USA bekräftar samtal med Ryssland om kriget i Ukraina

UKRAINA. Kommunikationskanalerna mellan Washington och Moskva är öppna, bekräftar Vita husets nationella säkerhetsrådgivare Jake Sullivan i ett tal på Economic Club of New York på måndagen. Detta efter att källor till Wall Street Journal nyligen uppgett att Sullivan under de senaste månaderna har fört samtal med sina ryska motsvarigheter.

Joe Biden och Vladimir Putin Bild Youtube Fox News

Vi har gjort det när det har varit nödvändigt att klargöra potentiella missförstånd och för att minska risken för en katastrof, till exempel användandet av kärnvapen, säger Sullivan enligt BBC.

Sullivan tillägger att USA är ”klarsynta kring vilka vi har att göra med och att landet jobbar med sina allierade för att ”utkräva ansvar för grava och groteska krigsbrott i Ukraina”.

-Pettersson tycker det är bra att Ryssland och USA pratar med varandra men undrar ur meningsfullt det är. Bäst vore att Ryssland och Ukraina talade med varandra, men eftersom Putin ljuger hela tiden tycker nog inte Zelenskyj att det är värt att lägga tid på.

Ryssland bryter mot mängder av internationella och bilaterala avtal och jag är tveksam till att förhandlingar och ett avtal till gör någon skillnad.

Ryssland bryter mot våldsförbudet som finns specificerat i FN-stadgan, det står bortom allt tvivel. Ukraina har rätt till självförsvar på grund av den aggression som Ryssland nu utövar mot Ukraina. Ukraina har också rätt att begära hjälp från andra stater, och andra stater har rätt att hjälpa Ukraina.

Förutom våldsförbudet i FN-stadgan bryter Ryssland också mot skyldigheten att lösa tvister på fredligt sätt.

Ryssland bryter mot Minsk-avtalet om Donetsk och Luhansk, slutet mellan Ukraina och Ryssland år 2014 och 2015. Enligt avtalet ska Donetsk och Luhansk få självstyre inom Ukraina, men inte erkännas som egna stater, såsom Ryssland gjort. Ukraina skulle även få kontroll över gränserna vilket inte skett, tvärtom förde Ryssland in trupper redan 2014 i Donetsk och Luhansk.

Ryssland bryter också mot Budapestavtalet om säkerhetsgarantier från 1994 där Ukraina gav Ryssland sin mycket stora kärnvapenarsenal från Sovjettiden i utbyte mot billig gas och “säkerhetsgarantier mot hot eller våldsanvändning mot Ukrainas, territoriella integritet eller politiska oberoende”. – Avtalet från 1994 gäller än. Ryssland har redan 2014 brutit mot det genom invasion och annektering av Krim och att lägga sig i och stödja separatisterna i Donbass.

Ryssland bryter mot Vänskapsavtalet mellan Ryssland och Ukraina från 1997. – Fördraget om vänskap, samarbete och partnerskap mellan Ukraina och Ryska federationen var ett avtal mellan Ukraina och Ryssland, undertecknat 1997, som fastställde principen om strategiskt partnerskap, erkännandet av befintliga gränsers okränkbarhet och respekt för territoriell integritet och ömsesidigt åtagande att inte använda sitt territorium för att skada varandras säkerhet. Fördraget hindrar Ukraina och Ryssland från att invadera varandras land respektive förklara krig. Då Ryssland bröt avtalet genom att ockupera Krim och östra delarna av Ukraina sade Ukraina upp avtalet 2018. 

Andra internationella överenskommelser 

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

12 thoughts on “USA bekräftar samtal med Ryssland om kriget i Ukraina

 1. Det hela är en vädjan från Putin att sluta förse ukriana med vapen! En påminnelse om att USA inte kan kontrollera värden utan sin traditionella fienden ryssla Sovjet!
  Det är ju väldigt svårt för två stormakter som sjuter skiten ur gotykliga länder om en av dessa skulle försvinna?

  9
  2
  • Det finns ingen orsak för ukriana att förhandla om något . Inte ens om dom krigsförbrytare som kommer att åtalas och skjutas efter kriget !!
   Fakta är ju att det är Ryssland som attakerar en civil stat!
   Och Ryssland måste betala det pris det innebär . Uut nu är det att rensa ut fickor med Sovjetunionen soldater som finns lite över allt i gränserna till tidigare sovjetstaten som mellan gorgen och ukriana Tjetjenien eller arsebrjan?
   Sen gäller det att få stater att ställa sig på rätt sida.
   Och där ligger ju belarus risigt till n

   7
   1
 2. Pettersson:
  Inte lätt att förhandla när ena parten,i detta fall Ukraina nekar att sätta sig gemensamt vid ett bord !!
  Stenbock tror inte att ett fortsatt skjutande på varandra löser tvisten.
  Båda måste se verkligheten,och träffa i första hand en vapenvila.
  Nåväl det hela löser sig kanske vid dagens val i USA ?
  Förlorar de röda,lär det bli slut på USA´s stora “hjälp” till Kiew.

  23
  35
  • När har Ukraina nekat att sätta sig vid förhandlingsbordet, tovarish?
   Ukrainas krav för fred är redan annonserade och rimliga. Det är bara för Putte att gå med på dem så är kriget över idag.

   29
   16
   • Under krigets första veckor fick Ukrainas säkerhetstjänst order att avliva landets chefsförhandlare för att förhandlingarna med Ryssland skulle avslutas.
    Och säkerhetstjänsten avlivade honom med ett nackskott på öppen gata.

    9
    17
  • Storbritannien och USA har skrivit på Budapest-avtalet där de lovar att försvara Ukrainas gränser och till skillnad från Ryssland så håller USA och Storbritannien sina avtal. Republikaner eller demokrater spelar säkert ingen roll. Möjligen kan Ukraina få effektivare vapen om republikanerna bestämmar.

   23
   11
   • Anders Nilsson:
    Du är verkligen en optimist….
    Stenbock som följer bl.a. en del USA-media har fått klara besked från Republikanerna,om kraftigt minska stödet till Ukraina.
    T.o.m. i USA råder brist inom många områden,och räkna med kommande besparingar.
    Trump har gått ännu ett steg längre,men han kan knappast påverka den nya Senatens beslut !
    Nåväl i morgon finns resultatet från dagens val….

    10
    20
   • @Stenbock
    Sätt inget hopp till republikanerna tovarish.
    De gillar Putte mindre än vad demokraterna gör så de kommer inte ha några problem med att skicka material till Ukraina. Däremot kan de vara kinkiare med att skicka pengar dit.

    16
    4
  • Stenbock. Volodymyr Zelenskyj har upprepade gånger försökt ringa Putin men inte lyckats få kontakt. Det var i början på invasionen sedan kanske han ledsnade.

   https://www.hbl.fi/artikel/663fec0b-b2b3-4555-a964-0869325a8464

   Putin lovade att invadera Ukraina någon vecka innan det skedde och han påstod att dom som sa att Ryssland planerade en invasion var hysteriska.

   Sedan skulle Putin “befria” Ukraina på 3-4 dagar, det vara det att Ukrainarna inte ville bli befriade av ryssar.

   Lögn, efter lögn från Putins propagandacentral. Putin måste bort.

   Blir det vapenvila kommer Putin att planera nästa krig.

   22
   12
   • Pettersson:
    Ja det heter ju,att var och en är salig i sin tro…..
    Vem som får rätt av oss båda får tiden utvisa.
    Kan tillägga att Tyskland som från början blandade sig i konflikten på Ukrainas sida,har i moderna historien aldrig varit på den segrande sidan !!

    11
    21

Kommentera