Marcus Wandt kan bli Sveriges nästa astronaut.

ARBETSMARKNAD. 22.000 sökte och fem blev godkända. Europeiska rymdstyrelsen (Esa) har nu meddelat vilka som antagits till det europeiska astronautprogrammet och på sikt kan få åka ut i rymden. Tre män och två kvinnor från olika europeiska länder får det prestigefulla uppdraget, och bland reserverna finns en svensk, 42-årige Marcus Wandt från Linköping.

ESA Austronaut Marcus Wandt

Det är första gången sedan 2009 som kandidater antas till den europeiska astronautkåren. De nya rymdstudenterna består av Sophie Adenot (Frankrike), Pablo Álvarez Fernández (Spanien), Rosemary Coogan (Storbritannien), Raphael Liégeois (Belgien) och Marco Sieber (Schweiz).

Nytt är också att ett 20-tal personer antagits som reserver. Dessutom får Europa sin första ”paraastronaut” – brittiske paralympiska sprintern John McFall – som ska vara med i ett projekt som undersöker möjligheten för personer med fysiska funktionshinder att arbeta i rymden.

Mer än dubbelt så många sökande. 22 523 personer ansökte om att få komma med i Esa-programmet, vilket är mer än dubbelt så många som vid förra antagningsprocessen som inleddes 2008.

18 svenskar fanns med bland de 1.361 som Esa i februari bjöd in psykologiska tester. Därefter väntade intervjuer, grupptester och medicinska tester innan gallringen var klar.

Marcus Wandt, som alltså står på rymdprogrammets reservlista, är utbildad elektronikingenjör på Chalmers tekniska högskola och har också genomgått officersprogrammet på Militärhögskolan Karlberg. Han är utbildad stridspilot i både Sverige och i USA och är chefstestpilot på Saab Aeronautics.

Mer om Marcus Wandt på ESA…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

2 thoughts on “Marcus Wandt kan bli Sveriges nästa astronaut.

  1. Civ.ing, fallskärmsjägare, stridspilot och officer… Låter nästan som en karikatyr av Guillous “Hamilton”…

    9
    2

Kommentera