De iranska bröderna åtalas för grovt spioneri för Ryssland

SPIONERI. Åklagarna Per Lindqvist och Mats Ljungqvist vid Riksenheten för säkerhetsmål har i dag väckt åtal vid Stockholms tingsrätt, målnummer B 14349-21 mot två män för grovt spioneri för Rysslands räkning. Den ene mannen åtalas också för grov obehörig befattning med hemlig uppgift. Mycket av uppgifterna i förundersökningen är hemliga och åklagarna kommer därför ha begränsade möjligheter att prata om utredningens innehåll.

Det har varit en komplex utredning kring ett mycket svårutrett brott och misstanken rör mycket allvarlig brottslighet riktad mot Sveriges underrättelse- och säkerhetssystem. Gärningen är grov eftersom den rör förhållanden som är av stor betydelse. De uppgifter som obehörigen har anskaffats, befordrats och röjts kan, genom att de kommer främmande makt tillhanda, medföra men för Sveriges säkerhet,säger chefsåklagare Per Lindqvist.

De nu åtalade männen, Peyman Kia 42 och Payam Kia 35 har varit frihetsberövade sedan september respektive november 2021. De misstänkta bröderna är av iranskt ursprung och kom som småbarn till Sverige. Bröderna blev svenska medborgare i november 1994. Bröderna misstänks mot ersättning ha lämnat vidare uppgifter till den ryska militära underrättelsetjänsten GRU och de riskerar livstids fängelse.

***

TIDIGARE 2022-11-10 Nu kommer åtalet mot spionmisstänkta iranska bröderna

SPIONERI. Efter en drygt ett år lång utredning kommer åtal mot två bröder i utredningen om grovt spioneri mot Sverige att väckas under fredagen.

Peyman Kia

En av bröderna har varit anställd vid Säkerhetspolisen och Försvarsmakten.

Åklagarmyndigheten bekräftar fredagens åtal i ett pressmeddelande, där det framgår att ärendet utöver grovt spioneri även avser grov obehörig befattning med hemlig uppgift.

Bägge bröderna, i 40- respektive 35-årsåldern och boende i Mellansverige, häktades i höstas. Den äldre brodern har tidigare varit anställd vid Säkerhetspolisen och Försvarsmakten och utredningen blev känd i september då han anhölls. Då var han högt uppsatt chef på en annan myndighet.

Enligt uppgifter har han även arbetat på Sveriges mest hemliga underrättelseorgan – Kontoret för särskild inhämtning (KSI).

Brotten de två är misstänkta för ska ha begåtts mellan mars 2011 och september 2021. Båda har hela tiden nekat.

Min klient förnekar brott. När åtalet kommer i morgon förmiddag ger vi en mer utförlig kommentar, säger den äldre broderns advokat Anton Strand.

Han förnekar brott å det bestämdaste, sade den yngre broderns försvarare Björn Sandin då hans klient häktades första gången.

Åtalet väntas lämnas in vid 10.30-tiden under fredagen.

“Mycket av uppgifterna i förundersökningen är hemliga och åklagarna kommer därför ha begränsade möjligheter att prata om utredningens innehåll”, skriver Åklagarmyndigheten i sitt pressmeddelande.

Målnummer i Stockholms tingsrätt: B 14349-21.

***

TIDIGARE 2022-08-28 Iranska bröder åtalas för spioneri – riskerar livstid

SPIONERI. De två iranska bröderna Kia som misstänks för grovt spioneri kommer att åtalas. En av bröderna utpekas som ”mullvad” där han lyckades oupptäckt infiltrera Säkerhetspolisen och militära underrättelse- och Säkerhetstjänsten, Must. Stockholms tingsrätt inledde på torsdagsförmiddagen ett planeringsmöte med åklagarna och försvararna inför den kommande rättegången.

Försvarsmakten närvarande med en hemlig medarbetare. – Det är en företrädare för Försvarsmakten som biträder oss i vårt säkerhetsarbete, sa chefsåklagare Per Lindqvist.

