MKB vill vräka föräldrar till gängmedlemmar i Limhamns sjöstad

BROTTSLIGHET. MKB Fastighets AB, MKB (ursprungligen Malmö Kommunala Bostads AB) är Malmö kommuns bolag för bostadsförsörjning (allmännyttan). MKB är Malmös största bostadsföretag med 32% av hyresmarknaden. Vid en av MKB:s fastigheter i Limhamns sjöstad har det skjutits, placerats en bomb och gjorts ett kidnappningsförsök. Nu vill bostadsbolaget vräka en familj vars vuxna söner är djupt inblandade i Malmös dödliga gängvåld.

I Limhamns Sjöstad bor du nära ett glittrande Öresund. Moderna hyresrätter kommer blandas med eftertraktade bostadsrätter och skapa en tätare bebyggelse som formar ett mer livfullt och hållbart kvarter för alla var tanken, tills kommunen kom på den lysande idén att flytta in bidragstagare på skattebetalarnas bekostnad.

I sin ansökan till hyresnämnden påpekar MKB att en rad mycket grova våldshandlingar ägt rum i och omkring fastigheten sedan familjen flyttade in, rapporterar tidningen Hem & Hyra.

I början av året upptäcktes en sprängladdning i trapphuset utanför lägenheten där familjen bor i nybyggda Limhamns sjöstad. Laddningen låg i en kaffetermos som hade byggts om till bomb. Grannar i kvarteret tvingades hastigt fly från sina hem i väntan på att polisen skulle ta hand om sprängmedlet. Andra tvingades hålla sig inne.

”Det var fruktansvärt obehagligt att inte få gå ut ur lägenheten. Om någonting exploderar, brinner vi inne då? Dör vi? Det var svårt att behålla ett lugn framför barnen”, skrev en uppskakad granne i mejl till hyresvärden MKB.

Det senaste året har hyreshuset utsatts för en rad attacker. Beväpnade män, vad som beskrivs som kidnappare av polisen, har dykt upp på adressen. Huset har beskjutits och kulor gått in genom fönstret hos en sovande granne.

Efter händelserna har fastighetsägaren MKB drabbats av en proteststorm från rädda och arga grannar i stadsdelen.

”Är det meningen att någon ska bli skjuten innan ni tar bort personer som är grovt kriminella. Dom förstör hela området ingen vill flytta hit”, skrev en hyresgäst i mejl.

Och en annan granne: “Det är inte rimligt att vi ska gå runt och känna rädsla och konstant prata om det inom familjen för att trösta varandra över att ha oron ”kommer det skjutas eller sprängas ikväll?” Vad hade ni velat att er hyresvärd hade gjort om ni upplevt nåt sånt? Detta var nog droppen för oss, det är inte rimligt att vi betalar en av våra månadslöner till boende vi själva inte äger när det är så här… Man ska inte gå runt och må psykiskt dåligt.”

Även boende i bostadsrättsföreningarna i området har hört av sig: ”Jag bor granne med denna fastigheten, har betalt otroligt mycket pengar för min bostad som jag kämpat och jobbat ihop. Jag har lagt hela mitt kapital för att kunna bo bra i en fin och ny lägenhet i Limhamn Sjöstad som nu denna fastighet bidrar till värdeminskning.”

Enligt MKB, som lutar sig mot polisens uppgifter och tingsrättens tidigare bedömningar, var attackerna mot huset riktade mot de två sönerna i familjen. Bröderna är i tjugoårsåldern och knyts av polisen till en våldspiral under året som gått, kopplat till en konflikt mellan kriminella nätverk i Malmö. Inom konflikten har en rad flerfamiljshus i olika stadsdelar utsatts för bombattentat. Den ena brodern sitter sedan i våras inlåst, dömd till tolv år för ett mordförsök. Han har överklagat. Den andre sitter också inlåst för tillfället, häktad för inblandning i ett uppmärksammat mord på en gängledare.

Familjen har blivit uppsagd och inom kort är det dags för hyresnämnden att granska fallet. Bostadsbolaget vill än så länge inte kommentera ärendet i en intervju.

