Hägglunds har full orderbok till 2029

FÖRSVARSINDUSTRI. Försvarsbolaget Hägglunds i Örnsköldsvik går för högtryck och orderboken är full fram till 2029. Enligt vd Tommy Gustafsson-Rask skulle bolaget behöva ”spotta ur sig en bandvagn om dagen”, säger han till SvD.

CV 90, som i Sverige heter Stridsfordon 90, används även av Norge, Finland, Schweiz, Nederländerna, Danmark, Estland med flera. Slovakien, Tjeckien och USA har lagt stora ordrar. Foto: Felix Sundbäck/Försvarsmakten

Uppgången beror på det oroliga omvärldsläget, men vd:n påpekar att det egentligen inte har med kriget i Ukraina att göra, utan startade redan när Ryssland annekterade Krim 2014.

Den fick många västeuropeiska länder, däribland Sverige, att börja rusta upp – och det är effekten av det som nu syns hos försvarsindustriföretagen, säger Gustafsson-Rask.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

5 thoughts on “Hägglunds har full orderbok till 2029

 1. CV 90 och dess många varianter är ett oerhört populärt stridsfordon. Jag har sett åtskilliga kommentarer från soldater som uttryck uppskattning för fordonet. En av dem är den nu i Kanada naturaliserade britten känd son ”Matsimus” på Youtube.

 2. Det ger jobb och bröd i ena ändan men bråd död I den andra.
  – Undrar om köparna gör leverans check med Robot 90 mot Stridsfordon 90? Tveksamt, vad jag har lärt av Ukraina försvar av sitt land (cornucopia.se är en källa) är att stridsmoral och nya vapen gör moss av ryssarna. En robotträff gör slut på ett pansarfordon som när David träffar Goliat i ögat med stenen.
  – Lätta robotar i mängder på drönare över land och hav, under ytan spanar och gör slut på det dyra ”krigsmaskineriet. Maximal rörlighet över riket behövs och då duger det med 4-hjuliga pickuper
  Attack, reträtt efter träff stärker moralen. Sitta i en sardinburk stärker inte moralen hos koporalen
  – Världens länder måste satsa på.3.0 krigsmateriel. WW1 skyttegravens tid. WW2.0 pnsarvagnens tid. WW3.0 blir science fiction.
  Viljan till makt och krig går inte att utrota men det gäller att stoppa att människligheten utrotas med atomvapen.

  4
  1
 3. Jaa och det förstörs flera per dag i Ukraina så klart de har kunder som står i kö…… 10? tanks per dag…på Ukrainas sida…. 5.000 under SMO eller 15.000 dödade minst kanske fler bara då man gör skrot av dyra saker….. MEN är inte ”Försvarsbolaget Hägglunds” ägda av utländska intressenter så ……… trist faktiskt……

  8
  11

Kommentera