Den äldre brodern, Peyman Kia, pressbild. Även lillebror Kia är misstänkt för grovt spioneri. Bröderna har gått främmande makt till handa och gjort sig skyldiga till grovt spioneri. Brotten misstänks ha begåtts mellan mars 2011 och september 2021, enligt åklagaren.

De misstänkta bröderna är av iranskt ursprung och kom som småbarn till Sverige. Bröderna blev svenska medborgare i november 1994. Det är inte bekräftat huruvida bröderna misstänks ha jobbat för den iranska underrättelsetjänsten eller någon annan. Den äldre brodern är gift, flerbarnsfar med två akademiska examina. Han började sin statliga karriär som utredare inom tullkriminalen för att klättra vidare till Säkerhetspolisen och därefter till den militära underrättelse- och säkerhetstjänsten Must.

Den yngre brodern som är i 35-års åldern har inte varit lika framgångsrik, i alla fall inte utåt. Men enligt uppgift ska även han ha jobbat för Säpo under en period,

Det är nästan inget som offentliggjorts om utredningen. De två åklagarna Per Lindqvist och Mats Ljungqvist, som ansvarar för utredningen, har varit ytterst tystlåtna. De två har inte ens bekräftat att de ska väcka åtal.

***

TIDIGARE 2021-12-24. Den misstänkta iranska spionen försökte ta sig in i vaccinindustrin och polisledningen

SPIONERI. Peyman Kia, född i Iran och uppvuxen i Sverige sitter häktad för att ha spionerat åt främmande makt i tio års tid. I våras försökte Kia ta sig in ett svenskt bolag som arbetar med utvecklingen av covid-vaccin – och när han fick nobben så försökte han bli polischef, rapporterar Aftonbladet. – Det är ett extremt känsligt ärende, säger åklagaren Mats Ljungqvist.

Kia har suttit häktad i tre månader och omhäktades nyligen i Stockholms tingsrätt, misstänkta för grovt spioneri.

Peyman Kia misstänks, tillsammans med sin yngre bror, ha spionerat för främmande makt i tio års tid. Under den här perioden har han jobbat i centrala roller i både Säkerhetspolisens ledningsstab och på militära underrättelse- och säkerhetstjänsten, Must:s, känsligaste avdelningar.

Kia sökte jobb som säkerhetschef hos Cytiva som arbetar med utveckling av covid-vaccin. I annonsen skriver bolaget att den aktuella tjänsten, som nu innehas av en annan person, innebär ett ”komplext uppdrag med många intressenter som är beroende av ditt stöd”. Dessutom betonades att tjänsten innebar säkerhetsansvar över en anläggning som hanterar en stor mängd farliga ämnen.

I Säpos årsbok, där man särskilt pekar ut Ryssland, Kina och Iran, för spioneri i Sverige, skriver man: ”Pandemin har bland annat inneburit att Säkerhetspolisen behöver inrikta sin verksamhet mot helt nya sektorer som kan vara av intresse för främmande makt, till exempel sjukvård och biomedicin.”

Kia sökte även arbete som polischef men fick inte det jobbet.

***

Pressbild Säpo

TIDIGARE 20211-1-25. De spionmisstänkta bröderna Kia har båda arbetat på Säpo

SPIONERI. De två bröder som sitter häktade misstänkta för grovt spioneri har båda jobbat på Säpo, uppger flera av varandra oberoende källor för SVT Nyheter. Det är dock oklart om de arbetade på Säkerhetspolisen samtidigt.

Det är sedan tidigare känt att den äldre brodern jobbat på Säpo. Den yngre jobbar numera inom den privata sektorn, men har även jobbat på Säpo ”under en tid”, enligt SVT:s källor.

Båda männen misstänks ha spionerat på Sverige i över tio år. När det misstänka brottet började, 2011, läste den yngre brodern första terminen på polisprogrammet, enligt dokument från polisen.

