Uniper vill bygga nytt kärnkraftverk i Barsebäck

ENERGIPOLITIK. Uniper-ägda Barsebäck Kraft har planer för ett nytt kärnkraftverk i Barsebäck som ska stå klart under 2030-talet, uppger bolagets vd för SVT Nyheter. Bolaget vill bygga en Clean Energy Park, där kärnkraft, vindkraft, solkraft och vätgasproduktion ska kopplas samman och kärnkraften utgöra en grund av planerbar energi.

Det är den nya energipolitiken som den blågula regering presenterat som gör att bolaget ser möjligheter att nu gå vidare med sin plan. ”Det är positiva signaler som kommer från den nya regeringen”, säger Åsa Carlson till SVT.

Bolaget ger inga detaljer kring hur stor anläggningen ska bli eller vilken typ av kärnkraft det rör sig om. 

Två kärnkraftsreaktor i Barsebäck stängdes redan 1999 respektive 2005 under en S-regering. Sedan 2014 har S + MP dessutom stängt två reaktorer i Oskarshamn 2015 respektive 2017 och ytterligare två reaktorer i Ringhals den 30 december 2019 respektive den 31 december 2020. Alla sex reaktorerna har stängts av politiska skäl. Det hade varit bra att ha de sex nedlagda rektorerna idag. Vi hade också sluppit tusentals förlustsnurror i naturen och inte behövt köra Karlshamnsverket på olja. Dessutom stoppade de rödgröna två planerade reaktorer, Ringhals 5 och 6, som hade varit klara eller nästan klara idag om Vattenfall fått fortsätta sina planer…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

17 thoughts on “Uniper vill bygga nytt kärnkraftverk i Barsebäck

 1. Tyskägda Uniper kan med fördel bygga sina kärnkraftverk i Tyskland. Därtutöver bör all planerbar elkraft vara direkt ägd av Staten. Det är en alltför samhällskritisk resurs för att sättas i händerna på de skojare som nu lajvar ”marknad” med elektriciteten.

 2. Efter Barsebäcks nedläggningar OCH att Köpenhamn sällan kör sin 4 kolkraftverk, så är danska Själland helt beroende av svensk el-export. Denna export är dessutom subventionerad av svenska el-konsumenter, eftersom Sverige inte har några tunga generatorer resp inte heller Själland har sådana, så överföringen till Själland sker med höga förluster.
  Undrar vad Danmark säger om näthandelsbolagens idée att höja nätavgifterna blir verklighet.

  Den dagen havsplacerade vindkraft skall börja levereras, så kommer denna att förlora så mycket energi att svenska nätavgifter i hela landet fördubblas (ungefär). En vind-generator genererar inte erf 400/800 kV och vid upptransformering så förloras stora energimängder, som de anser svenska el-konsumenter skall betala för via höjda nätavgifter

  6
  1
  • Inte bara Själland, även Bornholm får all sin el levererad från Sverige! Det märktes för
   några veckor sen när det uppstod fel på kabeln, och hela Bornholm blev nersläckt!

 3. ”Bolaget vill bygga en Clean Energy Park, där kärnkraft, vindkraft, solkraft och vätgasproduktion ska kopplas samman och kärnkraften utgöra en grund av planerbar energi.”

  Jaa något av ovanstående borde väl passa även de grönröda…… isses vilka dumheter…..
  vindkraft är intermittent och kostar på anläggningsnivå 3ggr mer än kärnkraft
  solkraft ger samma elände som vind…. kostnaden på anläggningsnivå…. har inte aktuella siffror
  vätgas från el till el verkningsgrad 30%
  Kan dumheter exponeras tydligare…. joo visst kan det det t.ex. SIDA, MV et. al. nettokostnader 300miljarder årligen eller enligt ”hushållsel” 6reaktorer årligen…. på 6 år hela landets effektbehov…… varje BUT kostar netto cirka 4miljoner, förmodligen lite mer nu ett tag sedan den siffran fanns (från Norge), 100kBUT blir över 40 år10miljarder persistent 5 år med 100k BUT per reaktor….

  4
  3
 4. Jag undrar om det inte är bättre att fokusera på de platser där det redan finns kärnkraft (så Ringhals, Forsmark och Oskarshamn), det borde innebära skalfördelar och dessutom finns redan kompetensen. Barsebäck har varit stängt i snart 20 år, och innan ett nytt verk är redo att tas i drift har det gått ytterligare 10 år.

  7
  1
 5. Bra skrivet Lisa!
  Uniper är väl på gång att bli uppköpt av Tyska staten? Bättre att Sverige äger de inhemska kraftkällorna och elnäten. EU vill väl bilda en europeisk El-union vilket innebär att svenska elkonsumenter får betala EU priser för elen.

  14
  • Svar JA ! Tyska staten tar över de ackumulerade skulderna (aktierna) och säkrar att tyskarna inte blir ”arga” och då går ut och ”promenerar”! (för de VET de vad som kan hända… Pegida är INTE glömt )

   Svenska konsumenter betalar idag redan ”EU-priser” – åtminstone i EO4 o EO3 eftersom dyr kontinental el måste importeras och att billig svensk kan exporteras.

   DETTA var tanken bakom det VANSINNIGA beslutet att Vattenfall skulle köpa dels NUON i NL och dels gammal (öst)tysk brunkol…
   Att kunna sälja gammal av svenska skattebetalare redan avbetalad vattenkraft med produktionskostnad på 10 öre kWh för 250 öre kWh på kontinenten

   13
 6. Varför ska svenska skattemedel betala ett privatägt något alls? Vill marknaden investera i ett kärnkraftverk mot hopp om framtida avkastning, sök tillstånd och bygg. För egna pengar från investerare.
  Ska skattemedel användas ska det de används till ägas helt och hållet av staten – det vill säga folket.
  Annars får man bara mer av den nyliberala smutsen vi dragits ner i skiten av sedan Bildt-regeringen: folket betalar via skatter och avgifter och en handfull privata profitörer tar vinsten.
  Låt marknaden investera i sitt för egna pengar, och låt stat&kommun sköta sitt.

  19
 7. Det sägs att Barsebäck stängdes pga påtryckningar från danskarna. Ja, från danska kärnkraftmotståndare. Men på majoriteten av danskarna blev det ett dj-a liv för att deras elpris då rakade i höjden. Danmark importerade nämligen billig el från Sverige då.

  26
 8. Uniper skall nog hållas borta från så mycket som möjligt. De gör inget som är positivt för Svenskarna. Agerar som den värsta blodsugare. Uniper äter oss inifrån. Men låt gärna någon seriös bygga Barsebäck så fort som möjligt.

  32
  • Niklas R!
   Att utnämna alla socialister till idioter är en grov generalisering, som att vi skulle vara detsamma bara för att du också skriver på sidan. Skärpning!

   11
   6
   • MEN i en, ”svensk” demokrati kan partier bara de hamnar över 4% få en förhållandevis stor inverkan…. så extrema partier påverkar helheten negativt

    6
    3
   • @Grebom5
    Socialismen har dödat 265 miljoner människor men har inte räddat en enda själ.
    Definitionen på en idiot är en person som upprepar samma procedur om och om igen men förväntar sig ett annorlunda resultat varje gång. På vilket sätt uppfyller inte socialister detta kriterium?

    Jag säger som den gamle franske politikern: Den som inte är socialist i tjugo-års-åldern har inget hjärta. Den som inte är konservativ i trettio-års-åldern har ingen hjärna.

    8
    4

Kommentera