Vi avvaktar eftersom det ligger till förhandling i hyresnämnden. Vi har sagt vad vi vill med handlingarna som finns där, säger Margaretha Söderström, MKB:s kommunikationschef.

MKB motiverar allt med att sönerna bor på adressen. Det framgår av dokumentation i målet. Enligt bolaget är situationen ohållbar med otrygghet och rädsla som påverkar hela bostadsområdet och en stor mängd boende.

Från början beskrevs ärendet som störningar och MKB klagade på nedsmutsning med snus och fimpar som kastades från fönster. Även på oljud och skrik nattetid. Föräldrarna har uppmanats av bostadsbolaget att porta bröderna från lägenheten.

I ansökan till hyresnämnden står det nu att brödernas närvaro ”försämrar kraftigt bostadsmiljön för grannarna”. Formellt beskrivs det som att hyresgästerna har ”åsidosatt sina plikter” på ett sätt som gör att de inte längre kan bo kvar. MKB:s ombud skriver att hotbilden mot bröderna lätt kan föras över på grannarna: ”Våldshandlingar som exempelvis skjutningar på allmän plats och mot bostäder riskerar nämligen att gå ut över andra. Från senare tid finns det många exempel på när kulor har träffat fel bostad och gått igenom fönster och dörrar…”

Familjen vill inte flytta från området. Familjen har begärt och blivit tilldelade rättshjälp, ett ovanligt beslut, som ger dem stöd av en jurist under processen. Hyresgästerna tar en mindre del av kostnaden och staten står för resten. Detta kan användas av personliga skäl eller när ett mål förväntas bli komplicerat.

Familjens ombud, advokaten Carl Öberg, vill ännu inte uttala sig om konflikten mellan MKB och hyresgästerna. – För närvarande har jag inga kommentarer att ge, säger Öberg.

Men av yttranden som lämnats in till domstolen framgår att föräldrarna nekar till anklagelserna. De trivs i området. Säger sig ha en god relation till grannarna och vill inte alls flytta.

Ombudet skriver att uppsägningen inte har gått rätt till och att familjen inte fått någon formell varning av MKB. Vidare att det inte är bevisat att någon av hyresgästerna är kopplade till attackerna mot huset.

“Sammantaget framkommer vid en närmare granskning av målet en bild av en hyresvärd som på ett flagrant sätt ämnar säga upp ett hyresavtal på mycket oklara grunder”, står det i skrivelsen.

-Pettersson säger att problemet är att dysfunktionella människor släppts in i landet och att sedan Malmö kommun köpt lägenheter i “fina” områden som de sedan låter socialförvaltningen hyra ut på skattebetalarnas bekostnad.

Malmö får 16,5 miljoner om dagen. Drygt 6 miljarder om året av Sveriges övriga skattebetalare för att inte gå i konkurs trots att staden är full med mångkulturell kompetens.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

22 thoughts on “MKB vill vräka föräldrar till gängmedlemmar i Limhamns sjöstad

 1. I DANMARK hade det varit mycket lätt att avhysa “ohyran” från sina boenden. Likaså att frånta dem deras eventuella danska medborgarskap

  10
 2. VARFÖR köper människor bostadsrätter i attraktiva områden till höga priser och sätter sig i stora skulder ? Varför finns denna efterfrågan ?

  Jo, därför att man vill SLIPPA att bo tillsammans med slödder, drägg och galna skrikande kusiningifta kriminella klaner från MENA !

  12
 3. Brukade förr på 70/80 talet säga att alla söder om Hallandsåsen är araber.
  Var väl lite före min tid,
  Nu säger jag att vi kan bygga 🧱 muren där……. 😮

  22
 4. En Gyttorpfemma löser mycket, men gör det utomhus så det inte skitar ner de fina lägenheterna eller husen, som symbol för nästa kriminella att “tänka” till(om dom har något att tänka med?).

  18
  5
 5. Hela Malmö är nersolkat, för inte så många år sen var lilla Limhamn ett andningshål,
  så är det tyvärr inte idag? Bedrövligt!

