Ukrainas befrielsekrig

UKRAINA. Under gårdagen hissades den ukrainska flaggan i hamnstaden Cherson efter Rysslands flykt. Det beskrivs som en viktig vändpunkt i kriget och Rysslands största nederlag sedan de förlorade Sovjetunionen. Kartor från tankesmedjan ISW visar Ukrainas territoriella framgångar. 

”Antalet ukrainska flaggor som återvänder till sina rätta platser inom ramen för den pågående försvarsinsatsen är redan tiotals. 41 orter har befriats”, meddelade Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj via Telegram under fredagen.

Kartor från den amerikanska tankesmedjan Institute for the Study of War (ISW) visar hur de ukrainska trupperna tagit tillbaka allt större delar av de ockuperade områdena under de senaste dygnen.

De kommande dagarna väntas ukrainska styrkor återta ytterligare byar längs med floden Dnepr, skriver tankesmedjan i sin senaste uppdatering – som nu räknar hela västra delen av regionen Cherson befriad.

Efter de kritiserade så kallade ”folkomröstningarna” i slutet av september förklarade Rysslands president Vladimir Putin i fredags de då delvis ockuperade regionerna Donetsk, Luhansk, Zaporizjzja och Cherson i Ukraina som en del av Ryssland.

Det står man fortsatt fast vid. – Den statusen bestäms av och har befästs i lag. Det har inte förändrats och det kan inte förändras, sa Kremls talesperson Dmitrij Peskov vid en presskonferens på fredagen, enligt Reuters.

-Pettersson säger att kriget är långt ifrån över, men med tanke på att Vladimir Putin lovade att inte invadera Ukraina den 20 februari för att sedan den 24:e inleda en speciell militär operation för att befria Ukraina på 3-4 dagar har det gått dåligt för ryssarna även om de fortfarande behärskar stora områden som inte är deras.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

5 thoughts on “Ukrainas befrielsekrig

 1. Det är mycket skit som pågår , nu har SHA70 på ”tuben” släppt ett officiellt uttalande från en gammal amerikansk general där Bill Black berättar om Nordstream , Ukraina kriget och krigshetsande demokrater i USA ! !

  Calle har själv lgt svensk text så att det är lättare att hänga med för alla !

  Se den , det är MYCKET viktigt att förstå och få bekräftat vem som (så klart) ligger bakom allt skit !

  https://m.youtube.com/watch?v=P3T6tuMZQew

  7
  18
 2. Ryssarna flyr, det gjorde Sovjet även från Afghanistan när det begav sig, men det blev
  aldrig uppmärksammat i Svensk media. Större rubriker blev det när USA packade sig
  därifrån? Det är skillnad när kommunister flyr, då tystas det ner, men när det är USA
  som gör samma sak då blir Rubrikerna desto Större, då slås det på stora trumman!

  26
  9
  • Sovjetunionens återtåg ur Afghanistan var betydligt bättre ordnat än USA:s.

   Men Sovjetunionens invasion av Afghanistan blev en politisk väckarklocka för många sovjetiska medborgare och återtåget som var klart i februari 1989 bidrog till de politiska förändringar som ledde till Sovjetunionens sönderfall 1991.

   25
   3

Kommentera