Europas trassliga härva med invandring

av Lorenza Formicola (intervjuare)
La Nuova Bussola Quotidiana & NicolaPorro.it

Daniel Pipes

Lorenza Formicola (intervjuare) Cirka 5,3 miljoner ukrainska flyktingar har flyttat till den Europeiska Unionen sedan den 24 februari, detta har medfört minimala problem. Till skillnad från den kris Europa hamnade i när drygt en miljon syriska, irakiska och andra icke-européer anlände 2015 – 16.

Arbetskygg syrier. Illustration: Rasmus Sand Høyer

Daniel Pipes: Invandrarna som kom 2015 – 16 kom från länder utanför Europa, vilket gjorde dem ovälkomna av tre huvudsakliga anledningar. För det första så förstår européerna intuitivt att deras länder inte kan ta emot alla världens migranter. För det andra kom de främst av ekonomiska skäl. För det tredje kom de från främmande kulturer. Den skotske ekonomen Adam Smith påpekade 1817 att om en människa från Europa inte har några personliga kopplingar till Kina skulle han vara “villig att offra hundra miljoner” kinesers liv hellre än att förlora sitt eget finger. Detta är fortfarande sant två århundraden senare.

LF: Före den ryska attacken skulle ukrainarna, som har den lägsta per capita inkomsten i Europa, inte ha varit välkomna, men plötsligt var de det. Pekar detta prejudikat på att framtida kriser kommer att legitimera migrationsströmmar som annars skulle ansetts vara olagliga?

DP: Den ukrainska krisen är ett stort undantag eftersom ukrainare är européer. Den stora majoriteten av potentiella migranter till Europa kommer från länder utanför Europa och kommer därför inte att välkomnas på samma sätt. Dessutom önskar de flesta av dessa icke-européer framförallt förbättra sina ekonomiska omständigheter, vilket begränsar sympatin för dem.

LF: Förklarar rasism skillnaden i det varma mottagandet av ukrainarna jämfört med det kalla för icke-européer?

DP: Alla människor har en preferens för människor som agerar och ser ut som de själva, men detta spelar endast en mindre roll i att förklara det kontrasterande mottagandet mellan ukrainare och icke-européer. Jag listade och förklarade dessa skillnader i en artikel nyligen om ukrainska flyktingar. I korthet:

 • Flyktingar kontra ekonomiska migranter
 • Motvilja kontra iver
 • Närhet kontra avstånd
 • Solidaritet kontra oenighet
 • Invasion kontra inhemska frågor
 • Egenintresse kontra likgiltighet
 • Användbara färdigheter kontra omöjlig att anställa
 • Arbete kontra välfärd
 • Goda medborgare kontra kriminalitet
 • Måttlighet kontra islamism
 • Kulturell likhet kontra skillnad
 • Assimilering kontra separatism
 • Begränsat kontra obegränsat antal

LF: Du har utvecklat tanken på kulturella zoner dit folk kan ta sin tillflykt såsom Latinamerika för latinamerikaner. Hur påverkar den ukrainska krisen detta koncept?

DP: Den bekräftar hur naturligt det är för européer att söka och få skydd i Europa. Det är inte detsamma när somalier och kurder kräver tillträde.

LF: Med tanke på att Europas inhemska befolkning minskar i antal medan Afrikas förväntas tredubblas till år 2100, är Afrika Europas framtid?

DP: Det skulle kunna bli så såvida inte någonting förändras och det snabbt. Notera lite statistik: 1885 hade Europa (exklusive Ryssland och turkiska Thrakien) en uppskattad befolkning på 240 miljoner människor medan Afrikas var omkring 100 miljoner. Idag är dessa antal cirka 600 miljoner respektive 1,25 miljarder. Demografer förutspår att år 2050 kommer befolkningen att vara 600 miljoner respektive 2,5 miljarder. Så under loppet av 165 år kommer Afrika att ha vuxit tio gånger snabbare än Europa. År 2100 förväntas antalen vara omkring 500 miljoner respektive 4 miljarder.

Jag känner bara till en bok om detta ämne, The Scramble for Europe by Stephen Smith. Konstigt nog ser Smith denna invandring som mer av ett problem för Afrika än för Europa (med motiveringen att de mest begåvade individerna lämnar). Medan jag ser problemet som ett Europa som översvämmas av folk från en extremt främmande kultur. Jag förväntar mig att väldigt få européer välkomnar sådana förändringar. Såvida man inte snart konstruerar en effektiv barriär mot obegränsad invandring kan Europa förvandlas till en förlängning av Afrika.

LF: Italien är det europeiska land som drabbats hårdast av illegala migranter. Även om Lega lyckades minska detta problem med 97 procent under sin tid som ansvariga för Inrikesministeriet så gäckade repatriering även dem. Hur kommer det sig?

DP: Som Mario Salvini dramatiskt visade är det relativt enkelt att förhindra illegala migranter från att ta sig in genom att sätta upp patruller, avvisa “taxibåtar” fulla med illegala migranter och skicka negativa signaler till potentiella illegala migranter. Repatriering däremot involverar familjer, jobb och rättssystemet, vilket gör det betydligt dyrare, mer komplext och mindre framgångsrikt.

LF: ISIS och andra islamistiska terrorgrupper försöker utnyttja illegala migranter för att infiltrera Europa. Hur mycket av ett problem innebär detta?

DP: Jihadister förklädda till vanliga invandrare har framgångsrikt ägnat sig åt våldsamheter i både Europa och Nordamerika. Så länge migranter som inte kontrolleras har tillgång till västländer bör vi förvänta oss att detta mönster kommer att fortsätta.

