Småpartiernas fiasko

VALET 2022. Valet den 11 september blev ett fiasko för alla små partier. Alternativ för Sverige tappar stöd och backar. Nordiska motståndsrörelsen och Rasmus Paludans antimuslimska parti Stram Kurs får tillsammans ungefär 1.000 röster. När slutligt resultat för riksdagsvalet presenterats står det klart att det är ett fiaskoval. I valet 2018 blev Alternativ för Sverige, AFS, det näst största partiet utanför riksdagen, med 20 290 röster, 0,31 procent. I årets val backar partiet och får totalt 16 646 i riksdagsvalet, vilket motsvarar ett stöd på 0,26 procent. Alternativ för Sverige har försökt locka väljare genom att framhålla sig som ett radikalare alternativ till Sverigedemokraterna.

Rasmus Paludan med partiet Stram kurs, misslyckades totalt trots all uppmärksamhet.

AfS, som grundades av uteslutna Sverigedemokrater, hade som mål 2018 att komma in i riksdagen och partiledningen tvingades då konstatera att målsättningen varit en glädjekalkyl. I årets val var målen något nedtonade. AfS hoppades i år på att nå en procent av rösterna i riksdagsvalet, vilket skulle ge partiet gratis upptryckning av valsedlar vid nästa val. AfS kom inte i närheten av 1 procent.

Nordiska motståndsrörelsen fick i valet 2018 2 016 röster i riksdagen, i årets val valde 847 personer att lägga sin röst på NMR.

Rasmus Paludan fick innan valet mycket uppmärksamhet i medier för sina koranbränningar runt om i Sverige. Han presenterade själv aktionerna som en del av en valkampanj. Men uppmärksamheten resulterade inte i att väljarna gav honom och hans parti Stram Kurs Sverige något större stöd. Totalt fick partiet 156 röster i riksdagsvalet.

Även Medborgerlig Samling, MED, backar aningen från förra valet, och får i år 0,2 procent av rösterna i riksdagsvalet.

Feministiskt Initiativ, FI, som var i ropet för några år sedan och fick in representanter i Europaparlamentet är nästan utplånade.

Bäst gick det för det islamistiska Partiet Nyans, men inte ens dom var i närheten av att komma in i Riksdagen.

De tio största partierna som inte kom in i valet

PARTIANTAL RÖSTERPROCENT
Partiet Nyans28.3520,44
Alternativ för Sverige16.6460,26
Medborgerlig Samling12.8820,20
Piratpartiet9.1350,14
MoD6.0770,09
Kristna Värdepartiet5.9830,09
Knapptryckarna5.4930,08
Feministiskt initiativ3.1570,05
Landsbygdspartiet Oberoende2.2150,03
Direktdemokraterna1.7550,03
Totalt var 100 partier anmälda till Riksdagsvalet i år. Sammanlagt fick de 100.076 röster.

Källa: Valmyndigheten

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

14 thoughts on “Småpartiernas fiasko

  1. Jag har vid de senaste två riksdagsvalen röstat på AFS eftersom det är där jag står politiskt. Jag har inte brytt mig om att min röst har varit ”bortkastad”. Jag tycker man ska rösta på det parti som man sympatiserar mest med och det är AFS för min del. Det är många saker med SD som jag ogillar skarpt. Därför har det blivit AFS. I årets val röstade jag dock för SD. Dels såg jag årets val som ett ödesval. 4 år till med sossemaffian och klimatskojarna i MP hade Sverige inte karat av. Dels fanns det i år en person hos SD jag kunde kryssa för – Elsa Widding. Därför blev det SD för mig denna gång.

  2. Valfusk kan inte uteslutas.
    I går den15 november demonstrerade världens största demonstration med ca 3miljoner människor mot valfusk i Brasilien. Bolsonaro har/kommer att överklaga valet då fusk har upptäckts dvs klara bevis finns.
    Varför nämns detta inte i svensk media???

    26
    3
  3. Rasmus Paludan och hans parti kallas konsekvent för högerextrema. Är det någon som har läst deras partiprogram? Är det högerextremism, eller kallas det bara så av MSM, för att han antiislam?

    27
    1
  4. Stödröster från AfS till SD. Likaså från Centerpartiet till MP och från M till L. På gott och ont.

    24
    • Jag tror att det är så. Många som hade tänkt rösta på AFS la istället son röst på SD av den anledningen att man insåg att en röst på AFS kanske skulle göra så att de rödgröna fick fortsätta att styra.

      8
      1
  5. Vad då fanns inte Kalle anka med ?? Har det gått så illa att han inte får några röster ?? Är det tomma stolar som kastat ut ankan?

    15
    2
  6. Jag tycker vi ska höja riksdagsspärren från 4% till 10%. Då skulle vi bli av med alla små skitpartier. Det är ju alltid dom som ställer till oreda vid varje val. Valen skulle bli lugnare och enklare.

    32
    8
  7. Jag ser det ur en synvinkel att plötsligt har val boskapen kopplat på hjärnan!!!? Och det är ju bra bara en idiot röstar på ett parti under eller på 4% spärren?! Det försvårar ju bara att närheten till logiken försvåras?
    Men man kan ju alltid räkna dessa idiotparin dela upp dom två grupper h och h . Och sen se hur många som hamnrar på varje sida och har mest konstiga päron på sin sida !?
    Vinnaren måste ju vara den sida som suger av mest från sitt faktiska Pari så dom missar att ta regeringsmakten. .
    Nu verkar det ju som en tanke gått upp för väljarna och men går inte på sina enkla blåsningar längre!!? Är

    6
    16
    • Den fete. Uppenbarligen , i dina ögon är eller har jag varit en idiot som röstat på ett parti under 4%. Jag började nämligen rösta på SD då de var ett 1% parti. Var jag då en idiot ? Jag har sen fortsatt och 2010, då de kom in i riksdagen, var jag då fortfarande en idiot eller upphörde mitt tokeri där och då helt plötsligt?
      Man är inte en idiot för att man röstar efter sin övertygelse och på det man tror på.
      Att kalla folk som man inte känner och aldrig träffat för idioter, det är däremot väldigt tanklöst.

  8. Afs hade nog klarat sig bättre om man utelämnat sin tjatiga kritik mot SD oh gått mer in för att presentera sin egen politik

Kommentera