Kö av LNG-tankers vid gasterminaler

ENERGIPOLITIK. Gaspriserna i Europa fortsätter att falla och spotpriset i Amsterdam backar ytterligare omkring 10 procent på tisdagen. Värmen i Europa är en förklaring. Ett kraftigt inflöde av flytande naturgas, LNG, är en annan.

LNG tankers

I Spanien har en ”exceptionell situation” uppstått, enligt Reuters. Över 35 tankerfartyg med LNG stod under måndagen i kö för att få lossa sin last vid någon av landets sex terminaler, där naturgasen kan överföras till gasnätet. Situationen ser liknande ut i andra länder, enligt källor till nyhetsbyrån.

Spanska Enagas flaggar nu för man kan tvingas begränsa sin importkapacitet den första veckan i november, skriver Bloomberg. Fulla lager och lägre efterfrågan från industrin gör att utrymmet att absorbera överutbudet är litet.

-Pettersson undrar vad Vladimir Putin tycker om den här utvecklingen…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

4 thoughts on “Kö av LNG-tankers vid gasterminaler

 1. Japp och om man förser Ukraina med vapen och ammunition så kommer Ryssland att styckas i mindre stater och finnarna får tillbaka det dom förlorade under Vinterkriget och ww2.

  9
  2
 2. Som tidigare många gånger konstaterats här på bloggen så kommer Europa att ställa om för att slippa beroendet av Ryssland. Fulla gaslager, nya leverantörer, förlängd och förnyad kärnkraft mm gör att Europa klarar sig bra.

  Marknadspriset på gas är idag lågt, och ligger nu i paritet med priset före Rysslands krig. Ryssland kan visserligen sälja till Kina men får bara 70% av marknadspriset.

  Förhoppningsvis medför detta att vi slipper ytterligare ett krig när Kina ska ta sin del av Ryssland. Då hjälper inte Putins kärnvapenhot. Kina bara stänger kranarna och låter Ryssland svälta tills ryssarna frivilligt ger bort asiatiska Ryssland (eller hela?) till Kina.

  Ett tips till Erdogan är att inte satsa för mycket på att bli Rysslands gashub. Det är i så fall bättre för Turkiet att skaffa gasen söderifrån. Den ryska/kinesiska gasen blir nog svårsåld framöver.

  22
  7

Kommentera