The Great Börje Salming

IDROTTSHISTORIA. Anders Börje Salming, född 17 april 1951 i Jukkasjärvi församling, Norrbottens län, död 24 november 2022 i Nacka, Stockholms län, var en svensk professionell ishockeyspelare (back) som räknas som en av de främsta inom sporten genom tiderna.

Från NHL

Efter två SM-guld med Brynäs IF flyttade Salming år 1973 som ett av de första svenska utlandsproffsen, till Kanada för spel i NHL med Toronto Maple Leafs där han blev känd som “BJ” och “The King” och efter 16 säsonger i klubben fick ikonstatus.

Under åren 1972–1992 spelade Salming 46 landskamper i Tre Kronor med spel i både Canada Cup och VM. Han är Stor grabb nummer 112 i svensk ishockey och invald i såväl Hockey Hall of Fame som Internationella Ishockeyförbundets Hall of Fame.

Börje Salming var yngre bror till Stig Salming och far till mångkamparen Bianca Salming. Han var same och upptagen i Sametingets röstlängd.

År 1996 blev Börje Salming den förste svenske och europeiske ishockeyspelare att bli invald i Hockey Hall of Fame, något som bara spelare av extra hög klass blir.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

9 thoughts on “The Great Börje Salming

 1. Kusligt att hans sjukdom var så fruktansvärt aggressiv. En stor stjärna är borta. Vila i frid Börje.

  14
 2. All heder åt BÖRJE SALMING!!!!!!

  En stor grabb värd all aktning!

  STÖD ALS FORSKNINGEN! (det tänk vår familj göra)

  41
  2
  • ALS – amyotrofisk lateral skleros
   ALS, amyotrofisk lateral skleros, är namnet för en grupp neurodegenerativa sjukdomar där nervceller i hjärnan, hjärnstammen och ryggmärgen dör. Det leder i sin tur till muskelförtvining och förlamning. De flesta som får ALS insjuknar mellan 45–75 års ålder. Man kan idag inte att bli frisk från ALS, men det finns läkemedel som bromsar sjukdomsförloppet något och som kan lindra vissa symtom.

   Donation kan lämnas via HJÄRNFONDEN

   32
   1
   • Ledsamt att höra att Börje har gått bort.Han fick en av dom värsta sjukdomar som man kan drabbas av.Men han fick i alla fall uppleva stora och varma hyllningar för sina storartade insatser inom ishockeyn både i Canada och nu bara för en vecka sedan i Sverige på slutet av hans liv.Han var en fin människa som jag hade äran att få träffa en gång.Nu slipper du fler plågor Börje och får vila i frid..🌹

    40
    1
  • Man undrar ju vad det är för psykfall som tummar ner på våra avskedsord till Börje ?Samma sak hände när vi skrev våra ord om den bortgångne SvenBertil Taube.Riktigt sjukt och uselt beteende.Sök hjälp för det verkar du behöva ….

Kommentera