Ryssland går med i FN:s spannmålsavtal igen

UTRIKES. Ryssland kommer att återuppta sitt deltagande i FN:s spannmålsavtal, meddelar det ryska försvarsdepartementet i ett uttalande, enligt Reuters.

Spannmålsskörd i Poltava, Ukraina

Turkiets president Erdogan ger samma besked i det turkiska parlamentet, med hänvisning till ett samtal med Vladimir Putin i går. Enligt Erdogan ska avtalet börjat gälla med omedelbar verkan och ”på samma sätt som förut”.

Omvärlden fördömde det ryska beskedet att lämna avtalet, eftersom det riskerade att ytterligare spä på den globala matbristen. Därefter har vissa fartyg ändå korsat Svarta havet, dock utan säkerhetsgarantier från Ryssland.

I början av kriget blev många fartyg stående i hamnstäderna i Ukraina, som är en stor veteexportör. Avtalet slöts den 22 juli, och innebar att exporten över Svarta havet kunde återupptas.

The Guardian publicerar det ryska uttalandet.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

6 thoughts on “Ryssland går med i FN:s spannmålsavtal igen

 1. Först krävde tsaren att Ukraina skulle förbinda sig att inte anfalla ryssens svarta havs flotta för att åter ansluta sig till avtalet, samma flotta som bombar civila mål och bosättningar i Ukraina. Sedan insåg tsaren tydligen att han led ett stort diplomatikt nederlag när han inte kunde hindra FN och Turkiet från att skydda transporterna. Dessutom har turkiska flottan rätt att öppna verkanseld för att skydda transporterna och turkiska flottan är överlägsen orcerflottan i Svarta Havet.

  10
  4
 2. Vad har man gjort för att säkerställa så att inte ukrainska drönare kan anfalla genom denna korridoren igen?

  8
  10
 3. Så när Ukraina, Turkiet och FN synade Puttes bluff insåg Putte att det kan ställa till problem för hans egna export och därmed ”går med på” att återgå till avtalet igen.
  Inte för att Putte hade någon möjlighet att göra något åt den ukrainska exporten ändå om han försökte. Resultatet skulle nog bara bli att Turkiet öppnade för att släppa in andra nationers örlogsmän i Svarta Havet så de kan skydda de ukrainska konvojerna.

  Vilket hade varit ännu sämre för Putte.

  18
  11
 4. Då får vi hoppas att det denna gång går till dom fattiga och inte profithungriga matkoncerner.

  20
  3
 5. Den empatiske president Putin sätter de fattiga ländernas spannmålsförsörjning främst.
  Han överser med Ukrainas och Storbritanniens terroranfall med både flyg- och sjödrönare via den fredade spannmålsleden och Ryssland återgår till FN-avtalet.

  21
  38

Kommentera