1000 nya luftvärnsrobotar till Ukraina

UKRAINA. Storbritannien skänker ytterligare 1 000 luftvärnsrobotar till Ukraina. Leveransen sker inom kort, skriver den brittiska regeringen i ett pressmeddelande. Robotarna ska hjälpa Ukraina att stå emot Rysslands olagliga anfall på infrastruktur.

120 svenska officerare deltar i utbildningen av ukrainska rekryter i Storbritannien. Foto: Bezav Mahmod/Försvarsmaken

Beskedet kommer samtidigt som omkring 1900 ukrainska rekryter befinner sig i Storbritannien för träning, där bland annat Sverige deltar med 120 instruktörer. När träningen är avslutad förses de med militärutrustning och återvänder till Ukraina.

Rekryter får också ett välfyllt individuellt första hjälpen-kit efter att ha lärt sig hur man använder turneringar, fältförband och brösttätningar under träningen. Rekryter som lämnar Storbritannien kommer nu att förses med kit för extrem kyla, som tillkännagavs av premiärministern i dag, inklusive 25 000 set kläder för extrem kyla, 20 000 sovsäckar och 150 isolerade tält.

Tillkännagivandet kommer som svar på ukrainska önskemål om mer kallväderutrustning. Ukrainas trupper fortsätter att kämpa för att befria sitt land från ryska styrkor när vintern snabbt närmar sig, då temperaturen kan sjunka till minus 20°C och lägre i delar av landet.

Kraftiga sovsäckar och rullmattor, i kombination med uppvärmt boende och personliga vinterkläder, kommer att bidra till att förhindra köldrelaterade skador och säkerställa att trupperna kan arbeta effektivt.

Vi är fast beslutna att ge ukrainska soldater de bästa grundläggande färdigheterna, säger den brittiske försvarsministern Ben Wallace.

-Pettersson väntar otåligt på att Sveriges regering ska ge besked om nästa vapenpaket till Ukraina som förhoppningsvis innehåller Archer artilleri och Robot 70 luftvärnssystem i ett rejält antal av varje.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

3 thoughts on “1000 nya luftvärnsrobotar till Ukraina

 1. Antingen tror man att ryssen kommer och behåller allt krigsmateriel man har eller så tror man att ryssen inte kommer och skänker bort försvarsförmågan. Man kan inte kombinera dessa ståndpunkter.

  Personligen tror jag på försvarsdoktrinen som gällt sedan senaste kriget, 1814, till dess att vasallen Bildt pillade; “alliansfrihet i fred syftande till neutralitet i krig”.

  2
  5
  • Eller så vet man att ryssen kommer till någon någonstans eftersom ryssen faktiskt har lovat att fortsätta efter Ukraina. Då kan många gemensamt ta en liten del av sin försvarsförmåga för att stoppa ryssen så tidigt som möjligt innan skadan blir ännu större. Att sitta med armarna i kors och vänta tills ryssen knackar på dörren kanske är lite väl vågat?

 2. “”Pettersson väntar otåligt på att Sveriges regering ska ge besked om nästa vapenpaket till Ukraina som förhoppningsvis innehåller Archer artilleri och Robot 70 luftvärnssystem i ett rejält antal av varje”” ???
  Kanske också väntar på att våra att Svenska ungdommar blir sända till kriget det vill ju alla Svenska mammor , finns inget bättre än att få sin son skjuten och få dö på slag fältet långt ifrån hemmet.

  18
  23

Kommentera