Theodor Engström åtalas för terrorbrott i Visby

TERRORISM. 33-årige Theodor Engström åtalas för terrorbrott efter mordet på Ing-Marie Wieselgren i Visby under Almedalsveckan. Enligt åtalet ska han även ha haft med sig pilbåge och svärd för att döda eller skada C-ledaren Annie Lööf.

Engström åtalas för terroristbrott för mordet på Wieselgren, och förberedelse till terroristbrott genom förberedelse till mord på Lööf. Han har medgett terroristbrott och erkänt mordet.

En rättspsykiatrisk undersökning har visat att han led av en allvarlig psykisk störning vid mordtillfället.

Gotlands tingsrätt: Målnummer B 808-22.

TIDIGARE 2022-08-16 Theodor Engström har erkänt terrorbrott

TERRORISM. Theodor Engström som är häktad misstänkt för mordet på Ing-Marie Wieselgren i Visby har medget terroristbrott, säger Engströms advokat till Hela Gotland, bakom betalvägg.

Theodor Engström. Foto: Expo

Under omhäktningsförhandlingarna i dag har det beslutats att Engström ska vara fortsatt häktad. Engström hade själv inga invändningar mot att fortsatt vara häktad och uppges vilja få rättegången avklarad.

Min klient underkastar sig numera ansvar för terroristbrott och förberedelse till terroristbrott, därav har han inget att erinra mot att han ska vara fortsatt häktad i avvaktan på att åtal ska väckas, sa Engströms advokat Staffan Fredriksson i tingsrätten i dag enligt Hela Gotland.

Den rättspsykiatriska undersökning som genomförts har visat att Theodor Engström var påverkad av en allvarlig psykisk sjukdom då dådet genomfördes. Han ska även ha haft samma störning när undersökningen gjordes.

-Pettersson undrar vad terroristbrottet kan bestå av. Knappast mordet på Ing-Marie Wieselgren. Det måste vara något betydligt värre, muslimer som försökte mörda poliser vid koranupploppen åtalas inte för terror.

Ett terroristbrott är ett brott som begås med syftet att skrämma befolkningen eller en grupp människor. För att en gärning ska anses vara ett terroristbrott ska den allvarligt kunna skada till exempel en stat och kunna utgöra en svår påfrestning på samhället.

Källa: Brottsoffermyndigheten

***

TIDIGARE 2022-07-22. Theodor Engström häktas även för terrorbrott

TERRORISM. Theodor Engström, 32, häktas misstänkt för terroristbrott efter mordet på psykiatrisamordnaren Ing-Marie Wieselgren i Visby.

Engström är sedan tidigare häktad misstänkt för mord. Nu är rubriceringarna misstänkt terroristbrott genom mord och förberedelse till terroristbrott genom förberedelse till mord. Att Säpo tagit över utredningen blev känt den 11 juli.

Dådet inträffade under Almedalsveckan.

Pressmeddelande

***

TIDIGARE 2022-07-15. Theodor Engströms syfte var att skada Sverige

TERRORISM. Theodor Engström som erkänt mordet på Ing-Marie Wieselgren ville skada den svenska staten, uppger åklagare Henrik Olin till Expressen.

Theodor Engström, misstänkt för terroristbrott och mord på Ing-Marie Wieselgren i Visby

Därför är han misstänkt för terrorbrott genom mord.
– Det faktum att den tillkommande brottsmisstanken finns, handlar inte om brottet mot Ing-Marie Wieselgren, utan andra tilltänkta mål, säger han till tidningen.

Åklagaren tonar samtidigt ner Engströms koppling till den nazistiska organisationen NMR.

Åklagaren säger att NMR inte ligger bakom att knivattacken i Visby den 6 juli klassas som terrorbrott av Säpo.

-Pettersson har svårt att tänka sig att detta mord är ett terrorbrott medan koranupploppen inte är det…

Korankravallerna i april 2022 klassas inte som terrorbrott trots hundratals skadade poliser.