LF: Likt ett eko av vad som hände i slutet på 2021 då Polen fann sig vara invaderade av migranter från Vitryssland så utgör bangladeshier som kommer med charterflyg de vanligaste illegala migranterna i Italien. Men medan Warszawa upprördt höjde sin röst så gör inte Rom det. Varför tror du att det är så?

DP: För det första oroar sig den nuvarande polska regeringen för illegala migranter på ett sätt som deras italienska motsvarighet inte gör. För det andra, att den vitryska regeringen bjöd in dessa migranter för att utnyttja dem som vapen mot Polen gjorde den frågan väldigt känslomässig och till en utmaning för den polska staten.

LF: Vad anser du om det nyligen fattade beslutet av EU-kommissionen som främjar hijab (en islamisk huvudbonad) som en symbol för mångfald och frihet?

DP: Detta stämmer med den numera traditionella inställningen hos vad jag kallar “de 6”, nämligen polis, politiker, press, präster, professorer och åklagare. De ser Europas kultur som moraliskt underlägsen andra regioners på grund av Europas trio av rasism, imperialism och fascism (som om dessa fasor var begränsade till Europa). De är ivriga att importera sedvänjor som förringar den europeiska civilisationen.

LF: Är europeiska ledare okunniga om eller delaktiga i islamiseringen av västvärlden?

DP: Delaktiga: de 6 välkomnar islamisering. De svartmålar kristendom och judendom men välkomnar och hyllar islam som de ärbara offrens religion.

LF: Bat Ye’or anklagar europeiska institutioner för att främja islamisering genom att uppmuntra invandring från muslimska länder och sedan genom att kräva kulturell dialog. Håller du med henne?

DP: Ja det gör jag. Hon ser den här processen som mer organiserad och målmedveten än jag gör, men det är en liten skillnad.

LF: Är några västerländska regeringar förbundna med radikala islam?

DP: Ja på begränsade sätt, vid vissa tidpunkter och på vissa platser – till exempel i Libyen och Turkiet. Men inte mer än så.

LF: I Frankrike debatteras återigen mer än någonsin frågan om huruvida huvudbonad i skolor skall tillåtas. Varför är det viktigt att unga flickor bär hijab?

DP: Hijab identifierar flickor som muslimer, isolerar dem från andra studenter och fastslår deras överhöghet genom deras ödmjukhet.

LF: Varför insisterar så många politiker och intellektuella på att hijab bara är en oskyldig kulturell symbol motsvarande en katolsk nunnas slöja?

DP: Återigen, eftersom det undergräver traditionella europeiska traditioner och sedvänjor.

LF: Med tanke på ökningen av antisemitism som drivs av muslimer, har judar en framtid i Europa?

DP: Jag tror inte det, I en blogg jag startade 2004 och ofta har uppdaterat sedan dess, “Jewish Life in an Increasingly Muslim Europe” dokumenterar jag en bråkdel av de vedermödor Europas judar lider av, från trångsynthet till mord. Det är väldigt många.

Intressant nog har icke-judiska européer de senaste åren börjat avundas judar för att de har en tillflyktsort. I romanen Soumission “låter Michel Houellebecq en kristen mans judiska flickvän meddela att hon flyr från en islamistisk regering i Frankrike genom att flytta till Israel. Han svarar sorgset “Det finns inget Israel för mig”.

LF: Du definierar “civilisationistpartier” som europeiska partier med en gemensam nämnare, nämligen att värna om och skydda västerländska sätt, i synnerhet från det islamistiska hotet. Är de det enda hindret mot omvandling av civilisationen?

DP: Nej det är de inte. Detta är mest slående i Danmark där vänsterorienterade partier som det Socialdemokratiska partiet kan ta upp ämnet att begränsa invandring. Detta fenomen finns även i andra länder, men endast Danmark har ett sådant parti i spetsen för en regeringskoalition.

Daniel Pipes

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

8 thoughts on “Europas trassliga härva med invandring

 1. Jag löste att Reinfeldt kallar Trump för ” världens farligaste man”. Han se sig väldigt noga i spegeln.

 2. Ja, det verkar svårt att stoppa Afrikas övertagande av Europa.
  Närmast omöjligt om man skall tro inlägget.

 3. Nu kommer kvittot på att Tysklands och EU,s politiker är lika korta i roten som Rheinfeldt och Sossarna .
  Det har helt enkelt varit missväxt i den planteringen .
  Så vi har inte varit ensamma i Sverige på den punkten .
  En klen tröst .
  Men nu är vi på rätt väg , och det kommer att sprida sig i Europa .

  24
 4. Mycken klok upplysning
  – Noterar att den demografiska skillnaden och tilväxten är alarmerande mellan Europa och Afrika. När man räknar in hela världens befolkning och jordens förmåga att försörja (berika med prylar och mat) blir jag Alarmist.

  – Det måste begränsas – inte det roliga – ty det går med piller och fodral. Så enkel är det, i ett nötskal

  23
 5. Varför måste vi välja? På kort sikt kan terroristputte mycket väl vara värst. Men det lågintensiva krig som muslimerna för skrämmer mig mer. Jag vill ha ett Sverige utan fascistiska grannländer och kemiskt rent från muslimer.

  34
 6. I öster har vi krigsförbrytare och folkmördare Vlademir Putin som hotar Europa och i söder islam som hotar Europa.

  41

Kommentera