Hör Ryssland till Sverige?

HISTORIA. Rysslands nuvarande diktator, Vladimir Putin, brukar åberopa historiska skäl för invasionen av Ukraina. Har han rätt? Har Vladimir glömt att stora delar av nuvarande Ukraina hört till det Osmanska riket längre än vad det hört till Ryssland/Sovjetunionen.

Rurikmonumentet, rest till minne av Rysslands grundande. Idag står det i den stad, Novgorod, som vikingarna kallade Holmgård

Har inte Putin läst Nestorskrönikan som enligt traditionen skriven av munken Nestor vid Grottklostret i Kiev? Dess tillkomst dateras till omkring år 1113 i Kievriket och Nestor själv anses ha levt mellan 1056 och 1114. Krönikan handlar om Kievriket och dess områdes historia från syndafloden till år 1110.

Rurik eller Rjurik, på svenska Rörik, ca 830, till 879 var enligt den kievska Nestorskrönikan en varjag, av rusernas stam, identifierade som svear som sägs vara grundare av Kievriket och stamfader till den fursteätt som styrde Ryssland fram till 1598.

-Pettersson säger att vi kanske ska nöja oss med områdena runt Nyen, Nöteborg, Viborg och Kexholm eller vad säger du Putin?

Kievriket grundat av ruserna (svear). Bild: Världens historia. Medan deras danska och norska släktingar härjade i Västeuropa reste svenska vikingar österut. Längs Östeuropas floder etablerade de livliga handelsstäder, och snart växte vikingarnas nya rike i både storlek och makt.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

9 thoughts on “Hör Ryssland till Sverige?

 1. Jeppe det är gamla vikings leder som går till konstatopel?!
  Vist är det en del av Sverige Kalle russin va väl här och åkte på spö !! Självklart måste Sverige göra anspråk på dessa områden ett stor Sverige som sträcker sig till kirgistan!
  Det är bara att skicka Putin på Expressen till Sibirien . Han har ju en förkärlek att sicka balerna dit

  3
  2
 2. Minns EWK :s trevliga böcker: Vad som sig i Svitjod tilldragit . Roliga karikatyrer på politikerna under 60-talet . Även deras namn , Tage Slingerskank , Olof Uppfärske , Gunnar på Lidarende är några namn jag kan erinra mig . Någon annan här som haft nöjet ? Rekommenderas .
  Mvh Sjöström

 3. Jag tror i ärlighetens namn att vi inte vill ha något av det tillbaka, det kommer kosta enorma summor att försöka få dessa områden upp till ens 50-tals standard. Men ett självständigt Ingermanland hade vi kunnat stödja med en rejäl andel av biståndsbudgeten

  7
  2
 4. Putler har kampanjat aggressivt om att förneka Rysslands svenska historia. I de isländska sagorna kallas Kievriket/Ryssland för Storsvitjod, vilket betyder Storsverige.

  10
  2
 5. Ja, det är ju det jag alltid sagt: Ryssland, Ukraina och Belarose, tillhör Sverige! 🙂

  16
  2
 6. Vid vilken tid ska vi dra gränsen för Europas gränser? När stormakten Sverige var som störst?

  16
 7. För tusan Putte, vi är generösa. Behåll skiten. Vi vill inte ha tillbaka någon del av världens mest degenererade soptipp!

  21
  6

Kommentera