Rysslands BNP rasar och det kommer att bli värre…

UTRIKES. Rysslands ekonomi befinner sig i recession. Bakgrunden är att BNP fallit med 4 procent under det tredje kvartalet, enligt den ryska statistikmyndigheten Rosstat. Nedgången var lika stor under det andra kvartalet. ”Den ryska ekonomin kommer fortsätta att krympa under de kommande sex månaderna”, skriver Bloomberg Economics. Ryssland är hårt pressat av de internationella sanktionerna sedan landet invaderade Ukraina.

-Pettersson har många gånger sedan i mars skrivit på bloggen att Ryssland inte har råd med krig och det blir inte bättre av att hundratusentals unga män lämnat landet för att slippa bli inkallade. Vladimir Putin håller på och kör ett i grunden rikt land i botten.

Siffrorna från innan det fullskaliga terrorkriget började den 24 februari 2022.

 • Ryssland är en liten ekonomi och utgör endast 1,8 procent av global BNP.
 • Över tid har Ryssland minskat i betydelse och tappat i välståndsligan.
 • EU:s och USA:s ekonomier ihop är nästan 25 gånger större än den ryska.
 • Ryssland är beroende av import. Cirka 50 procent importeras från EU, USA, UK, Japan och Korea. Kinas andel är knappt en fjärdedel.
 • Inom många produktsegment har Ryssland ett mycket högt importberoende av EU. Det gäller bland annat läkemedel, medicinsk och annan teknisk utrustning och maskiner.
 • EU:s export till Ryssland utgör låga 0,9 procent av EU:s BNP
 • Exporten är viktig för Ryssland. Värdet från dess export till världen utgör 30 procent av dess BNP.
 • Cirka 50 procent av Rysslands export går till EU, USA, UK, Japan och Korea. Exporten till Kina uppgår till 14 procent.
 • Cirka 50 procent av Rysslands export utgörs av råolja, kol, petroleumprodukter och gas.
 • Ett stop av export till Ryssland får negativa effekter på världsekonomin från bland annat genom stigande energi- och metallpriser globalt.
 • Ryssland får sammantaget svårt att klara en lång och utdragen konflikt med Västvärlden.

Läs mer på Teknikföretagen…

Enligt Rysslands statistikmyndighet saknar 35 miljoner ryssar vattentoalett, 47 miljoner har inte varmvatten och 29 miljoner har inte rinnande vatten i huset.

Rysslands befolkning är 144 miljoner människor och minskande, så 32% saknar varmvatten i bostaden, 24% har inte en vattenklosett utan använder torrdass i någon form, och 20% har alltså inte ens rinnande vatten.

Totalt sett har inte ens 63% av ryssarna moderna bekvämligheter som vatten i huset, avlopp, centralvärme eller ens elektricitet och gas.

De flesta västerlänningar som besöker Ryssland får bara se de Potemkinkulisser som utgörs av delar av S:t Petersburg och delar av Moskva, men inte ens där har alla egentligen alla moderniteter när man går bortanför kulisserna.

Detta gäller trots att det är 30 år sedan kommunismen föll, och trots att bananrepubliken Ryssland fullkomligt badar i råvaror och även investerarpengar, fram tills Putin bestämde sig för att dra igång kalla kriget på allvar igen med anfallet mot Georgien 2008.

Läs mer hos Russia List eller här

Nordens dvs Danmark, Finland, Islands, Norges och Sveriges gemensamma ekonomi är större än hela Rysslands, trots att Rysslands befolkning är fem gånger större och landet badar i rikedomar. Utsikterna för Rysslands ekonomi är helt hopplösa och det kommer att märkas ännu tydligare framöver.

I Europa finns fyra länder vars ekonomier enskilt överstiger hela Rysslands ekonomi.

USA och Kina är de största ekonomierna i världen. Ryssland kommer först på elfte plats, trots sin enorma geografiska storlek. Jämför man Rysslands ekonomi med USA ligger vårt östra grannland i lä. Rysslands ekonomi är inte ens en tiondel av USA:s ekonomi.
Och slår man ihop de nordiska ländernas ekonomi till en gemensam ekonomi så är vi faktiskt i dag större än hela Rysslands ekonomi.

Till ytan är Ryssland världens största land med enorma naturtillgångar, men slår man ihop USA och Kanadas yta så är de tillsammans större än Ryssland.

Om inte Rysslands regering avslutar kriget och ändrar sin politik är risken stor att vi på sikt får ett Nordkorea 2.0

Blir det sedan en lågkonjunktur i världen så blir det ännu värre för Ryssland, då faller olje- och gaspriset. Det gör det enormt svårt för Ryssland. Har man dessutom sanktioner på sig och företag i väst som lämnat landet så att folk blir arbetslösa, då kommer det innebära ännu större utmaningar för den ryska ekonomin.

