Vetenskapligt bevisat: EU är obegripligt

EU. En analys av 45.000 pressmeddelanden från kommissionen visar att de är mer komplicerade än nationella regeringars pressmeddelanden, skriver Politico.

EU:s 27 medlemsländer

Europeiska kommissionens rykte för att använda mumbo jumbo är oöverträffad – och nu backar uppgifterna upp uppfattningen.

Domen kommer från en analys av 45.000 pressmeddelanden: Kommissionen håller det komplicerat – även jämfört med andra regeringar.

Det gör inte bara livet svårare för journalister, hävdar tidningens författare, Christian Rauh från WZB Berlin Social Science Center. Det är också ett politiskt problem. De obegripliga kommunikationerna lämnar gott om utrymme för euroskeptiker och inrikes politiker som vill skylla på Bryssel att tillhandahålla sina egna översättningar.

“Teknokratisk kommunikation spelar alltså alltför lätt i händerna på dem som vill konstruera bilden av en Brysselelit som är fristående från den europeiska medborgaren”, skriver Rauh i Journal of European Integration.

Rauh körde data om 35 års engelskspråkiga pressmeddelanden från kommissionen, och undersökte faktorer som grammatisk komplexitet och jargong.

Som jämförelse tittade han också på tidningar, statsvetenskapliga sammanfattningar och meddelanden från de irländska och brittiska regeringarna. Även om det inte är förvånande att kommissionen var mer teknisk än tabloiderna, fick de nationella regeringarna också bättre poäng på tillgängligt språk med normala ord (och eliminerar därmed ursäkten att kommissionen måste låta nördig eftersom den har att göra med tekniska politiska frågor).

På ett mått på hur lätta texter är att läsa var det bara statsvetare som fick sämre poäng än kommissionen. Och när det kommer till jargong var kommissionens kommunikatörer bättre än akademiker.

En del av detta är designat, konstaterar Rauh. Budskap om “… flexibilitet som förutses i reglerna för statligt stöd …” hänför sig till exempel till svåra samtal med huvudstäder, och “triloger” handlar naturligtvis om att prata med Europaparlamentet och EU:s råd (eller för att uttrycka det uppenbarligen, nationella politiker), och kommissionen anstränger sig ofta för att inte offentligt reta huvudstäder medan kontroversiella frågor hashades ut privat.

När man tittar på mängden kommunikation mellan 1985 och 2020 fann Rauh att volymen pressmeddelanden per månad nådde runt 150 i början av 2000-talet, under dåvarande kommissionens ordförande Romano Prodi, med liknande nivåer under José Manuel Barrosos två mandatperioder.

Men ledaren för den första “politiska kommissionen”, Jean-Claude Juncker, övervakade en stor nedgång, ner till cirka 50 pressmeddelanden per månad under hans femåriga mandatperiod som slutade 2019. (Ursula von der Leyens trend som kommissionens ordförande verkade att gå tillbaka upp igen i analysen av pressmeddelanden fram till 2020.)

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

8 thoughts on “Vetenskapligt bevisat: EU är obegripligt

 1. Tyskland har försökt inta Europa med våld och vapen TVÅ gånger.
  Med förödande konsekvenser !

  Den tredje gången lyckades man …med ekonomisk manipulation.
  Konsekvenserna har vi inte riktigt sett ännu …men snart lär vi bli varse !

  11
 2. EU är obegripligt, när Tyskarna bryter kol, är det bra, när Polen bryter kol blir det böter. När Tysklands regering utser Domare är det bra, när polen gör samma sak blir det sanktioner.

  34
  • Tanken med eu var god från början med det gick överstyr för länge sedan. Jag tror att hela skiten faller samman. Dom lägger sig i alldeles för mycket vad olika länder ska göra och inte göra. En vansinnigt dyr lekstuga…..

   15
 3. Ja dum Sverige följer detta monsterbygge slaviskt, snart lägger sig EU i allt vad Sverige
  gör? Vart tog regeln om ” att all makt utgår från folket” vägen? Folket är Sverige inte EU?

  26
  • Det gäller att tolka rätt. Att något ”utgår” ur sortimentet innebär att det upphör att finnas. Så populasen får väl skylla sig själv om man tolkat detta dubbeltydiga budskap positivt när eliten menat något helt annat. 😯

 4. Ja EU är ju en organisation som alla gnäller på och vill ha betalt för egna intressen . Som i Frankrike har man en koloni som man påstår är en del av Frankrike trots ett gult krig med urinvånare . I Sverige har vi samer som påstår att man är ett eget land och skall ha egna favörer? Och när det gäller EU är ju frågan fult befogad om man verkligen Pär vara med i denna förening som exempel kan man granska cov 19 epidemin Frankrike stjäl svensk sjuvårdsutrustnin? Och när Italien behövde hjälp med cov 19 vilka var det som stämde upp ju inte var det några EU stater ? Kubaner och ryssar ? Så frågan är behöver vi EU det är uppenbart bättre att göra som engelsmännen gå ur och starta en gemenskap med England dom förstår man ju i alla fall

  15
  1
 5. Att använda ett onödigt komplicerat språk är bara bevis på att personen i fråga inte vet vad den pratar om.

  26
  4

Kommentera