Chinateatern i Stockholm byter logga efter kritik

KRÄNKHETSINDUSTRIN. Chinateatern ritades 1926 av arkitekt Albin Stark, med inspiration av hans vistelse i Kina 1922. Tillsammans med konstnären Edvald Dahlskog smyckades teatern med kinesisk konst och arkitektur. Chinateatern är kulturminnesmärkt. Chinateatern i Stockholm har ändrat sin logga efter att den kritiserats för att innehålla en nidbild på en östasiatisk man. – Det blir en form av förlöjligande och generaliserande som legitimerar en ensidig och stereotyp bild av en folkgrupp, säger serietecknaren Lisa Wool-Rim Sjöblom, som är adopterad och född i Sydkorea.

Chinateatern ritades 1926, logotypen på programblad, annonser, brevpapper, internet och vid entrén är ändrad och kinesen borttagen.

Den omdiskuterade loggan innehåller en illustration av en man med konhatt, långa mustascher och, enligt flera kritiska inlägg och kommentarer i sociala medier, ett ”stereotypt östasiatiskt utseende”.

Kritiken mot logotypen handlar om att de har använt sig av en klassisk rasistisk nidbild av en asiatisk man. Den har ju en väldigt lång och våldsam historia här i väst oavsett vilken intention Chinateatern har haft när de bestämde sig för att använda den, säger Lisa Wool-Rim Sjöblom, skriver SVT.

-Pettersson har svårt att tro att någon kines blir upprörd över denna gubbe, lika lite som svenskar blir kränkta av en gubbe med hjälm och kohorn på huvudet. Dessutom är byggnaden inklusive fasaden kulturskyddad. Får man ta bort kinesen?

Journalisten Patrik Lundberg blev kränkt kinagubben på godisförpackningen och fick gubben borttagen. Även Patrik är född i Sydkorea och adopterat. Jag vet inte varför koreanerna anser sig ha rätt att föra kinesernas talan.

-Pettersson säger att det finns många liknande exempel med indianer, eskimåer, negrer osv. så kränkhetsindustrin får kämpa på.

Speedwayklubben “Indianerna” från Kumla vägrade att följa de “kränktas” uppmaning utan kör vidare med indianen som en hyllning. Bra gjort.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

22 thoughts on “Chinateatern i Stockholm byter logga efter kritik

  • @Pålsjö, Den var god den och här var många andra goa kommentarer. Nu gäller det att hitta en mångfaldsflaska. Dricka Koskenkorva, AAlborg måste vara diskriminerande mot vår nordinska vänner.
   – När jag ser mig i spegeln måste jag vara diskrimenerad. Vi får ingenting men betalar allting! Variant av Va fan får vi för pengarna.

 1. Kalles kaviar, blir jag som vit svensk kränkt av! (eller???)

  Och de är väl kineser som äger det idag!

  SKA KINESERNA GE SIG PÅ OSS VITA SVENSKAR, VA???

  5
  1
   • Men det är inte okej, när svarta, och andra icke-vita approprierar VÅR vita Disney, I de filmer som nu kommer därifrån med ovitt innehåll!!!

    Eller approprierar vita berättelser i allmänhet!

    MEN DETTA GÖRS!!!

    ÄR INTE DETTA EN SKYMF, MOT VÅRT FOLK OCH VÅR KULTUR DÅ???

 2. Ja dom vänsteranstrukna här i landet lagom är en samling Töntar, dom finner
  alltid något att slå ner och klaga på? Men rödfärgen på alla kommunstflaggor
  går bra att svälja, fast det går ju ihop med att blod är rött och kommunister har
  ju avlivat flest människor i världen! Till och med fler än Adolf H.

  8
  1
 3. Gamla Stan i Stockholm kryllar av souvenirbutiker där hågade turister från andra länder kan köpa gräsliga vikingahjälmar i plast och leksakssvärd och fula Svenska flaggor med fel blå bottenfärg.Nu måste jag bli kränkt över dessa för Sverige så stereotypa attribut !! Skämt åsido så finns det nog annat att bli kränkt och förbannad över än att yra över en skylt som har suttit över Chinateatern i åratal.Lägg energin på viktigare saker än sådant här trams….

  16
 4. Så löjligt att diskutera icke frågor som denna!!!

  VARFÖR INTE DISKUTERA HEDERSVÅLD; BROTTSLIGHET;::::::::::::::::::::::ISTÄLLET?

  De “goda o skenheliga” letar efter något oväsentligt att diskutera medans Sverige sjunker djupare i migrationsdyn.

  VART HAR (SD) TAGIT VÄGEN???

  33
  2
   • Nä namnet är r upptaget dom kallas för grönländare ..
    Det är alltså inte fulla japaner som ligger på danska flygfält . Det är eskimåer dom har samma gen som japslar tål inte sprit

 5. Jag noterar att den lokala kinaresturangen har en extremt sterotypisk skylt som de ställer ut på trottoaren.

  20
  1
 6. Glöm nu förrallsindar inte alla kineshattar på skorstenarna/villor/företag m.m.

  Jag går upp i spinn snart, får nog köpa mig en tyrolerhatt?

  Chinateatern är ju felstavad med…i Sverige.

  21
  1
 7. Dessa lätt kränkta människor ? Man blir så trött på dom ?
  Dom är faktiskt väldigt kränkande för större delen av den svenska befolkningen en korkad affärsvärksamhet värdig miljömupparna

  40

Kommentera