Hur mycket mark kan Ukraina ta tillbaka

UKRAINA. De ukrainska styrkorna utklassar nu sina ryska motsvarigheter – både kvalitativt och materiellt. Det säger Rob Lee, forskare på Foreign Policy Research Institute, till Washington Post.

Enligt Lee är frågan inte längre är huruvida Ryssland kan slutföra sina mål, utan hur mycket mark Ukraina kan återta. Han pekar bland annat ut artillerisystemen som västerländska länder bidragit med som en faktor till den ukrainska vändningen.

Ukraina har ett övertag, och Ryssland kämpar med att matcha det övertaget, säger Rob Lee.

Rysslands ansträngningar att motverka ukrainska framsteg genom att slå Kiev och andra städer med robotar och mobilisera hundratusentals reservister representerar en betydande upptrappning i det sju månader gamla kriget, men kommer sannolikt inte att förändra dynamiken i en konflikt som nu tydligt lutar till fördel av Ukraina, säger västerländska underrättelsetjänster och militära experter.

Bara robotangreppen har litet strategiskt värde, även om de orsakar utbredd mänsklig misär och har stört liv i städer som varit relativt orörda av striderna, säger bedömningarna.

Sedan attacken började i måndags har mer än tre dussin personer dödats och många fler skadats. Ukrainas elinfrastruktur verkar vara huvudmålet, vilket innebär att vissa bostadsområden har störtats i mörker, vilket gör att civila står inför möjligheten att möta vintern utan ström.

-Pettersson tror att Vladimir Putin är väldigt sugen på att få med Belarus i kriget och öppna en front i norr att lätta på trycket för de ryska trupperna i öst och syd. Frågan är om Belarus president Alexander Lukashenko törs det. Han är inte populär på hemmaplan och kan råka ut för inre oroligheter.

Institute for the Study of War

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

22 thoughts on “Hur mycket mark kan Ukraina ta tillbaka

 1. Tror inte det hjälper Putin att han får med Belarus knähund till Diktator i kriget,
  Ukrainarna är nog säkra på att kämpa ner honom med !

  12
  10
  • Till skillnad från Putin så är Luka smart. Luka kommer inte luras med i ett krig som är förlorat för Ryssland.

   9
   7
   • Det måste vara en anledning till att General Franco’s regim i Spanien överlevde tills hans död på sjuttiotalet. Om han activt tackat tyskarna för hjälpen genom att försäka hjälpa till efter D-dags invasionen så hadde han nog blivit nackad han med. Således det bästa Lukasjenko nu kan göra för att sitta säkert är att göra ingenting.

    8
    2
 2. Ukraina har redan fastställt att de ska ta tillbaka allt sitt territorium. De är intresserade av mer än så.
  Därefter kan det vara en bra idé att fastställa en 100 km djup demilitariserad zon på den ryska sidan av den ukrainska-ryska gränsen för att försvåra framtida moskovitisk aggression mot Ukraina.

  23
  13
 3. Frågan är hur länge EU (och USA) klarar av att finansiera Ukraina som front mot Ryssland. Stödet hos amerikanska folket är inte starkt, för fortsatt krig mot Ryssland, inte heller fortsatt påverkansarbete för att kontrollera en USA-vänlig ledare i Ukraina. Inom EU är stödet större bland folken, men förmågan mycket lägre – bojkotten av Ryssland har allvarligt skadat hela Europas ekonomi, men haft ytterst begränsad effekt på den ryska jämfört med vad som påstods (eller förväntades). Än så länge är tonläget så högt att sansad debatt inte kan föras om frågor som “Kommer Sverige få tillbaka de vapensystem som levererats till Ukraina?” eller “Varför bojkottar vi Ryssland över deras vidrigheter i Ukraina, men inte Saudi som dödat hundratusentals civila i Jemen, under närmast identiska omständigheter?” Det är mycket svårt att inte tillskriva tystnaden kring jemeniternas lidanden till rasism och cynisk realpolitik, vilket får fördömandet av Rysslands anfallskrig att låta som hyckleri.

