HMS Queen Elizabeth på väg norrut

FÖRVAR. HMS Queen Elizabeth lämnade igår Portsmouth i södra Storbritannien för operationer i nordeuropeiska vatten med F-35 Lightning-jets, rapporterar Royal Navy. Hangarfartyget återvände nyligen från USA där hon var värd för en högprofilerad säkerhetskonferens mellan Storbritannien och USA i New York.

HMS Queen Elizabeth togs i tjänst och är tillsammans med systerfartyget, Prince of Wales, de största krigsfartygen som någonsin byggts för Royal Navy. De är avsedda för olika ändamål som kan anpassas för att agera i flera olika roller. Hon kommer att kunna ta 40 flygplan som F-35 Lightning II, Chinook eller Merlin-helikoptrar med mera ombord.

“Carrier Strike Group kommer att arbeta nära med NATO och Joint Expeditionary Force allierade när Storbritannien understryker sitt engagemang för att skydda europeisk säkerhet. Joint Expeditionary Force (JEF) är en koalition av tio likasinnade nationer, som är dedikerade till att upprätthålla säkerheten i norra Europa. Denna senaste utplacering bygger på en rad operationer och övningar med JEF-allierade i år för Royal Navy, inklusive maritima patruller i Östersjön. 

HMS Queen Elizabeth kommer att stå i centrum för Carrier Strike Group, med Commander UK Carrier Strike Group, Commodore Angus Essenhigh, och hans stab som befaller från hangarfartyget. F-35B Lightning-jetplan från 617 Squadron kommer att utföra flygoperationer, medan helikoptrar från 820, 845, 815 och 825 Naval Air Squadrons kommer att genomföra sorteringar från ett livligt cockpit.”

En stridsgrupp med hangarfartyget HMS Queen Elizabeth i centrum består av jagare, fregatter, ubåtar (även kärnvapenbärande) minröjningsfartyg, flygplan, helikoptrar samt stöd från allierade länder.

-Pettersson är inte militärexpert men jag tvivlar på att en hangarfartygsgrupp tas in i Östersjön så jag skulle tro att de är på väg norrut efter Norges kust upp till Barents hav för att på behörigt avstånd hålla koll på Rysslands norra flotta i Murmansk.

Barents hav

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

19 thoughts on “HMS Queen Elizabeth på väg norrut

 1. Helt rätt Stenbock!
  Det är ju synnerligen anmärkningsvärt att en del så ihärdigt och enögt propagerar för krig i stället för fred?
  Dom verkar vara i total avsaknad av allt sunt förnuft. (eller dom kanske tillhör den generationen som sitter och glor på TV och alla action-filmer)

  I konfliker -vad det än må vara- så måste man alltid både ge och ta, man förhandlar istället för att kontrollöst explodera och ta till knytnävarna.
  Och detta okontrollerbara humör hittar man fram för allt hos primitiva människor med en låg och klen begåvning.
  -Något som vi har sett allt för ofta i dagens mångkulturella Sverige!

  Krig löser inga konflikter, det skapar bara problem och ännu mer problem och lidande. Men globalisterna är glada när alla deras bankkonton fylls med blodspengar!

  29
  58
  • Alla vill ha fred. Enklaste sättet är att stoppa Putin innan det är för sent. (Ett fåtal vill istället att Ukraina ska ge upp så att Putin kan härja fritt. Då blir det krig på riktigt!)

   12
   2
 2. Stenbock är lycklig,att p.g.a. åldern slippa framtiden….
  Trodde väl aldrig att yngre generationer som aldrig upplevt ett Krig, åter skulle få sådan smak för nya !
  Tvivlar dock på att det återuppstår ett nytt Stormaktsvälde från Abzurdiens sida.
  Petterssons blogg som tidigare bjöd ett brett info-område,har förvandlats till allt mer krigsrapporter,och olika militära insatser…
  Stridslysta kommentarer är numera i stor majoritet.

  26
  55
  • Svårt att förstå varför du tycker att Ukraina ska ge upp och släppa fram ryssen. Tänk om alla gett upp och släppt fram tyskarna under WW2…

   Du har uppenbarligen inte lärt dig något av historien som du gärna hänvisar till. Du argumenterar för Ryssland som vill återupprätta en sovjetstat ungefär som Hitler drömde om sitt rike. Kan jag ana en våldsbejakande smygnazist? En vanlig moskovit? Eller helt enkelt åldersrelaterad förvirring?

