Försvaret övar på Gotland

FÖRSVARSMAKTEN. Mellan den 21 november och 7 december pågår en övning på Gotland. Syftet med övningen är att stärka Försvarsmaktens förmåga att möta ett väpnat angrepp från en kvalificerad motståndare på ön.

Soldater samverkar vid en skarpskjutning med stridsfordon. Foto: David Carr/Försvarsmakten

Övningen genomförs på grund av ett försämrat säkerhetspolitiskt läge. Rysslands fullskaliga anfall på Ukraina samt det som har genomförts från rysk sida före angreppet har inneburit att den pågående återuppbyggnaden på Gotlands regemente, P 18, snabbas på. Den långsiktiga militära tillväxten sker nu på kortare sikt och den nu pågående övningen, som benämns Tule, är en del av den forcerade förmågehöjningen på Gotland.

Det är befintliga delar ur stridsgrupp Gotland som övas under perioden. En stridsgrupp kan storleksmässigt jämföras med en brigad. Den stora skillnaden är att stridsgruppen är geografiskt avgränsad till att försvara Gotland.

Stridsgruppen är, i händelse av krig, den militära toppnod på Gotland som har till uppgift att leda de direkt underställda krigsförbanden ur både P 18 och militärregionen. I övningen och är det första gången som stridsgruppens stab övas.

Totalt deltar cirka 400 personer i övningen. En stor del av dessa är personal från ett betydande antal övriga arméförband som ingår i övningsledningen. Övningsledningen har bland mycket annat till uppgift att följa, utbilda och utveckla den övade personalen från P 18 i allt från strid till ledning och underhållstjänst.
Armén har en unikt bred uppslutning av personal från flera förband till övningsledningen. Nu kraftsamlar vi för att tillsammans höja försvarsförmågan på Gotland, säger övningsledaren, överstelöjtnant Johan Skiöld från Markstridsstridsskolan.

Övningens skarpskjutningar kommer att genomföras på Tofta skjutfält utanför Visby. Andra moment kan komma att ske på andra platser vilket sammantaget innebär att militära fordon och militär personal kommer att ha en högre synlighet än vanligt på Gotland.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

9IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

4 thoughts on “Försvaret övar på Gotland

  1. Om den lede fi kommer från öst kanske de hoppar över Gotland och tar Fjollträsk direkt och där har väl ingen övat, annat än några politiker som slipat på sina välkomsttal.

  2. “Syftet med övningen är att stärka Försvarsmaktens förmåga att möta ett väpnat angrepp från en kvalificerad motståndare på ön”
    Då kan det ju inte vara Ryssland vi är oroliga för, maken till inkompetent och korrupt militärmakt har väl inte skådats sedan första världkriget, när vissa länder hade en tsar eller kung som militär ledare.

    12
    3

Kommentera