Svenska markförband ledde in brittiskt attackflyg

FÖRSVARSMAKTEN. Inom ramen för försvarssamarbetet Joint Expeditionary Force, JEF, genomfördes operationen Baltic Striker 22 över södra Östersjön och Ravlunda skjutfält. Målsättningen var att Södra militärregionen med stöd av svenska krigsförband och förband från samarbetspartners inom JEF skulle bekämpa ett fientligt landstigningsföretag längst Skånes ostkust.

Svenska markförband underställda Södra militärregionen ledde in brittiska attackflyg av typen Eurofighter Typhoon för att bekämpa mål både på marken och till sjöss.
Foto: Marcus Nilsson/Försvarsmakten

Övningen som genomfördes förra veckan var första gången som brittiska stridsflygplan bekämpar mark- och sjömål genom svensk ledning inom ramen för JEF.

Svenska markförband underställda Södra militärregionen ledde in brittiska attackflyg av typen Eurofighter Typhoon för att bekämpa mål både på marken och till sjöss. Samtidigt skyddades de brittiska stridsflygen från hot i luften av svenska JAS 39 Gripen, säger överste Per Nilsson, chef för Södra militärregionen.

Baltic Striker 22, som leddes av Södra militärregionen och insatsstaben, är en av flera operationer den senaste tiden inom ramen för försvarssamarbetet JEF.  Syftet med operationen har varit att stärka interoperabiliteten mellan förband inom JEF. För att uppnå detta krävs att människor, metoder och system från olika nationer fungerar effektivt ihop för att nå ett slutmål – i det här fallet bekämpning av ett landstigningsföretag.

I den här operationen kombinerades alla tre och dessutom på olika nivåer, från planering till verkanseld och från högre stab ner till soldat. Vi strävar hela tiden att bli bättre, men operation Baltic Striker 22 visar att vi här och nu, tillsammans inom JEF, kan genomföra komplexa operationer med lyckat resultat. Tillsammans med andra stärker vi vår militära förmåga, säger överste Per Nilsson.

JEF är ett brittiskt ramverk för en snabbinsatsstyrka vars syfte är att kunna agera vid kriser. Sverige anslöt till samarbetet år 2017 och ingår idag som en av tio nationer. Styrkan kan agera självt vid kriser eller ihop med Nato.

Medlemmar är Storbritannien, Sverige, Danmark, Finland, Island, Estland, Lettland, Litauen, Nederländerna och Norge.

***

23 thoughts on “Svenska markförband ledde in brittiskt attackflyg

 1. Gammaldags Svensk:
  Undrar ibland om det är en politisk grupp,eller några som sitter bak galler,som dagligen (fördriver tiden med) så enigt trycker sina ”tummar ner” på allt,och speciellt på vissa kommentarer,från delar av oss ?

  11
  21
  • Stenbock
   Jag håller med dig.
   Det är en tråkig utveckling med tanke på alla goda minnen man har från petterssonsblogg.
   Han var oftast snabbast med intressanta nyheter och kommentarerna var lärorika och trevliga.
   Det var tider det Stenbock.
   👌💜

   6
   16
   • Dv
    Socialister som drivs av hat tillför inte debatten ett skit.
    Ni ger er endast på andras inlägg.
    Har ni några kunskaper överhuvudtaget?

    7
    19
   • Det finns nog inga socialister här, men tyvärr ett par fascister med helt skev världsbild och spännande kunskaper som tex att uran-235 och plutonium är samma sak…

    21
    4
   • Gammel
    Och vissa inhämtar sina kunskaper ifrån rysk media och tar allt som givet som dessa basunerar ut – den kunskapen är möjligen gångbar i Moskva.

    Inte sedan gammelkommunisten CH Hermanssons dagar har vi sett någon som så envetet ställer upp på precis allt som de ryska husorganen spottar ut. Där kan vi snacka om överlevande socialister som fortfarande ställer upp på precis allt ifrån Kremls utsagor.

