Hultqvist – Helikopteraffären handlar om mer än SD

DUMHET. Tidigare idag skrev bloggen att Försvaret vill byta ut problemtyngd helikopter, trots att 20 år gått sedan socialdemokraterna gjorde den idiotiska affären så försöker nu etablissemanget förflytta skulden till Sverigedemokraterna. SD-kommunalrådet Christopher Jarnvall påstås ha sålt hemliga uppgifter om Försvarsmaktens helikopterupphandling till ett franskt företag, avslöjade Norrköpings Tidningar på tisdagen. Avslöjandet har fått förre försvarsministern Peter Hultqvist (S) att reagera starkt. – Begriper man inte att det den här typen av information är sekretessbelagd måste det vara förenat med en kraftfull dumhet, säger Peter Hultqvist (S). Två felaktigheter i resonemanget, Jarnvall var moderat vid den här tiden och Försvaret har sagt att uppgifterna inte vållat någon skada.

Händelsen som handlade om upphandlingen av helikopter 14 var en nyhet redan då det begav sig och har till exempel sammanfattats av Sveriges radio (18/8 2011). Vad som är nytt är att Jarnvall var inblandad och att han i dag är en offentlig person som frontnamn och nyhetsankare på Sverigedemokraternas mediesatsning Riks-tv, samt nytillträtt kommunalråd i Norrköping. Jarnvall, som aldrig åtalats eller dömts, säger att han inte skulle ha sålt uppgifter till det utländska företaget om han hade vetat att de var sekretessbelagda eller känsliga. Vilket de enligt Försvaret inte var.

Bakgrunden är att Sverige år 1999 skulle köpa in ett nytt helikoptersystem. Huvudkandidaterna var amerikanska Sikorsky S-92 och den europeiska NH90. Sikorsky var ett beprövat system som önskades av militären. NH90 var ett politiskt prestigeprojekt som önskades av dåvarande S-regeringen.

I samband med upphandlingen fick Must upp ett spår om att en svensk officer läckte känsliga uppgifter till företaget bakom NH90. En förundersökning inleddes om brottet ”försök till obehörig befattning med hemlig uppgift”.

Förutom officeren fanns ytterligare en person som figurerade i utredningen och som kallades för konsulten – Christopher Jarnvall. Under utredningen skall det ha framkommit att Jarnvall tagit emot minst 250.000 kronor av det utländska företaget. Åklagaren skall ha förberett åtal. Men utredningen lades ned. Försvarsmakten menade att de läckta uppgifterna inte hade vållat något skada.

Hanteringen väcker frågor. Var det så att regeringen Persson inte ville att affären skulle dra ut på tiden och ytterligare ifrågasättas? En rättegång hade kunnat avslöja hur dåligt beslutet att köpa NH90 var. Helikoptern, som i Sverige kallats helikopter 14, har beskrivits som den mest misslyckade försvarsaffären i modern tid (SVT 8/2 2018). I Överbefälhavarens råd till regeringen, som av en händelse presenterades i veckan, föreslås också att Hkp 14 skall läggas ned.

När affären var aktuell år 2001, var Christopher Jarnvall aktiv inom Moderaterna, så det känns inte rätt att blanda in SD.

-Pettersson säger att när det pratas om dumhet av tidigare försvarsminister Peter Hultqvist finns det skäl att berätta att för den svenska S-regeringen var det viktigare med en gemensam nordisk upphandling än vilken helikoptermodell som faktiskt köptes in. Försvarets materielverk FMV tyckte att konkurrenten Sikorsky var mer prisvärd, men den samnordiska upphandlingen kom fram till att den europeiska NH90 skulle köpas in.

Affären undertecknades 2001 av regeringen Göran Persson (S) och de första helikoptrarna skulle levereras 2006. Trots att det skulle vara en gemensam nordisk upphandling för att få bättre pris och stordriftsfördelar hade Sverige specialkrav på helikoptern, främst att ståhöjden i kabinen skulle vara 24,5 centimeter högre än standarden i NH90. Därmed specialbyggdes en variant för Sverige, som inget annat land var intresserad av. Det bidrog starkt till att projektet försenades.

Först 2015 levererades den första helikoptern, alltså nästan tio år efter utsatt leveransdatum.

När Helikopter 14 beställdes var tanken att den främst skulle användas i internationella insatser, när helikoptern väl började levereras 2015 hade de svenska politikerna tänkt om i grunden. Det säkerhetspolitiska läget var förändrat. Nu var det nationella försvaret prioriterat och förutom trupptransport skulle helikoptern framför allt användas för ubåtsjakt.

Helikoptrarna hade utrustats med sonar för ubåtsjakt, men trots detta saknar helikoptern flera viktiga funktioner för att vara effektiv. Politikerna hade av besparingsskäl valt att inte beställa ubåtsjakt-torpeder till helikoptern, vilket innebär att den inte kan användas för vapeninsatser. Helikopter 14 saknar också en datalänk för att föra över måldata till bestyckade örlogsfartyg, som skulle kunna göra en vapeninsats. Där snackar vi dumhet Hultqvist!