***

TIDIGARE 2022-07-12. Theodor Engström misstänks för terrorism i Visby

TERRORISM. Brottsmisstankarna mot Theodor Engström som är häktad misstänkt för mord i Visby den 6 juli har ändrats till terroristbrott genom mord. Personen misstänks även för förberedelse till terroristbrott genom förberedelse till mord.

Det finns ingen ytterligare misstänkt i ärendet utöver den häktade 32-åringen.

Säkerhetspolisen kommer att bedriva förundersökningen under ledning av åklagare på Riksenheten för säkerhetsmål. Säkerhetspolisen har och fortsätter att arbeta nära tillsammans med Polismyndigheten.

Kammaråklagare Henrik Olin är förundersökningsledare.

***

TIDIGARE 2022-07-07. Theodor Engström har erkänt mordet i Visby

BROTTSLIGHET. Psykisk ohälsa tros ligga bakom mordet på psykiatrisamordnare Ing-Marie Wieselgren i Visby igår, uppger kammaråklagare Petra Götell på en pressträff. Den 33-åring, Theodor Engström, som erkänt dådet, lider själv av psykisk ohälsa och har uppgett i förhör att hans attack var riktad mot psykiatrin.

Vi bedömer att den avlidna kvinnan var gärningsmannens tilltänkta mål och att det kan bero på hennes offentliga profil och långvariga engagemang i frågor om psykiatrin i Sverige, säger kammaråklagare Petra Götell.

Mannens engagemang i nazistiska Nordiska Motståndsrörelsen, som flera medier rapporterat om, har enligt åklagarens bedömning inget med gärningen att göra.

Det är inget vi sett.

Polisen tror att mannen var narkotikapåverkad när han knivstack Wieselgren. Åklagaren kommer att begära mannen häktad under eftermiddagen.

Ing-Marie Wieselgren

Målnummer i Gotlands tingsrätt: B 808-22.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

11 thoughts on “Theodor Engström åtalas för terrorbrott i Visby

  1. Drottninggatan var inte heller terror , för att fällas för terror krävs att GM är vit och av kristen börd ! ! (?)

    19
  2. Terrorbrott är när pk-eliten blir skrämd, dvs när politiker och rättrogna journalister inser att de inte är odödliga trots sina skinande rustningar av öppna gränser, klimatångest och mjölmaskdiet. De stackars människor som saknar dessa officiella harnesk av godhet utsätts inte för terrorbrott, de är på fel plats vid fel tillfälle.
    Likhet inför lagen är bara att glömma.

    28
    • Kristina
      Nu verkar det ju mest vara utlänningar som dödar andra utlänningar.
      Dom utrotningshotade ljushyade verkar klara sig någorlunda.

  3. En fråga som jag tycker inte blivit belyst alls är varför hela den samlade median inklusive
    Annie Lööf väntade ett antal dagar ända tills Jimmie Åkesson skulle bli utfrågad i
    Partiledarutfrågningen, då kom det fram? Var det ett lumpet försök att på något vis
    klistra detta på SD?? Annie har ju erkänt att hon visste om detta hot mot henne,
    så min fråga blir varför väntade hon några dagar att framföra detta??

    Märkligt vad saker passar ihop där M;edia är inblandad, kanske ett försök att koppla
    Denne Theodor Engström ihop med SD, ? Varför kunngjordes detta inte i dom vanliga
    Nyhetssändningarna innan, varför just vid utfrågningen av J.Å????

    37
    1
    • Detta är ju en miljömupp som istället för att limma fast sig i gatan eller strejka utanför riksdagshuset men det intressanta är Psykolog arbetsuppgifterna i fängelse och med knäppgökar

      13
      3
  4. Säger fortfarande att han inte planerat eller gjort sig skyldig till terroristbrott. Han bara säger det nu för att förhörsledarna frågade och han vill verka viktig.

    Ska bli intressant att se hur åklagaren ska sälja in den idén till tinget.

    29

Kommentera