Kärnkraft påverkar elpriset

ENERGIPOLITIK. Farhågorna om skyhöga elpriser under den kommande vintern har minskat kraftigt på senare tid. På den så kallade elbörsen har det förväntade elpriset i södra Sverige sjunkit med flera kronor. – Om man tittar på hur det såg ut för ungefär två månader sedan så förväntade sig marknaden ungefär dubbelt så höga elpriser i vinter jämfört med hur förväntningarna ser ut idag, säger Christian Holtz, som är energimarknadsanalytiker på Merlin & Metis.

Forsmarks kärnkraftverk har höjt effekten på en av sina kärnkraftsreaktorer. Med ytterligare 50 megawatt kan man försörja ytterligare 100.000 hushåll med el – och det finns planer på att skala upp effektuttaget ytterligare på några års sikt. – Tillför vi mer el så då påverkas självklart elpriset, säger Johan Börjesson, vice vd Forsmarks Kraftgrupp AB.n

Hur mycket elpriset kan komma att påverkas är svårt att säga, men all el som tillförs systemet är i positiv riktning för kunderna. Det konstaterar Johan Börjesson, vice vd Forsmarks Kraftgrupp AB.

– Priset styrs av tillgång och efterfrågan och en mängd olika parametrar, men tillför vi mer el i systemet så påverkas priserna, menar han.

Nästa år är tanken att höja effekten på Forsmark 1 med ytterligare 50 MW. En effekthöjning 0m 100 MW motsvarar drygt en fjärdedel av elbehovet i hela Uppsala län.

Ytterligare effekthöjningar planeras. Vi bedömer att det går att höja effekten med uppemot 250 MW, men våra ägare har inte fattat beslut om det ännu, säger Johan Börjesson.

-Pettersson undrar varför Forsmarks ägare (staten är genom Vattenfall största ägare) inte gett besked om höja effekten i alla kärnkraftsreaktorer om det är möjligt. Det luktar obstruktion från tidigare regering och miljöpartiet. Det blir något för Ebba Busch, energi- och näringsminister sedan 18 oktober att ta tag i omedelbart.

Vattenfall kan om de vill och får order av ägaren höja effekten vid rektorerna i Forsmark (3 st) och Ringhals (2 st). Sverige sjätte reaktor i Oskarshamn ägs till 54,5 % av Uniper Sverige och 45,5 % av Fortum Sweden AB.

***

Stöd bloggens

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

4 thoughts on “Kärnkraft påverkar elpriset

 1. VARFÖR informerade ingen förre energiministern Strandhäll (S) om att kärnkraft producerar el som är det som kommer ut ur de två hålen i vägguttagen som finns i de flesta rum i en lägenhet eller villa. Hade hon vetat det kanske vi hade varit i ett bättre läge.

  Att (MP) Stenevi/Bolund aldrig förstod vet vi

  28
  4
  • De två hålen i väggen var genier bredvid en minister som mestadels använder huvudet till att förvara en mössa på.

 2. Träffade en kärnkrafts-tekniker som var orolig över att köra Forsmarks kärnkraftverk på 120% av kapaciteten. Större risk för driftstopp. Gissa vad som händer om det blir stopp i januari när det är 20 grader kallt?
  Sannolikt feministisk inrikespolitik att stänga ner flera kärnkraftverk och köra de återstående så de går sönder.

  25
  3

Kommentera