Bara gårdagens ryska angrepp på Ukraina med robotar och drönare beräknas ha kostat Ryssland mellan fem och tio miljarder och hade väldigt begränsat militärt värde. Rysslands ledning är inte så smarta.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

18 thoughts on “Rysslands BNP rasar och det kommer att bli värre…

 1. BEIJING,

  November 17. /TASS/.

  Coordination between Russia and China on international platforms is at a very high level, Russia’s ambassador to China, Igor Morgulov, told the media on Thursday.

  “Of course, I cannot but mention the regular personal meetings and constant contacts between the foreign ministers. On November 15, in Bali, they met for a tenth time this year,” he said.

  “I think this dynamic speaks for itself: the coordination of efforts between Russia and China in the international arena is at a very high level,” Morgulov stressed.

  At a meeting with Russian Foreign Minister Sergey Lavrov on the sidelines of the G20 summit Chinese Foreign Minister Wang Yi stated that Beijing would adhere to an “impartial and fair position” on Ukraine and “play a constructive role in assisting peace talks” and was also ready to cooperate with Moscow in promoting a multipolar world.

  2
  9
  • Det ska naturligtvis finnas plats för olika åsikter i världen. Åsikter! Diktaturer som Ryssland, Kina, Nordkorea, Iran, Saudi etc kan därför inte ha någon plats på planeten.

   7
   1
 2. Sådan är fascismen och ingen tröst/utveckling i sikte. Stackars allah Putler kramare.

  Men som sagt “Den siste idioten är ännu inte född” så det finns hopp även för er. Under tiden kan ni börja vänja er genom att skaffa utedass och brunn på gården. LYCKA TILL!

  “Enligt Rysslands statistikmyndighet saknar 35 miljoner ryssar vattentoalett, 47 miljoner har inte varmvatten och 29 miljoner har inte rinnande vatten i huset.

  Rysslands befolkning är 144 miljoner människor och minskande, så 32% saknar varmvatten i bostaden, 24% har inte en vattenklosett utan använder torrdass i någon form, och 20% har alltså inte ens rinnande vatten.

  Totalt sett har inte ens 63% av ryssarna moderna bekvämligheter som vatten i huset, avlopp, centralvärme eller ens elektricitet och gas.”

  Fascist Ryssland ett fönster mot medeltiden och lyckoriket för de “svenska” efterblivna.

  8
  3
   • Pettersson hänvisar till Rysslands egen statistikmyndighet, och har flera länkar… Men i Ryssland är sanningen förbjuden enligt lag så siffrorna lär vara friserade. I verkligheten är det nog betydligt sämre!

    12
    3
 3. Om en flyktingström från Ryssland blir konsekvensen, kommer EU och USA då att solidariskt ställa upp och hjälpa de flyende ryssarna?
  Det gör vi ju för araber och afrikaner osv. som oftast helt saknar flyktingskäl.
  Eller kommer man att göra så som regeringen Bildt gjorde när Sovjet började kollapsa, och snabbt ta fram en plan för hur svensk militär skulle avvisa och avhysa sovjetisk flyktingar utanför Sveriges gränser?
  Att döma av hur styvmoderligt de vita kristna ukrainarna bemötts av den brunröda regeringen Andersson bådar det inte gott för hypotetiska ryssar på flykt från Putinistan.

  21
  5
  • Ryssarna kan inte klaga. Visserligen saknar de rinnande vatten men har tydligen billig disel. Kanske kan de bygga dieseltoaletter. Funkar nog att fritera pommes i diesel också men vad hjälper det när ingen potatis finns. Däremot finns det gott om vodka, dessutom billigt. De kan till och med tillverka egna bilar med 1970-tals finesser nu när importen av västerländsk teknik stängts ner. Det finns även gott om arbetstillfällen i armén så ryssarna ska inte klaga på småsaker som att att värme saknas i husen, då får de 15 års fängelse!

   25
   9
 4. Vilket tur att västländernas BNP ökar brant…. annars skulle vi inte ha råd med alla dessa bidrag till pensionärer osv….och Ryssland över 10% inflation väst har väl ingen inflation och tack och lov inte skenande energipriser heller…… i Ryssland kostar diesel 10SEK per liter… där kostar väl dieseln mindre? Det går dåligt för Ryssland……

  22
  47
 5. Statistiken snart verklighet i Sverige, bara ändra siffrorna till hur många vi är här. Nä, nu glömde jag, det var ju katter vi ska veta hur många de är.

  41
  2
  • Min katt är inte med i statistiken. Dom behöver inte veta allt. Vi har för många tjänstemän som måste hitta på saker för att motivera sin existens.

   22
   • Våra katter ville inte vara med i statistiken, de valde att gå vidare (iochförsig av ålder, men ändå).
    Men rätt, de behöver inte veta allt.

Kommentera