Finland berett att ha kärnvapen på sitt territorium

NATO. Utrikes- och säkerhetspolitiska källor uppger för tidningen Iltalehti att finska regeringens lagförslag om anslutning till Nato tillåter försvarsalliansen att föra kärnvapen till finskt territorium. –Jag anser att det är mycket viktigt att vi inte sätter den sortens förhandsvillkor, eller begränsar vårt manöverutrymme, när det gäller permanenta baser eller kärnvapen, sa statsminister Sanna Marin i tv på lördagen. 

Fyra Jas Gripen-plan eskorterar en amerikansk B-52:a utanför östra Skåne. B-52 Stratofortress bomflygplan kan bära kärnvapen. Sedan några år flyger de regelbundet i Skandinavien och Baltikum. Foto: Försvarsmakten

Propositionen om Finlands anslutning till försvarsalliansen Nato är praktiskt taget klar. Den kommer att sändas på remiss inom två veckor.

Det innehåller inga restriktioner för etableringen av Natobaser på Finlands territorium och begränsar inte heller närvaron av styrkor från försvarsalliansens medlemsländer, uppger Iltalehti och amerikanska Newsweek.

Enligt källorna gav utrikesminister Pekka Haavisto och försvarsminister Antti Kaikkonen, i medlemssamtalen med Nato i juli, ett åtagande om att Finland inte skulle göra begränsningar eller nationella reservationer om sitt Nato-medlemskap i sitt anslutningsavtal.

Personer med insyn i ärendet, säger att propositionen innebär att Nato-länders kärnvapen kan passera genom finskt territorium eller placeras där, eftersom Natos förebyggande avskräckning mot Ryssland i slutändan är beroende av USA:s, Storbritanniens och Frankrikes kärnvapen.

Finlands statsminister uttalade sig i Yle på lördagskvällen då hon bekräftade att Finland inte utesluter kärnvapen på sitt territorium.

– Jag anser att det är mycket viktigt att vi inte sätter den sortens förhandsvillkor, eller begränsar vårt manöverutrymme, när det gäller permanenta baser eller kärnvapen, sade hon och tillade att det är osannolikt att kärnvapen placeras på finsk mark.

Iltalehti skriver att utrikes- och säkerhetspolitiska källor uppger att Sverige inte heller kommer att villkora sitt Natomedlemskap med några begränsningar när det gäller införande av kärnvapen.

-Pettersson säger att Nato har inga egna kärnvapen, men Natomedlemmarna USA, Storbritannien och Frankrike har. I början av 1970-talet fanns det cirka 7.300 kärnvapen utplacerade i Europa. Protester både från civilsamhället och regeringar gjorde att antalet kärnvapen minskades och i dagsläget handlar det om cirka 100 stycken. De finns utplacerade i fem länder. Belgien, Tyskland, Italien, Nederländerna och Turkiet Frankrike och Storbritannien som har egna kärnvapen samt USA som har baser i Europa.

Jag tycker inte Sverige ska säga nej till kärnvapen i vårt land. Går vi med i Nato ska det vara fullt ut och att ställa villkor är att underlätta för Putins och hans gäng.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

8 thoughts on “Finland berett att ha kärnvapen på sitt territorium

 1. Sverige hade förr ett eget kärnvapenprogram, men det stoppades delvis på grund av det socialdemokratiska kvinnoförbundet, men även USA, som inte ville att Sverige skulle vara alltför självständigt. Nu förefaller det som att det trots allt, hade varit bäst för Sverige att inneha sina egna Svenska vapen.

  Idiotiska stagvändningar, det verkar vara sossarnas signum, för kappan blåser bäst med vinden.

  Det är som historien om motorcyklisten som åkte med jackan bak-och-fram, men körde omkull i diket. En person som kom först till olycksplatsen sade: ”Han levde tills jag vred huvudet rätt”

  21
  2
  • PRECIS! Det som USA lovade oss kan vi väl titta oss i månen efter och dessutom ett alliansfritt land osså….. Sossarna har gjort både bra och dåliga saker men iom OP har det rasat….. dock att OP demonstrerade mot kriget i Vietnam är hedervärt…. krig är dumt och de som dör i krig är sällan generaler och ännu mer sällan de politiker som skapar krigen….. utan mest vanligt folk som ofta inte har ett val…. finns frivilliga som gillar att kriga hellre än att vara hemmavid,,, men väldigt få…..

   4
   7
  • Det är bara en tidsfråga. Sverige var inte feminiserat förrän Olof Palme utsåg att antal unga radikaliserade unga kvinnor till ministrar, dock inte till de tyngsta posterna. Finland har en ung radikal kvinna till statsminister samt unga radikala kvinnor på de tyngsta posterna.

   1
   1
  • Men på andra sidan hur lång tid skulle det ta att anrika det plutonium som man nu gräver ned och kallar avfall?

Kommentera