Brottsutredning skakar vindkraftsbygge

BROTTSLIGHET. En jättekonkurs och en polisutredning om penningtvätt skakar det gigantiska vindkraftsbygget Markbygden i Piteå. Lokala entreprenörer förlorade miljonbelopp när ett irländskt bolag gick i konkurs med 117 miljoner kronor i skulder, rapporterar Dagens Industri.

Markbygden är det största landbaserade vindkraftsprojektet i Europa. När parken står klar kommer ungefär 750 vindkraftverk att producera omkring 12 terawattimmar el per år, vilket motsvarar sju procent av den nuvarande elproduktionen i Sverige.

Önusberget, ett delprojekt i Markbygdens tredje och sista etapp, kantas av svåra problem. Bygget som rör cirka 140 kraftverk ägs av den tyska kapitalförvaltaren Luxcara, som är specialiserad på investeringar i fossilfri energi, som vind och sol. Bolaget lade ut hälften av anläggningsarbetena på en svensk leverantör och hälften på det irländska bolaget Roadbridge.

Den irländska delen av vindkraftbygget kantas nu av mångmiljonskulder och brottsmisstankar.

”Det är det värsta projekt jag varit inblandad i, det har varit tjorv från första stund”, säger Mattias Hansén, ägare av Bodenföretaget Hansén Bil & Maskin till Di.

Han begärde i mitten av april Roadbridge Sweden i konkurs. Hansén hade då fakturor för arbete på totalt 1,3 miljoner kronor som var obetalda. Många av fakturorna var från sommaren 2021.

”Det finns en röd tråd av dålig betalningsmoral och ursäkter av alla möjliga slag”, säger Mattias Hansén.

Läs vidare…

-Pettersson säger att en konkurs är det lilla problemet med vindkraften, läs om förlustsnurrorna...

***

TIDIGARE 2022-08-05 Hur kan detta vara miljövänligt?

VINDKRAFT. I skogarna väster om Piteå är det full byggaktivitet. Redan nu snurrar här cirka 300 vindkraftverk. Och fler ska det bli. Nu gjuts fundamenten för en av Europas största vindkraftparker, Markbygden. Fullt utbyggt kommer här att finnas upp till 1101 vindkraftverk på en yta av 450 kvadratkilometer.

Några av de gigantiska vindkraftverken i markbygden.

1100 vindkraftverk i markbygden. Varje kraftverk kräver ca 300 m2 skog jämnad med marken. Varje kranuppställningsplats 1000m2, kraftledningar och man har i nuläget byggt 40 mil lång och bred grusväg för att transportera de gigantiska delarna.

Det är projektutvecklingsbolaget Svevind, med säte i Piteå, som har tagit fram tillstånden för det som kommer att bli Europas största landbaserade vindkraftpark. På en yta av 450 kvadratkilometer finns tillstånd att bygga upp till totalt 1101 vindkraftverk. 

Fullt utbyggt kommer Markbygden 1101 att leverera omkring 10 – 12 terawattimmar förnybar el per år, vilket motsvarar nästan åtta procent av den totala elproduktionen i Sverige.

Fullt utbyggt kommer Markbygden 1101 att leverera omkring 10 – 12 terawattimmar förnybar el per år, vilket motsvarar nästan åtta procent av den totala elproduktionen i Sverige. 

De allt högre – och därmed alltmer effektiva – vindkraftverken medför samtidigt ökade krav i bygg- och anläggningsprojekten. För femton år sedan var ett typiskt torn 70 meter högt. Vindkraftverken i MB2 är 110 till 130 meter höga, tillsammans med vingarna, blir totalhöjden upp emot 200 meter.

De 15 mil ny väg som vi bygger i MB2 måste hålla tunga mobilkranar som krävs för att resa de 110 till 130 meter höga vindkraftstornen. Samtidigt måste backar och kurvor klara de upp till 75 meter långa ekipagen med torndelar som hämtas i Piteås djuphamn, säger Jan Isaksson.

Vid varje vindkraftverk byggs en verksplats på närmare 5 000 kvadratmeter, med monteringsytor och uppställningsplats för mobilkranen som ska lyfta verket på plats. 

Vindkraftverkens höjd kräver även rejäla fundament. I varje fundamentsgrop gjuter vi med omkring 550 kubikmeter betong, säger Jan Isaksson, produktionschef för betonguppdraget.

Det statligt ägda kinesiska företaget CGN (China General Nuclear Power Corporation) äger 75 procent av vindkraften som tillhör projektet Markbygden ett. Totalt står företaget för omkring en femtedel av de cirka 90 miljarder som investerats i svensk vindkraft.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

3 thoughts on “Brottsutredning skakar vindkraftsbygge

  1. Klimatalarmismen är det senaste århundradets största bedrägeri här i världen.
    Underprojektet “fossilfri vindkraft” medför statssubventionerad produktion av olönsamma vindkraftverk, utförd av oseriösa skojare och bedragare.

    39

Kommentera