraina befinner sig dessvärre i mitten av detta, konstaterar han.

  7
  15
 6. Ryssarna dör som flugor just nu och värre blir det ju kallare det blir. De som inte blir köttfärs fryser ihjäl. Ukraina skippade Archer men har fått vinterkläder istället så de slipper frysa.

  Här kommer lite aktuella siffror som brukar stämma bra enligt världens olika underrättelsetjänster (utom i rysk media som enligt lag måste ljuga.)

  https://www.ukrinform.net/rubric-ato/3623971-russian-military-death-toll-in-ukraine-rises-to-88380.html

  36
  19
  • Hubertus
   Vem äger ukrinform?
   Är det den Ukrainas regeringen (minister kabinett)?
   Det är väl inte Ukrainsk propaganda du sprider?

   23
   32
   • Som jag sa, det brukar stämma bra enligt världens olika underrättelsetjänster (utom rysk media som vi med 100% säkerhet vet är tvingade att ljuga enligt rysk lag).

    I krig kan man aldrig vara säker, vi vet bara att ryssarna är tvingade att ljuga).

    34
    19
  • Jag har sett något högre siffror på antalet döda. Nästan hundratusen, men jag gissar att din information är helt säkra fall.
   Problemet för ryssarna är antalet stridsvagnar. I februari beräknades ryssarna ha 3.500 stridsvagnar, alltså bara 500 kvar nu.

   26
   12
   • Som sagt, det är svårt att veta vad som är sant i krig. Uppenbart är dock att om de ryska siffrorna hade stämt så skulle Ryssland aldrig behövt mobilisera. Nu räknar ryssarna med att de 300.000 nymobiliserade har tagit slut till våren så de behöver ännu fler… i tysthet innan all hinner fly till Europa…

    29
    12
   • Antalet förstörda fordon är mycket tillförlitligt eftersom de ofta kan räknas från satelliter. Att ljuga om det skulle bara leda till förlorat förtroende och det är inget Ukraina skulle tjäna på.

    Ja, det börjar ta slut på vissa vapen i Puttes förråd men även där är det svårt att veta. 1.000.000 uniformer visade sig vara 0. Vem vet, det kanske var tomt redan från början. Putin kanske inte ens har kärnvapen? I vart fall inte fungerande? I vart fall inga raketer som kan transportera dem? I vart fall varken ubåtar eller silos som kan avfyra dem?

    De nymobiliserade fick i alla fall gevär även om de var från 1800-talet och rostiga. Nästa gäng kanske får värjor och mynningsladdade… de får tälja egna pilbågar?

    23
    11
 7. Det händer inte så mycket vid fronten just nu eftersom Ukraina väntar och placerar ut sina trupper så de är redo när tjälen sätter i.
  Puttes terrorister däremot anfaller dagligen i köttvågor mot de befästa ukrainska positionerna. Utan pansar eller något direkt kroppsskydd är Puttes terrorister i princip bara en köttvägg som Putte slänger upp för att stoppa kulorna. Det har fortfarande inte fungerat utan kulorna flyger fortfarande igenom Puttes terrorister när de försöker avancera fram över ingenmansland.
  Men som sanna socialister är Putte terroristofficerare inte den som är den utan NÄSTA gång kommer det gå mycket bättre!
  Vilket är varför vi ser sådana fruktansvärda förluster för Puttes terrorister. Igår dog närmare 500 av Puttes terrorister, räknar vi sedan med gånger två i skadade så eliminerades i princip befolkningen i en hel liten rysk by på 24 timmar. Idag upprepades samma procedur och imorgon likaså.

  31
  17
  • I rysk statsmedia pratas det nu öppet om rädslan för domstolen i Haag. De inser att slaget är förlorat. Äntligen kanske det är dags för fredsförhandlingar. Om ryssarna överlämnar Puttrik och betalar skadorna så kanske de andra ryssarna kan slippa dödsstraff?

   33
   15
 8. BUCHAREST, November 29. /TASS/.

  The damage caused by the Russian airstrikes to Ukraine is colossal, and NATO intends to mobilize further support for the East European country, the bloc’s Secretary General Jens Stoltenberg said in his doorstep statement ahead of NATO Foreign Affairs Ministers meeting in Romania’s Bucharest.

