Ryssland har förlorat 90 procent av sin oljemarknad i norra Europa

RYSSLAND/SANKTIONER. EU beslutade i maj att sluta köpa rysk olja som importeras via skepp från 5 december 2022. Trots att det är två veckor kvar till beslutet träder i kraft har det haft effekt. Rysk export till norra Europa har sjunkit till under 100.000 fat per dag, jämfört med 1,2 miljoner fat om dagen som skickas till regionens hamnar varje dag i början av februari 2022, enligt Bloomberg.

Med bara två veckor kvar tills EU:s sanktioner träder i kraft, har Ryssland redan förlorat mer än 90 % av sin marknad i blockets nordliga länder, tidigare stöttepelaren för transporter från de baltiska och arktiska terminalerna.

Ryssland skickade bara 95.000 fat om dagen till Rotterdam – den enda återstående europeiska destination för sjöburna leveranser utanför Medelhavet/Svartahavsbassängen – under de fyra veckorna fram till den 18 november. Det är en minskning från mer än 1,2 miljoner fat om dagen som skickas till regionens hamnar varje dag i början av februari. Stater som Litauen, Frankrike och Tyskland stoppade sådan import för flera månader sedan, medan Polen följde efter i september.

Tre fjärdedelar av den råolja som lastas i Rysslands baltiska hamnar är nu på väg till Asien, med indiska raffinaderier som köper fat för att dra fördel av en frist som erbjuds av USA och Storbritannien och som förväntas antas av EU. Det skulle befria laster som lastas innan förbudet träder i kraft den 5 december från sanktioner, så länge de levereras senast den 19 januari. G7-länderna förväntas meddela nivån på sitt pristak på ryska råoljeleveranser så snart som möjligt. Laster som köps till priser över den nivån skulle förlora tillgången till europeiska och brittiska fartyg, försäkringar och andra tjänster.

Sanktionerna den 5 december kommer att göra det mycket svårt för Ryssland att frakta olja till andra länder i världen. Förlusten av mäklare, finansiärer och försäkringar på sjöfarten träder i kraft, om inte oljepriset är under pristaket.

-Pettersson inser att Ryssland försöker ersätta Europa med andra kunder men det kommer att svida, Indien och Kina betalar ett helt annat och lägre pris än. Dessutom medför Putins politik och terrorkrig att det blir allt svårare för ryska folket som till största delen är européer att hålla kontakt med Europa.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

2 thoughts on “Ryssland har förlorat 90 procent av sin oljemarknad i norra Europa

  1. Ivan vill ha varmt i huset, mat på bordet, klämma en god tjeckisk öl, kunna köra en (beg) tysk bil, köpa tvättmaskin åt sin KAterina. , ny mobil till dottern, medicin till gamla “baba” och vill INTE att sonen skall kräla i ett blött lerigt och kallt dike nere i Ukraina !

    29
    2

Kommentera