Brister i välfärden

Agenda visade igår ett reportage om förutsättningarna för personalen på Falu lasarett och intervjuade därefter Sveriges nya sjukvårdsminister, Acko Ankarberg (L), om stödet till SKR.

Att vårdköerna inom den svenska sjukvården är ovärdigt långa, tror jag de flesta kan skriva under på. Likaså att man brottas med en underbemanning och med personal som sliter ut sig. Trots nya skattefinansierad tillskott kommer Sveriges regioner att gå med underskott kommande år, vilket Ankarberg delvis förklarade med effekterna av pågående inflation.

Hyrläkare är ett tämligen nytt fenomen som ökat de senaste åren. Hyrläkare är anställda av bemanningsföretag och kostar arbetsgivaren extra under den period man verkar. Exempelvis berättade Region Värmland i oktober att kostnaden för hyrläkare fortsätter att öka och utgör nu 5 procent av regionens egna personalkostnader, eller 100 miljoner om ni så vill.

En annan utgift för regionerna är vård till papperslösa. Papperslösa, det vill säga personer som enligt gällande lagar och regler befinner sig illegalt i Sverige, har samma rätt till vård och kostnad som asylsökande. De här priserna är hämtade från region Kronoberg i mars detta år.

Röda Korsets webbsida bekräftas detta. I Folkhälsomyndighetens publikation om utlandsföddas hälsa från 2019 kan bland annat följande läsas:

…välfärdssjukdomar som diabetes, högt blodtryck och övervikt och fetma är vanligare bland utrikes födda…//…psykisk ohälsa vanligare bland utrikes födda…//…infektionssjukdomar såsom tuberkulos, hiv och hepatit B är vanligare bland utlandsfödda…//…utlandsfödda personer har sämre tandhälsa

Det här är givetvis en bidragande orsak till de ökade kostnader och den underbemanning vi snart dagligen läser om. En annan faktor kan också läsas hos andra områden i den svenska välfärden som det rapporteras om.

Kriminalvården brottas med underbemanning. Skolan har problem med ökade kostnader och lärarbrist. Antalet poliser per capita fortsätter att sjunka, trots löften om fler poliser. En bidragande faktor är befolkningsökningen som sker snabbare i Sverige än i övriga Europa.

Eurostat har gjort en beräkning över EU-ländernas befolkningsutveckling fram till 2100 och genom migration kommer Sverige att vara den 6:e folkrikaste nationen inom unionen och stå för den procentuellt största ökningen av samtliga EU-länder.

Om den svenska välfärden, som i decennier finansierats med några av världens högsta skatter, ska hänga med, så krävs det nog mer än statliga tillskott och bättre förutsättningar för de olika verksamheterna. 

8 thoughts on “Brister i välfärden

 1. De höga skattetrycket beror inte på välfärden, Sida får alldeles för mycket pengar och tolkar till muslimer är fruktansvärt dyrt. Skattepengar till vindsnurror måste ta slut.

 2. Förr 10 patienter per sjuksköterska, nu max 5. Förr biträden som bäddade och tömde urinflaskor, numera undersköterskor vilka tar prover mm.
  För fanns ingen data utan det viktigaste om patienten skrevs för hand. nu skrivs det långa anteckningar om allt som ingen läser.
  Min hustru klagade aldrig på hårt arbete, däremot på håltimmar under passet.
  Är det sämre kraft och vilja i dagens arbetskraft, eller vad är felet?

 3. Har ni hört talas om Parkinsons lag ? Den går ut på att administrationen ökar ju fler chefer man tillsätter.Dom i sin tur behöver en biträdande chef o.s.v. Sedan slår man ihop sjukhus till stora mastodonter och då behövs fler och fler administratörer.Det blir som legobygge som växer fram ju fler klossar som staplas på varandra.Det här kostar ju skjortan att hålla i drift.Vem tror ni har dom sämsta villkoren och lönerna i legobygget ? Förr fanns det små välfungerande sjukhus med läkarsekreterare anställda som tog hand om pappersarbetet för läkarna.Om någon behövde mer avancerad vård skickades patienten till större sjukhus som hade specialkliniker.Personalen trivdes och stannade kvar på dessa sjukhus.Något är fundamentalt fel när sjukvården idag fungerar som stora och helst vinstbärande fabriker.In i ena änden och ut genom den andra.Varsågod och gå hem och tillfriskna för egen maskin…Receptet är inringt till Apoteket 3 mil bort.

  15
 4. Nu har Stefan fel. Välfärdens stora problem är att den belönas när den misslyckas.
  Från 2011 till 2020 tillkom 550 poliser och 4800 civilanställda (läs administratörer), mängden lösta brott minskade med 24000. Polisen har skrikit i högan sky om mer pengar och har fått extra anslag de flesta av de senaste 10 åren, vilket lett till ännu fler civilanställda administratörer.
  Vad gäller vården så har Sverige näst flest läkare per capita i hela EU, och lägger tredje störst andel av BNP på vården. Ett sjukhus primära funktion är numera administration då en majoritet av personalen arbetar med det och läkares primära funktion är också administration. En läkare i svensk offentligstyrd primärvård träffar i genomsnitt 3 patienter per dag, EU-snittet är 7.
  Den borgerliga regeringen lämnade 15584 vårdköande efter sig 2014, det hade S-regeringen fördubblat under sin första mandatperiod till 33402, och återigen dubblat under sin andra mandatperiod till 66488 i augusti 2022. Vården har fått extra anslag för att lösa vårdköerna varje år sedan slutet av 90-talet eftersom de skrikit i högan sky om brist på pengar, men resultaten uteblir. Tillväxten bland administrationen har dock inte uteblivit.
  Hur löser man problemet? Ställ krav och sparka när ledningen inte når kraven.

  29
  • Jag vet att det är vårdköer, tex psyk och höftledsoperationer.
   Dock min personliga erfarenhet är god. I. Mars åkte jag till akuten, blev inlagd på en gång och låg där en vecka. Efter 4 dar kom två vårdare in och kolla om jag fått liggsår, det var lite överdrivit. Ammars var allt perfekt.

   2
   4
 5. Så går det när man släpper in över hundratusen migranter i landet varje år utan att bygga ut infrastruktur och allt som är nödvändigt för ett modernt samhälle.
  Häf finns inte ens pengar till att bygga ut och underhålla befintliga system.

  34
 6. Det enda som behöver göras är att vägra ta emot fler socio-kulturellt efterblivna migranter samt börja utvisa de som INTE borde vara här.

  Därefter tar man och skickar tillbaka allah dessa kriminella migranter och deras familjer som lurat sig in i landet.

  Som grädde på moset skickar man dessutom tillbaka de som INTE vill anpassa sig.

  SEDAN ÄR PROBLEMEN LÖSTA FÖR MÅNGA ÅR FRAMÅT.

  Men det fattar inte dessa självgoda, naiva o skenheliga i (L+KD+MP+C)

  41
  1

Kommentera