Rekordvärme

Den gångna helgen bjöd på ett strålande väder med upp till 19° i södra Sverige. Rekord utbrast en del, klimatförändringar hojtade andra, men är det verkligen rekord vi sett?

Göteborgs-Posten skriver i sin rubrik ”Rekordvarmt i Göteborg”, men var det verkligen ett rekord vi såg?

Nej, rubriken är anpassad efter rådande debattklimat och får väl anses följa den mall som media använder sig av. Ty i texten under rubriken kan vi läsa att oktober såg högre temperaturer både 2005 och 2019.

Jag minns inte att hysterin var lika stor 2019 som idag och att den inte var det 2005 kan nog var och en bekräfta. SMHI kan på sin webbsida uppvisa statistik som säger att medeltemperaturen i Sverige stigit, men att kurvan är som börskurvan. Det går upp och ned.

Så varför var medeltemperaturen i Sverige högre på 30-talet än 40-talets inledande år? Varför var med i snitt varmare under 70-talets inledning än under 70-talets andra hälft? Medeltemperaturen 1934 har bara slagits två gånger genom åren, 2014 och 2019.

8 thoughts on “Rekordvärme

 1. 1978 i slutet på oktober var det en liten värmebölja här i Sverige. Många gick till stranden för att ta sig ett dopp. Norrut till Stockholm kom jag ihåg. 2016 var jag i Aten i slutet på oktober. Det var småkallt och regnigt vissa dagar. När jag kom tillbaka sa en grannkvinna att det hade varit soligt och behagligt här i Malmö. 1987 arbetade jag på natten i december. Kom ihåg när jag slutade vid midnatt lyste neonskylten med 7 plusgrader när jag kom förbi den. Vintersolståndet påminde mer om vårdagjämningen. Gräset var smaragdgrönt och det var soligt. Vintern som fortsatte var mild och behaglig och träden hade småknoppar redan i januari

  18
 2. Ren luft vill vi alla ha, en självklarhet. Börja med att köra ut snyltgästerna till sina barnafödande länder och satsa istället de pengarna att förbättra miljön samt att vi får billig el att vi får bostäder för alla som vill. Nu verkar allt behovsprövat och då vinner alltid de svaga grupperna, negrer t.ex. Vi kan inte göra mycket åt negrers låga IQ.

  Varför ställs inte dåvarande energiministrar inför rätta? Vad gör en energiminister? Deras simpla jobb borde vara att se till att folk har billig el i urtagen, så ren el som möjligt. Men deras visioner styrde istället för empiriska fakta. Journalisterna jamade med istället för att ifrågasätta. Vi bor i ett skitland som jag hoppas SD gör bättre.

  Vad är det som säger att temperaturökningarna inte hänger ihop med lilla istiden. Värmen steg lika mycket under 1800-talet och då var det ingen klimatkris.

  59
 3. Rekordvarmt??
  Skånska väderstationer innehar flera svenska värmerekord, t.ex. med 32,5°, som uppmättes för 130 år sedan, i Kristianstad den 27 maj 1892. Och Skånes högsta temperatur någonsin uppmättes för 75 år sedan, med 36,0° i Ängelholm den 30 juni 1947. Och i den motsatta delen av Sverige, uppmättes för 77 år sedan Norrlands högsta temperatur någonsin, med 36,9° i Harads den 17 juli 1945. Dvs inget är nytt under solen.

  51

Kommentera