Putin försöker köpa tid, enligt rysk tidning

UKRAINA. Ryssland försöker inleda samtal med Ukraina om en tillfällig vapenvila. Enligt den ryska, oberoende tidningen Meduza rör det sig om ett försök att köpa tid att utbilda soldater och fylla på vapenförråden.

Enligt uppgifter till den oberoende, ryska nättidningen Meduza har Kreml på sistone försökt få Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj tillbaka till förhandlingsbordet. Det har skett samtidigt som flera ryska företrädare öppet sagt att de vill se förnyade samtal med Ukraina.

För att övertyga Zelenskyj har man bland annat fört fram önskemålet till Turkiets president Recep Tayyip Erdogan och flera västledare. Tidningen Meduza har inte avslöjat vilka ledare det rör sig om.

Det hela ska enligt tidningen dock vara en medveten plan från Rysslands president Vladimir Putin och Kreml.

Tidningens källor uppger att den ryska taktiken är att få Ukraina att gå med på en tillfällig vapenvila, och förhandlingarna ska se på militär nivå utan att presidenterna är inblandade.

De ryska källorna säger att landet är villigt att lämna delar av den ockuperade Cherson-regionen.

Det är oerhört svårt att försvara Cherson just nu, och en reträtt skulle kunna vara en välvillig gest mot Ukraina, säger källan till Meduza.

Just Cherson är en av de fyra regionerna Ryssland nyligen ”förklarade som ryska” vilket omvärlden fördömt kraftfullt.

FN:s generalförsamling röstade tidigare med en överväldigande majoritet för att fördöma Rysslands olagliga annektering av de ockuperade ukrainska regionerna Cherson, Luhansk, Donetsk och Zaporizjzja.

Sammanlagt 143 av de 183 medlemsländerna röstade för ett fördömande av Ryssland. Fem röstade emot och 35 lade ned sina röster, bland dessa Kina, Indien, Sydafrika och Pakistan.

De fem som röstade emot ett fördömande var Ryssland, Nicaragua, Nordkorea, Belarus och Syrien.

Men att få Ukraina att gå med på en tillfällig vapenvila är, enligt tidningen Meduzas tre källor, bara en taktik. Det beskrivs som en avledningsmanöver med syftet att vinna tid.

Istället hoppas Putin att man ska kunna inleda en ny, fullskalig offensiv i februari eller mars nästa år efter att man tränat nya soldater och fyllt på sina vapenförråd. Sedan mobiliseringsordern kom har 220 000 ryssar kallats in, och 16 000 av dem ska redan vara involverade i stridsuppdrag. Många av soldaterna ska ha fått mellan 5 och 15 dagars träning med stridsförband.

Från ukrainskt håll verkar man inte vara nämnvärt intresserade av att hålla nya samtal med Ryssland.

President Volodymyr Zelenskyjs rådgivare Mychajlo Podoljak uttalar sig för tidningen.

– Tror de verkligen vi skulle gå med på det, särskilt som motoffensiven pågår? En paus för de brutalt pressade ryska styrkorna så att de snabbt kan träna sina mobiliserade soldater och sedan skicka fler dödsdömda personer till striderna? Varför skulle vi vilja det?, säger Podoljak.

Samtidigt fortsätter striderna i östra Ukraina. Den brittiska underrättelsetjänsten skriver att de ryska styrkorna troligtvis försöker skapa en ny front väst om byn Mylove i Cherson.

”De intensiva striderna fortsätter längs sträckan, särskilt i de delar där ukrainska framsteg skett”, skriver man.

Underrättelsetjänsten skriver att de ryska styrkorna har tvingats 20 kilometer tillbaka, och man har uppgifter om att civila i Cherson uppmanas att evakuera och att det är ett tecken på att striderna kan nå staden Cherson inom kort.

-Pettersson tror inte Ukraina går på Putins knep, dom har lärt sig att Vladimir har för vana att ljuga och bryta avtal…

ISW

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

12 thoughts on “Putin försöker köpa tid, enligt rysk tidning

 1. Det är absolut för sent ukriana har ju redan attakerar rysska positioner in i Ryssland ?? Dom som Putin kallar terrorister !? Han har uppenbart svårt med språk bruket det heter ukriana befrielse armé har börjat att slappa den buffert zon som behövs för att hålla dom ryska terrorister och plundra på avstånd??

 2. Att ”önska fred” bara för att om gruppera och ordna med resurserna är ett av världens äldsta knep i krig , även ISIS-psykopaterna i Syrien och andra länder gjorde så !

 3. Det som väntar ukrainare på ockuperad mark är en kombination av kidnappningar, tortyr, våldtäkter och mord, samt etnisk rensning, folkmord och stöld och bortadoptering av deras barn. Vilket alltså är vad de som tycker man ska förhandla bort delar av Ukraina till Putin i praktiken stöder.

  Varför Ukraina försvarar sig och vägrar förhandla behöver man inte fråga.

  17
  1
 4. Fascist Putler är som Hitler och ingen av dem respekterar avtal i någon form.

  DEN RYSKA FASCISMEN MÅSTE KROSSAS!

  23
  3
 5. Nu när de ryska terroristerna börjar känna sig vingklippta och hotade av de modiga Ukrainska försvarsstyrkorna, fegar dom ut och begär time-out.
  Nu har alltså Zelenskyj ett guldläge att skicka ut ryssen ur Ukraina för gott.
  Passa på att bomba skiten ur dom jävlarna nu när tillfälle ges !

  28
  4
 6. Det enda som det ska förhandlas om när ryssarna är utslängda från Ukraina, är hur stor del av Rysslands BNP som ska sättas av som krigsskadestånd under de närmaste decennierna.

  37
  8
 7. Ukriana har inget att vinna på förhandla med Putin .
  Kraven från Ukraina är total kapitulation !
  Att skriva på något avtal med Putin kommer att gälla tills Putin byggt upp sin krossade armé!

  Det som gäller för Ukraina är en fullständig attak mot Ryssland !!? Dela Ryssland sätt transporter och kommunikation ur spel invadera Moskva sätt KGB ur spel
  Dela upp landet i mindre bitar och inför demokratin i alla mindre stater !?
  Rysslan har ett arv av Stalin för mord och utrensningar är vardag under ww2 mördade Stalin fler än tyskarna

  34
  8
 8. Skulle inte förvåna mig. Putte har målat in sig i ett hörn och han har stora styrkor fast bakom Dnepr högra strand i Kherson. Ett ”eldupphör” skulle göra det möjligt för honom att föra över sina terrorister samt de barn och ukrainska medborgare som han vill ta till Ryssland.

  Jag hoppas att Ukrainas svar är: Tack för förslaget, vi ska ta det under beaktning.
  Därefter trycka ännu hårdare i offensiverna eftersom Puttes terrorister är på bristningsgränsen redan.

  36
  9

Kommentera