  “We need to realize that there are enormous effects of the attacks,” Stoltenberg said. According to him, despite the work of the Ukrainian air defense systems, “these attacks have caused significant damage”. “I think we all have seen these pictures taken from satellites, where you see Europe in light, and then you see Ukraine dark, and that reflects the enormous consequences. So there’s a huge task to rebuild all of this,” Stoltenberg said.
  “One of the important reasons why this meeting today [in Bucharest] is so important and timely, is that this provides us with the platform to mobilize further support to step up even more, and also for [Ukrainian Foreign] Minister Kuleba to meet all his colleagues in NATO and then to address those urgent needs. And I’m confident that Minister Kuleba will raise also the need for stepping up further when it comes to rebuilding their power infrastructure,” the Secretary General stressed.
  More air defense systems
  NATO considers sending Ukraine new air defense systems, ammunition and repairing the systems that have already been given to the country.
  “Here in Bucharest, at the foreign ministerial meeting, the message from all Allies will be that we need to do more. Both to help Ukraine repair the destroyed critical infrastructure, including the power and gas grid, but also, to of course address the attacks itself, by providing more air defense systems,” Stoltenberg said, “This is partly providing more air defense weapons systems, but also of course to ensuring that those systems that we have already provided – and many of them are actually a modern, NATO standard air defense system, including NASAMS and others, that they are functioning. Meaning that we need to provide spare parts and we need to provide ammunition.”
  More refugees
  Stoltenberg also warned that Europe must be ready for a new migrant flow. “We have seen millions of people being forced to flee Ukraine already. Many of them have crossed the border into Romania, close to 3 million. And of course, we have to be prepared for more refugees crossing into the rest of Europe. This is a war. This is a brutal war,” he said.
  The informal meeting of NATO’s top diplomats takes place in Bucharest on November 29-30. Its main goals are discussing the situation in Ukraine, Finland’s and Sweden’s accession to the US-led military bloc, and increasing NATO military potential.

  12
  32
  • Håkan D,o Gammeldags svensk:
   Råkade se ett reportage i tysk TV hur ukrainska soldaterna levde i dessa skyttegravar, Ställningar som de tydligen byggt under de 8 år kriget pågått i området,var tydligt byggda efter ritningar från de som fanns i Frankrike,under 1:a WK.. Gavarna var väl utrustade och låg på upp till tre meters djup.Soldaterna klagade mest över den kyla som rådde i deras byggnadsverk.
   Problemet var enl. reportern,att en stor del av dessa låg i ett område som snart kunde inringas av ryssarna !

   17
   31
   • Hej Stendumling! Hur ser en hi-tech skyttegrav ut? Vad är skillnaden mellan en hypermodern grop och en grop från vk1?

    24
    13
   • Stenbock, tittar du på en karta ser du att Bachmut ligger 3-5 mil från gränsen till separatisternas område som de erövrade 2014. Jag tvivlar på att ukrainarna byggt skyttegravar så långt från fronten under 8 år.

    26
    12
  • Vi vet med 100% säkerhet att de ryska nyheterna är fejk. Den ryska lagen tvingar ryska media att ljuga, annars blir de nedstängda!

   31
   12
  • Gamling, du är duktig på att hitta “sanningen” alltså din sanning som är Putins Propaganda.

   Alina Lipp beskrivs som en influenser på andra håll. Men när du hittar en finns det hundra andra, men du är som den blinda hönan och hittar ett och annat korn men är totalt faktaresistent.

   Alina Lipp hotas med tre års fängelse för lögner i Väst. I Ryssland kan det bli 15 år för sanningen.

   26
   16
   • Pettersson
    Är Alina Lipp en influenser och inte journalist menar du?
    Har du några som helst bevis för dina påstående?

    18
    25
   • Gammeldass Svek, du är inte rätt person att efterlysa bevis eftersom du aldrig någonsin själv klarar av att prestera bevis på alla dina udda påståenden. Det kan bara tolkas på ett rimligt sätt.

    24
    14

Kommentera