  34
  5
 6. Med tanke på att boende på Limhamn och på Bo01-området i alla år röstat övervägande på invandringspartier, så länge araberna, zigernarna, negrerna m fl höll sig på Holma, i Rosengård osv så kan de ärligt talat hålla käften om sin borgerliga byxångest.
  Det var uppenbart 1995 vart vi var på väg, det begrep man av ett enda besök på Håårds väg, Rasmusgatan eller liknande adresser.
  Men icke – svartmåla och kalla folk nazister och rasister för att man högt sa: “Borde vi inte ha ordentlig koll på vem som får komma in, vem som får stanna och se till att bli av med folk som missköter sig?”, det har både sosseslödder och borgarpack varit lika goda kålsupare i.
  Då är det inte mer än rätt att fubbikadjävlarna får ligga i den säng de pissat i. De lyssnade inte ett djävlaste dugg när man 2005 påpekade att det knappt gick en enda svensk unge i de flesta klasser på Soffe, de gara log hånfullt och satte sina ungar i fri- (läs: privat) skolor.
  Jag tycker Fan mer illa om svenskar som röstat fram dagsläget, och nu gnäller, än om invandrare som sköter sig och också vill ha ordning och reda. För att citera en kurdisk granne när jag bodde i Malmö:
  “Alla som kommer Sverige och gör brott, som våldtar och skjuter och skadar barn, bara skjut dom! Annars dom aldrig slutar!”

  45
  6
  • Uppriktigt sagt när det gäller Malmö, så är det blattarna som är i majoritet och röstar in svenskhatarpartierna i fullmäktige och stadsdelsnämnderna.
   De får själva höga positioner som tack för samarbetet och kan på så sätt hjälpa sina landsmän till attraktiva boendemiljöer.
   Kom inte och säg sen att svenskarna som bor där har sig själva och skylla, när det är folk med i stort sett bara uppehållstillstånd som har makten p. g. a tokiga röstningsregler.

   37
   1
 7. Det går inte att räkna med domstolar mm dom styrs allt mer utav aktivister, jag blir inte förvånad om dom får bo kvar

  35
  3
 8. Kluvet detta- generellt ska inte höginkomsttagare som röstar för ”godhet” och mångkultur, kunna gömma sig själva i ”lugna och trygga” områden utan mångkultur.

  44
  4
 9. De som betalt dyrt för att som de trodde få ett bra boende drabbas av flera som bor “gratis” i området och med annan kulturell bakgrund. Dessutom är det ont om parkeringsplatser i detta nybyggda område. Då ska man veta att Märta Stenevi, nu språkrör för MP, fortfarande var kommunalråd i Malmö med inflytande över att försvåra för bilägare, utom för hennes man med två BMW.

  43
  2
 10. Försörjningsstöd, medborgarskap, rösträtt och rättshjälp för att få bibehålla kriminalitet. Detta är inte mitt Sverige. Rösta blågult.

  57
  2
 11. Morgan Johansson ande vilar över staden
  Gör så lite som möjligt och skyll på andra .

  55
  3
 12. Vad Pettersson säger att det dysfunktionella är problemet. Helt rätt. Nu blir det en långvarig rättslig process..
  En snabbavslut kan bli att problemet försvinner som nummer 54 eller ett högre i år eller ett lågt nummer nästa år. Ett nytt skott innan nyårssmällarna vore pang I bygget

  38
  2
 13. Dessa välutbildade kebabtekniker behöver en gratis bostad för att kunna bidra till samhället och tack vare Sara Katrin Stjernfeldt Jammeh (sic!) kommunstyrelsens ordförande i Malmö får dessa genier och flera 100 000 andra en möjlighet till gratis boende och uppehälle. Om du inte samtycker till detta är du rasist och kommer att nagelfaras av Guds högra hand Expo.

  58
  2
 14. Malmö är helt förlorat gissar jag dra in statliga stödet dit, tills dom slutar dela ut bidrag till “Papperslösa” Malmös skatteintäkter lär inte vara stort

  62
  3

Kommentera