Färre än en procent av bilbränderna leder till åtal

BROTTSLIGHET. Bilbränder har de senaste åren blivit ett ganska vanligt inslag i nyhetsflödet. Men det är ett svårutrett brott. Över 2200 bilbränder anmäldes förra året till polisen. Det väcktes åtal i 21 fall, mot en eller flera gärningsmän. Det är mindre än 1 procent av antalet polisanmälda bilbränder. Trots att antalet övervakningskameror blivit allt fler är detta den lägsta siffran på flera år, rapporterar TV4.

Uppklarade bilbränder

Det finns flera anledningar till varför dessa typer av brott är svåra att klara upp. – Det mest uppenbara är att bevisningen brinner upp, och fingeravtryck och DNA försvinner i branden. En annan anledning är att det sker nattetid och det är hastiga förlopp, säger John Nilsson, chefsåklagare.

-Pettersson tycker att anlagda bilbränder i stor skala ska klassas som terrorbrott.

Filmen: Det nya Sverige, från Fredrik Morenius Twitter

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

9 thoughts on “Färre än en procent av bilbränderna leder till åtal

 1. Det här är nog också en viktig faktor, som tär på demokratin. Det brinner för ofta i Sverige och förra regeringen och “välfärdsindustrin” verkade tyvärr vara nöjda med det.

  11
  1
 2. Om det är svårt att gripa och döma de som ställer till dessa bilbränder så föreslår jag att straffvärdet för de som trots allt döms skrivs upp kraftigt. Man kanske skulle göra ALLA dömda bilbrännare solidariskt ansvariga för den skada de ställer till med. Så om man tuttar eld på en bil och döms för det så blir man ekonomiskt ansvarig för de hundratals som ingen dömds för. Gör det sedan till ett brott i sig att inte betala. Således när du slänger in en bensinbomb i en bil så är det ett erkännande att man har råd så det är bara att betala. Tills detta skett gäller sedan gäldstuga.

  15
  1
 3. Jag jobbar inom inom försäkringsbranchen , Får jag en bilbrand så begär jag motorkoll från verkstaden samt avläsning av ev felkoder i Motorstyrdon på det viset kan man vid misstanke om bedrägeri sätta ner summan på ersättningen Utredarna Polisanmäler men polisen lägger ofta ner anmälan. Man vet ju inte ” vem som hållit i stickan” men rykten gör gällande att det finns folk som eldar bilar mot betalning.

  19
  1
  • Att försäkringsbedrägerier förekommer hörde jag talas om så fort dessa bilbränder började förekomma. Om ligister håller på och eldar så är det läge att passa på med lite bedrägere för de med rymligt samvete.

   3
   1
 4. Ta några miljarder av biståndet och betala försäkringsbolagen , så kanske vi vanliga knegare och skattebetalare har råd att försäkra våra bilar .
  Framgångsrik sossepolitik har skapat denna situation .

  28
  2
 5. Ljuddämpare från lämpligt fönster är lösningen på skräpet medelst avlivning på plats.
  Verkar inte vara några tjockisar i nedre videon?

  19
  2
 6. Försäkringsbolagen ska ha eller ska sammanställa fakta/statistik (2021 eller 2022) över bilbränder för att kolla hur många bränder är försäkringsbedrägerier.
  Är det värre än man anar läggs nog locket på…
  Men självklart handlar det om att lura till sig pengar på ett eller annat sätt!

  Var än det svarta trollet sticker upp blir det skit!

  28
  2

Kommentera