-Pettersson menar att vapenvägraren Peter Hultqvist är dumheten personifierad…

Sveriges dåvarande försvarsminister Peter Hultqvist (S) tar stolt emot en palestinsk förtjänstorden. Det är samma man som kallar Sverigedemokrater terrorister. Skärmdump Youtube

22 thoughts on “Hultqvist – Helikopteraffären handlar om mer än SD

  1. Just nu bedrivs en ren häxjakt på SD politiker… man gräver 20 år tillbaks i tiden för att hitta något… tänk om man kunde granska C och S lika hårt…

    10
    1
  2. Hultqvist.. mannen som förevigat sin plats i den svenska humorhistorien med sin Helan och Halvan-presskonferens om att ett oppositionsparti är ett hot mot rikets säkerhet..

    Så fort den ofrivillige komikern öppnar munnen, sätt igång en video från presskonferensen. Sen kan han säga vad som helst, det drunknar i skrattsalvorna.

    17
    1
  3. Varför skulle inte denna Helikopteraffär gå åt skogen, dom hade bra Vertolhelikoptrar
    som dom praktiskt taget skänkte bort under nedrustningsåren, så talet om kraftfull dumhet borde florerat länge inom deras eget parti, men varje gång dom får uttrycka något negativt om SD får väl sossar utlösning. Sen spelar det ingen roll att personen det handlar om var Moderat vid tillfället. Och det menlösa SVT ställer gärna upp och svansar med!

    28
    1
  4. Är man intresserad av denna historia kan man läsa utförligt på nt. se (norrköpingstidningar).

    6
    7
  5. 250 000 kr för att sälja information från försvaret och sin arbetsgivare.
    Det är väldigt anmärkningsvärt.
    Även om man ogillar Hultqvist så är det fel och ett utslag av girighet.
    De pengarna bör betalas till försvaret eller staten.

    4
    10
  6. Är det inte dessutom så att de svenska helikoptrarna avviker i konstruktion och mått från de övriga nordiska koptrarna i köpet, dvs i praktiken var den svenskabeställningen ett särköp ?

    12
    1
  7. Kraftfull dumhet?? Ja det kommer väl inte från rätt person, som den ena veckan
    står i talarstolen och grötmyndigt pladdrar om att Sverige inte kommer att söka
    medlemskap i Nato så länge han är försvarsminister,, för att veckan efter göra just detta?

    Peter Hultkvist borde hålla munnen stängd tills han tänkt färdigt, (det kan ju ta lite tid)
    Allt för många grodor har hoppat ur munnen på honom genom åren!

    41
    1
  8. Lysande historik av Pettersson.
    – När föredettingen Dalagrisen 🙂 nöffar från svinstian är det förenat med KRAFTFULL dumhet.

    47
    2
    • För övrigt skriver SvD: ”Hultqvist: Sälj vapen till Ukraina
      Sverige har skickat flera vapenleveranser till Ukraina. Nu måste regeringen ta nästa steg, enligt förre försvarsministern Peter Hultqvist (S).
      Kan man skänka vapen så kan man också exportera, säger han.
      Niklas Svahn/TT
      Publicerad 03:30 (Resten bakom betalvägg)

      – Ja du nöff nöff. Det låter tänkvärt.. Om Ukraina betalar för gratis importen är det inte kraftfull dumhet?
      Att Hultqvist nu vill sälja (expprtera) till Ukraina beror antingen på hans rinsyn och roll som f.d. inser att han inte gjort sitt jobb eller att han blivit proPutin.

      8
      1
  9. Om man INTE själv klarar av att lotsa Sverige framåt kan man åtminstone göra allt man kan för att svärta ner den som försöker.

    Egen intresset ljuger aldrig! Tänk på det herr Hultkvist (S).

    42
    2
    • Janne.A
      Helikoptrar det också. Misstänkt bestickning/ bjudning till Italien. Mailväxling medprivatmail. Begicks mängder av fel vid upphandling. Helikoptrarna tål det svenska klimatet dåligt. Mm, mm….
      Naturligtvis en sossekvinna som generaldirektör!

      32
      1
  10. Har man inte kastat ut Hultqvist . Den idioten kan man väl inte ha kvar! Är det bögen till överbefälhavare som har ett förhållande

    40
    2
  11. Som vanligt svamlar Dalagrisen om saker han inte har koll på. Sosseregeringar har alltid petat i försvarets upphandlingar och vid flera tillfällen har komplikationer och fördyringar uppstått. Regeringen Persson (S) gick emot försvarsmaktens önskningar och köpte något som 20 år senare, fortfarande inte nått fram till avslut.
    Föreslår Dalagrisen att han drar sig tillbaka i spiltan, kniper käft och gottar sig åt de utmärkelser han fått från diverse obskyra diktaturer

    46
    2
  12. Sminkad gris sa Bill , just det sa Bull .
    De desperata sossarna blir allt spattigare .
    Det är bra . Den som gräver en grop åt andra …..osv

    49
    2

Kommentera