Dagens tankeställare 137

Rune går i terapi.

Drygt 20 år sedan bestämde jag mig för att pröva på psykoterapi för att få någon ordning på mig själv. Dels av en slump, dels på grund av mitt dåliga omdöme, hamnade jag i händerna på en äldre finlandssvensk dam som höll hov i centrala Helsingfors. Jag inbillade mig att tantens förnäma namn och mottagningens läge mitt emot Stockmanns delikatessavdelning vittnade om kompetens.

Visst var damen välutbildad, egentligen spränglärd, men snart nog märkte jag att hon inte fattade ett dugg om en utslagen yngre killes belägenhet. Hon kunde helt enkelt inte sätta sig in i min situation, vi levde i två vitt skilda världar. Det hela urartade i stället i en prestigekamp, ett ständigt gnabbande om obetydliga detaljer. Jag kunde inte erkänna henne som en auktoritet, vilket fick henne att känna sig sårad, och således försökte hon bräcka mig med sin lärdom, vilket i sin tur inte lät sig göras sådär bara.

Under en session ville frun av någon anledning prata om förebilder. Jag berättade att jag kände väldig respekt för Roald Amundsen, norrmannen som var den första människan att nå Sydpolen. Fast å andra sidan insåg jag att den bedriften måste ha krävt en närmast patologisk viljestyrka.

Tanten småskrockade nedlåtande och menade att ett sådant tänkesätt hörde västerländska män till, och fick det att låta som om hon talade om omogna pojkspolingar. Indiska, hinduiska karlar kunde man däremot inte tänka sig göra så.

Nu talade jag om för lilla damen, att just denna livssyn är anledningen till att den vite mannen har byggt en aldrig skådad civilisation med hjälp av vetenskap och teknologi, kultur och filosofi, samhällsbygge och militär, ordning och reda. Vi kan inte alla sitta under ett träd och säga Omm.

Vårdkontakten blev inte långvarig och när våra vägar skildes, var vi bittra fiender, flumkärringen och jag.

Rune Holmström

9 thoughts on “Dagens tankeställare 137

 1. “Få ordning på sig själv”

  Det borde även våra korkade politiker, åklagare och domare göra.

  Vilket Sverige vill vi ha? Tiggare, religiösa vanföreställningar, hedersvåld, rån, våldtäkter, trakasserier, ……

  Otryggheten sprider sig

  (SD) har inte tagit tag i den förändring som 20% röstade för. Nu styrs vi av 10% goda o skenheliga (L+KD).

  Nya alternativ 2026 då de gamla sviker??? Man kan ju alltid hoppas. Jag vill kunna gå ut med hunden obeväpnad.

  10
 2. Den japanske mannen har också varit duktig.
  Peter Freuchen, dansk Grönlands farare var min favorit, men jag behövde inte gå till nån dam och prata om honom.

  6
  3
 3. Mycket prat, ingen verkstad, Sådana fruntimmer (eg. flumtimmer) är till ingen nytta.
  Paljon kiitoksia sinulle ystäväni!

  20
  2
  • Many thanks to you my friend(s) Pettersson, Rune, Fjärran Östern m.fl. goda – resten sk…r jag i.

   10
 4. Rune Holmström skriver om att den vite mannen har byggt en aldrig tidigare skådad civilisation med hjälp av vetenskap och teknologi, kultur och filosofi.

  Mohamed Omar (i Det Goda Samhället) tror inte att det är en slump, att det var just den västerländska civilisationen som byggde rymdskepp och landsatte människor på månen. Den islamiska civilisationen däremot har inte byggt rymdskepp, utan är beroende av västerländsk vetenskap, dess teknik och välstånd, ett förhållande som skapar avundsjuka och hat. Man skyller alltför ofta sina misslyckanden på kolonialism, rasism, islamofobi och judiska konspirationer. Den islamiska massinvandringen till Europa under de senaste decennierna har inte lett till någon fördel alls för oss. Väst behöver inte islam som sätter dogmer över förnuft och vetenskap. Väst klarar sig bra utan islam.
  https://detgodasamhallet.com/2020/10/20/mohamed-omar-den-islamiska-civilisationen-har-inte-byggt-rymdskepp/

  31
  1
  • Väldigt vanligt nu för tiden köper dessa kärringar sina toyboys direkt av migrationsverket..
   Oftast saknar dom både logiken eller möjligheter att resonera stöpta i en form som dom ser värden på ett visst sätt

   22
   1
 5. Ånyo. Stort tack. Ett vettigt sinne avslöjar “pratare”.
  Håll alltid dessa (fruntimmer) på armlängds avstånd.
  Kiitos ajatuksistasi.

  32
  1
  • “Tack för dina tankar” @Baquette. Du måste vara en Qvinna då du har omsorg om oss rasifierade mogna män, då män inte orkar lyssna så länge som kvinnor pratar.

   2
   1

Kommentera