Om spionerna på bloggen…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

13 thoughts on “De iranska bröderna åtalas för grovt spioneri för Ryssland

 1. Godhetsknarkarnas mångfald ger utdelning längre fram sa man… dock inte i vilken form.

 2. Precis som i alla andra myndigheter så korrumperar och utnyttjar muslimerna sina positioner för egen vinning.
  Döm dem till livstidsstraff och släng bort nyckeln. Deras klan ska utvisas från riket på livstid.

  Sossarna har bara fört in skit i landet.

  15
  3
 3. Xxx, feminister, hbtq och vänster vill läcka alla svenska hemligheter, för då har vi inget att försvara.
  Har vi inget att försvara så har vi inget bruk för gränser. Om man samtidigt blandar upp befolkningen med inkräktare och bryter ned svensk kultur och tradition så krossas Sverige som nation!

  Det är agendan i riksdagen och media.

  27
  2
 4. Folk jag mött från länder som Algeriet, Iran och Mena är i stor utsträckning ryssvänliga. Det är väst som ligger bakom deras tillkortakommanden. Vänsterns predikan för dessa länder är ljuv musik. Allt är andras fel.

  18
  3
 5. Uppgifterna är hemliga, ja för Svenska folket, men Ryssarna gottar sig åt alla dom
  uppgifter dom fått tag på av dessa bröder. Av alla ställen så borde säkerhetspolisen
  ha stenkoll på vilka man tar in, även vem deras föräldrar är och vad dessa sysslat
  med innan välfärdslandet tog över ansvaret för dem!

  Alltså en rysk spion hos säkerhetspolisen, dom var kanske ute och jagade
  Svenska jägare vid tillfället, mot dem kan dom morska upp sig!

  17
  3
 6. Efterdyningarna av Rheinfeldt vanstyre och kvoteringspolitik kostar fortfarande Sverige och Sveriges skattebetalare massor av pengar och problem.
  Och eftersom vi bytte ut en sopa mot en annan sopa så är vi i ett taskigt läge .
  Läste att Rheinfeldt skulle engagera sig i idrotten .
  Tycker det verkar som han redan var inblandad i AIK,s bandykonkurs .

  25
  1
  • Reinfeldt var osynlig under valrörelsen 2022 för moderaterna. Berodde detta på hans politiska meriter eller hans historiske anfaders begåvningsgrad. Den mannen ville synas och bli stor. Något konsekvenstänk hade han inte.

   22
   1
  • ”Mycket allvarlig brottslighet riktad mot Sveriges underrättelse och säkerhetssystem, kan genom att de kommer främmande makt tillhanda, medföra men för Sveriges säkerhet” säger chefsåklagaren.
   Genom Reinfeldts vanstyre och avsaknad av konsekvenstänkande (som Sagotanten och Messkalle påpekar), har Sveriges säkerhet satts på spel. Regeringen Reinfeldt gav Försvarsmakten order om att det är viktigt att de ”ökar mångfalden” och tar bort ”strukturella hinder för etnisk och religiös mångfald”, inte minst att de ökar mångfalden bland officerare och chefer.
   Samnytt: ”Försvarsmakten beordrades ”öka mångfalden”:
   https://samnytt.se/atal-forsvarsmakten-beordrades-oka-mangfalden-anstallde-iranier-som-spionerade-at-ryssland/

   11
 7. Det kan inte finnas något hemligt kvar i vårt land, efter 3 tidigare regeringars nedläggningar, utförsäljningar av baser och bergrum, såsom delar av Musköbasen och ubåtshamnen på Gotland, samt underjordiska flygplatser och andra militära anläggningar.
  Sossarnas klanterier iinformationssäkerhetsbranchen inte att förglömma
  Omvärlden vet nog mer om oss än vad vi själva gör.
  SÄPO och övriga av landets säkerhetsorganisationer är fulla av värddlösa bommersviksutbildade sossepampar

  35
  2

Kommentera