   53
   28
   • Hubertus:
    Gör ett undantag,för att i ditt mörker förklara för dig,,,,
    Du läser mina kommentarer som Fan läser Bibeln.
    Har a l d r i g skrivit några ord som kan förknippas med,att jag skulle vara en vän av Ryssland.
    Mina kommentarer är ett försök (om än litet) att få till stånd en vapenvila,och därpå förhandlingar mellan parterna.
    Har hört tillräckligt hur civilbefolkningen är de som får lida i ett Krig !
    Det du nämner om Historia däremot ligger jag (skrytsamt) milsvett före er,som endast dag efter dag upprepar samma bladder…..
    Förlåt men sanningen är ibland svår att svälja …..

    23
    44
   • Alla vill nog ha fred men din ”lösning” leder till mer krig. Om Ukraina ger upp fortsätter Putin sitt krig mot andra länder, det har ryssarna klargjort många gånger. Att ge upp är alltså omöjligt.

    När Ryssland slutar kriga blir det fred. Om Putin inte slutar självmant måste han få hjälp att sluta. Enda sättet är att Ukraina försvarar sig. Att hela världen försvarar sig genom att stoppa ryssen så tidigt som möjligt, innan det är för sent. Innan Putin ställer till samma elände som Hitler.

    Det är möjligt att du är bra på historia, men du har lyckats dölja det bra.

    41
    15
   • Hubertus:
    Gör mig en sista gång mödan att söka förklara för dig….(troligen förgäves)
    Dina teorier har du lärt av Petterssons texter,som har en annan uppfattning än några av oss andra.
    Därmed inte sagt att detta är sanningen,utan mer ett partinlägg i striderna,
    Krig har a l d r i g varit en lösning för jordens problem,tvärtom….
    Detta fick bl.a. Gurra 2 o. Kalle 12, erfara för c:a 300 år sedan !!

    20
    38
   • “Det du nämner om Historia däremot ligger jag (skrytsamt) milsvett före er…” -Stenbock

    Ladna tovarish. Det tvivlar jag starkt på. Skulle gissa på att jag glömt mer om historia än vad du någonsin kunnat.

    32
    13
   • Du har uppenbarligen väldigt svårt att förstå. Vi tar det lite enklare så du hänger med.

    Ukraina kan antingen ge upp eller försvara sig.

    Du tycker de ska ge upp för att få fred och spara civila liv. Om Putin håller sina löften så kommer han i så fall att fortsätta kriget mot flera andra länder. Då blir resultatet mer krig och fler civila dödsoffer. Hänger du med?

    Jag och de flesta vill ha fred. Därför måste Putin stoppas. Han ger inte upp frivilligt. Han fortsätter att bomba civila ukrainare. Enda sättet att stoppa ryssarna blir därför att döda dem. Det tycks ha funkat för de har backat väldigt väldigt långt väldigt länge nu. Om du fortfarande inte förstår så beklagar jag.

    Trevlig helg!

    37
    16
  • Putinfacisterna som hela tiden baktalat Ukraina har nu plötsligen blivit ”fredaktivistiter”. Det borde man istället ha gjort den 24 Februari när diktatorn tänkte att han i ett snabbt krig skulle inlemma Ukraina i sina storväldesdrömmar.

   36
   13
   • Dv, Ska vi använda deras argument även mot kriminaliteten i Sverige? Polis och åklagare lägger ner sitt arbete. Istället förhandlar vi med dem som skjuter och spränger. Det handlar om att ge och ta. De kanske bara vill ha en villa, snygg bil och Guccikläder? Om vi ger dem det så blir de snälla och så sparar vi massa liv.

    Nötter!

    35
    10
   • dv
    Det är inte den Ukrainska befolkningen som är problemet utan Kiev regimen.
    Har ni helt missat Ukrainas historia de sista åren?
    När Kiev regimen är störtad och ett demokratisk val skett i Ukraina………. först då finns det förhoppningar om fred i landet igen.

    14
    34
   • Gamling, vad gör ett demokratiskt val till för skillnad. Tror du Zelenskyj ska vinna med 90 procent i stället för drygt 70 procent?

    Tror du 95 procent av Ukrainarna ska rösta mot Ryssland istället för 90 procent som förra gången?

    Eller vill du ordna en extra folkomröstning i Cherson som inte är riggad av ryssen.

    Du är totalt faktaresistent!

    9
    3
   • Så fort Putin jagats ut ur Ukraina kan Ukraina ta itu med sina interna problem. Just nu är Putin det stora problemet i Ukraina.

    33
    11
   • Gammel
    :Där ser man den “fredsälskande” apogetens verkliga drömmar; Ersätta Ukrainas regering med en rysk marionettregerring.

    31
    8

Kommentera