  På lokal nivå har det varit rent ut sagt äckligt att se hur socialdemokratiska tjänstemän inom div. myndigheter försvårat för ukrainska familjer som flytt kriget. Där jag bor är det frivilliga svenskar organiserade via frikyrkliga grupper som stått för insatserna, t o m boende och mat. Från myndighetshåll har inget annat än förhalning och obstruerande märkts, och för den med insyn i hur snabbt det brukar gå med registrering, utfärdande av handlingar osv. när det är (tex) araber eller afrikaner kan man inte annat än misstänka att det rör sig om ren rasism från myndigheternas sida: ukrainarna är vita kristna, och ses därför som mindre behövande och mindre värda, trots att de till skillnad från 95% av invandrarna från MENA/Afrika faktiskt är flyktingar.

  Om Pettersson tycker det är för långt av banan för bloggposten får han väl rensa, det tar jag inte illa vid mig av.

  21
  19
  • En ganska färsk undersökning i USA visade att ungefär 2/3 republikanska och ungefär 3/4 demokratiska väljare stöder ett fortsatt stöd till Ukraina.

   14
   11
   • Se där, har du någon länk till själva undersökningen?
    (Medias rapportering av sådant är ointressant eftersom man måste titta på metodiken för att uppskatta värdet av resultatet – att stå utanför Södertörns högskola och fråga folk om vad de anser om homosexualitet ger rimligen ett annat utfall än utanför Stora Moskén i Malmö, för att ta ett hitte på-exempel.)

    9
    1
 4. Hur mycket mark kan Ukraina förlora?
  Fortsätter vansinnet i Ukraina så kommer Ukraina bara att bestå av Kiev.
  Resten delas upp mellan Ungern, Polen, Rumänien och Ryssland.

  14
  32
  • Umm… bara för oss oinformerade och okunniga svenskars skull. Kan inte du vara snäll och informera oss om var, exakt, går frontlinjen idag i Ukraina?

   11
   14
  • Gammaldags!

   Gode gud. Vad är felet på dig?
   Ser du inte orcernas slaktade arméer?
   Ser du inte den enorma inkompetensen, bland orcernas befälhavare?
   Ser du inte de uråldriga ineffektiva vapen, som nu tillförs orcernas nymobliserade slaktboskap? Ser du inte att frontlinjen flyttas nästan dagligen och alltid i Ukrainsk favör?
   Öppna sinnena, för gud skull!

   6
   11
   • Per Molin.
    Jag vill inte leva i en fakta resistent värld…… därav andledningen till era meningslösa inlägg.
    För alla Putin hatare har det sista dygnet varit förödande i Ukraina.
    Även för mig som är freds älskare…… fast ur mänsklig synpunkt.

    2
    2
 5. Hur mycket mark ska Ukraina ta? Jag tycker att ett rimligt mål är att ta så mycket mark från Ryssland så att Ryssland utestängs från Svarta Havet.

  23
  17
  • Hittils harukrana inte förlorat något? Frågan är hur mycket skall ukrana ta av Ryssland ? Det första är en delemitra zon mot Ryssland på minst tio mil det är ett måste medn med Putin lär inte gå med på något så det lämpliga är att ukriana ockupera Moskva det genom att delpå Ryssland

   5
   7
   • Kanske, men Putte, när han faller, kommer bara vara president över Moskovit efter att Ryssland som vi tidigare känt det som styckats upp i sina etniska områden efter kriget.

    9
    14
   • Biden och Zelensky är ju valda på viss tid, medan Putte är diktator på livstid.
    Åtminstone Biden kommer inte klara ett återval.
    Alltså knappast ett jämförbart påstående.

    9
    9
   • Zelenskyj har nog säkrar sitt återval så länge kriget pågår. Efter kriget däremot, Winston Churchill var vad britterna behövde för att hålla ihop landet under kriget men han fungerade sämre som ledare efter kriget. Trots det har han satt sitt märke på historien.

    5
    5

Kommentera