Höstbudget ger för låg skuld – bryter mot regelverket

INRIKES. Regeringens höstbudget innebär att Sveriges offentliga skuld hamnar på 29,5 procent, vilket är lägre än de 35 procent som regelverket förordar. Regeringen kan därmed tvingas förklara sig för riksdagen i vår och finansministern kan komma att frågas ut om skulden i finansutskottet, rapporterar SVT Nyheter.

En för liten offentlig skuld kan tyda på att det investeras för lite som kan få Sveriges ekonomi att växa på sikt. Albin Kainelainen, generaldirektör på Konjunkturinstitutet, menar dock att det finns rimliga förklaringar till den lägre skulden.

Just nu beror det här på att Riksbanken betalar tillbaka lån och att inflationen är hög, säger han.

-Pettersson trodde det var bra att amortera på skulder och hålla igen på onödiga utgifter men jag är ingen nationalekonom…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

13 thoughts on “Höstbudget ger för låg skuld – bryter mot regelverket

  • Ja Norge är ett intressant land särskilt nyheterna i går ! Där prinsessan alltså kung Håkon barn har hittat en medisinmann från Afrika som säljer medaljonger med häxkraft??!
   Ja tyckte ju kunde se ett iriterat uttryck i det kungliga ansiktet när han förklarade för sin dotter att hennes prisades titel är indragen??
   Kan det vara så att häxdocktorn fördrivit skulderna på fiskodlingar
   Ja måste ju säga att det är tufft av kungen att tukta sina egna ungar Elle försöka i alla fall

 1. Då hade de råd med att avskaffa bilförsäkringsskatten, flygskatten, kemikalieskatten på elektronik och plastpåseskatten
  Dessa skatter representerar statens förtryck mot medborgaren
  Precis i linje med de allt högre parkeringsavgifterna

  13
  1
 2. Även om man inte är ekonom så begriper man att det krävs ett plus i budgeten! Det finns hur många bottenlösa håll att stoppa pengar i den sossialistika sidan har skapat miggrations hålet energi hålet dessa hål är bottenlösa !
  Och det kommer en massa problem som den ansvarslösa sosse regeringen skapat . Den stora frågan är varför tror någon att en en budget måste gå med underskott ..
  Vem tror man det är som får betala underskottet?

  21
 3. VART TOG SATSNINGEN MOT DE KRIMINELLA VÄGEN??

  Att det skall vara så svårt att förstå att endast UTVISNING skrämmer.

  Varför har INTE polischefen och justitiekanslern bytts ut? Det hade signalerat en förändring!

  VARFÖR RÖSTADE VI NÄR MAN ÄNDÅ FORTSÄTTER I SAMMA HJULSPÅR??

  18
  3
 4. Är det någon som fortfarande tvivlar på att det är oligarker och deras vasaller som vill styra västvärldens länder och dess ekonomier. Ty den som är satt i skuld är inte fri. (Bra där, Persson.) De har gjort det mer eller mindre på individnivå (själv är jag inte skyldig någon någonting) och nu försöker de få även relativt skötsamma länder på kroken.

  12
 5. Kan tycka att det är positivt… om nu det nya styret kan ta sopkvasten och rensa upp i myndighets djungeln vore det ännu bättre för finanserna… börja med alla nya PK myndigheter.

  18
 6. Tyvärr har EU snedvridit konkurrensen. Skötsamma länder får alltid ge bidrag till de längst upp i diagrammet. Grekland m fl slösar, jobbar för lite och tar emot bidrag utan att skämmas. Sveriges extra eu avgifter ska omedelbart kallas bistånd och räknas av i den (för stora) budgeten.

  28

Kommentera