    12
    2
 2. Kanske.kanske blir f.d. Sverige åter en STORMAKT ?
  I varje fall gör man (som s.k. neutral) vad som är möjligt för att visa upp sin bästa sida…
  Piratens Nilsson´s hemtrakter på Österlen figurerar titt som tätt,i PK-pressen,som landets aktuella anfalls o.försvarsmål !

  10
  24
  • Sverige ansöker om medlemskap i Nato för att tillsammans med en massa andra demokratiskt likasinnade länder stå militärt enade emot totalitära diktatorer.

   Tydligen Putin fascisternas mardröm att Europa och Nordamerika så enhälligt tagit ett sådant skarpt avstånd emot diktatorn.

   17
   5
  • Hubertus
   Plution bildas av neutronbestrålning av uran-238.
   Det ingår tillsammans med uran-235 i kärnvapen.
   Det används även i Du vapen som USA användes i Jugoslavien, Irak och Afghanistan kriget.
   Då användes mindre än 1% uran-235 och 98% uran-238.
   USA har ca 70 000 ton Du rester som vapen tillverkaren får gratis.

   4
   15
   • Du har fortfarande inte svarat på hur uran-235 och plutonium är samma sak? Jag tror att allt i din världsbild är lika felaktigt och knasigt!

    13
    3
   • Hubertus
    Läs mitt inlägg igen.
    Ser du något lika tecken mellan uran-235 och plutonium?

    4
    14
   • Gamling, du har skrivit ”Men tanke på att det räcker med ett och ett halvt kilo högstrålande uran- 235 (plutonium) för att ta död på hela jordens befolkning”

    Det kan knappast tolkas på annat sätt än att du menar att uran-235 är samma sak som plutonium.

    10
    1
   • Du skrev plutonium i parentes efter uran-235. Vad det skrivsättet betyder är allmänt känt i bildade kretsar. Du tycks dock sakna grundläggande förståelse för det mesta!

    14
    3
 3. Sverige och Finland skulle varit den nordiska buffertzonen mellan stormakterna istället för en part i konflikten.
  Kaliningrad med sina kärnvapen ubåtar ligger alldeles för nära Sverige.
  Men tanke på att det räcker med ett och ett halvt kilo högstrålande uran- 235 (plutonium) för att ta död på hela jordens befolkning.
  En otäck utveckling.
  🙏

  12
  30
  • Aha, jag fattar. Ukraina var buffertzon mellan Ryssland och oss. Så vi ska bli buffertzon mellan Ryssland och NATO. Du är riktigt smart du…? 🤯

   23
   7
   • Thor
    😂😂😂
    Mitt i allvaret är det kul med lite humor 🤡.

    6
    11
  • Pettersson
   Då ber jag om ursäkt för mitt slarviga inlägg om uran-235.
   Ta bort plutonium från mitt inlägg när det blev ett tolkningsproblem för både dig och hubertus.
   Men det är inga problem med det övriga i mitt inlägg?

   2
   6
   • Gamling, det är dumt att radera eftersom flera kommentarer är kopplade till din kommentar.

    Det är problem med dina kommentarer eftersom de består av fria fantasier och Putins propaganda.

    7
    2
   • Gammelman – Problem med ditt inlägg? Allt du skrev verkar galet som vanligt. Buffertzon i Sverige istf Ukraina låter osedvanligt korkat. Och hur ska det du skrev tolkas om det inte ska tolkas som man normalt sett tolkar ett språk? Vad är det som är så giftigt att det räcker med ett halvkilo för att döda hela jordens befolkning? Uran-235? (Plutonium kunde ju Pettersson få ta bort). Naturligt uran, i huvudsak uran 238, innehåller 0,72% uran-235 och det finns i marken. Varför dör vi inte av det? Hur ska man distribuera giftet så att varje människa får ca 120 nanogram som enligt dig tycks vara LD? De flesta lär få i sig mer varje dag genom att äta mat… Ska alla inhalera sin dos för att få (o)önskad effekt? Nä, problemet är inte ditt inlägg, det går att radera, problemet är nog du!

Kommentera