Sveriges största solcellspark byggs på bördig åkermark

MAT & MILJÖ. Världens befolkning växer i en rasande takt, snart är vi åtta miljarder människor på planeten. För 100 år sedan var vi c:a1,9 miljarder på jorden. I Sverige boor det drygt 10,5 miljoner människor och ungefär hälften av maten vi konsumerar importerades, visst vi exporterar en hel del mat också men sammantaget är Sverige ett land som står långt ifrån självförsörjning idag.

Solcellspark Bild Svea Solar

Utanför Nyköping, på prima åkermark byggs nu det som påstås vara Sveriges största solcellspark. Den ska bestå av 31.724 solpaneler och ska producera 20 GWh per år. Den ska försörja Kolmårdens djurpark, Gröna Lund och Skara sommarland medel. Parkernas ägare, Park and Resorts, ska köpa elen.

Solcellsparken tar upp 39 hektars yta, det motsvarar ungefär 80 fotbollsplaner.

Nu är det så att i Sverige skyddas åkermark i teorin av Miljöbalken, åkermark får bara tas ur produktion om det är viktigt ur samhällets synpunkt.

Företaget som bygger solcellsparken, Svea Solar, påstår att åkermarken inte tas ur produktion, eftersom man tänker låta en del får gå omkring och beta mellan panelerna.

En amatör begriper att åkermark är åkermark för att den är bra att odla på och betande får ger bara en bråkdel av den mat som det blir när man odlar spannmål på samma yta. Får gör sig bäst på ängs och hagmark där det är mindre lämpligt att odla.

-Pettersson tycker att ska solceller vara miljövänliga och samhällsnyttiga ska de placeras där de inte tar utrymme från annat, exempelvis hustak.

Jag misstänker att jordbruksmarken minskar år från år och ingen vet med hur mycket. Det byggs bostäder, industrier, fängelser, golfbanor, med mera på bördig jordbruksmark, det är mark som i många fall inte går att återställa för att matjorden förstörts eller fraktats bort.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

11 thoughts on “Sveriges största solcellspark byggs på bördig åkermark

 1. Tak överlag utnyttjas riktigt dåligt. Då de oftast inte ens får beträdas är det döda ytor som kunde användas till något. Sätt solceller där istället för att förlora jordbruksmark.

 2. Bryt egen mark om du vill odla elenergi!
  Att köpa upp bördig mark med bidragspengar är en skam mot svenska folket!

  19
 3. Är det inte bättre att ha dom på hustaken, flygterminaler, Northvolt, Google och liknande. Varför inte införa krav, av solpaneler vid all nybyggnation.
  Inga solpaneler inget bygglov.

  21
 4. Har inte Länstyrelserna något att säga till om här, dom som alltid lägger näsan i blöt
  vid till exempel ett bygglov??

  26
 5. Fantasilösa arkitekter skulle planerat in det på nybyggnation i stan, så blir det nära också. Det dröjer också att få dem direkt på taktegel eller plåt så man slipper dubbeltak.
  Precis som batterierna är solcellerna efter sin tid.

  16
 6. Jag har inget emot solceller. Dessa kan utgöra en ekonomisk lättnad för villaägare, bostadsrättsföreningar och liknande. En bra användning är tak över parkeringar. Men, de är inte lösningen för framtidens energi. De är en droppe i havet. Sverige behöver kraftverk med stor svängmassa. Inte solceller, vindmöllor och annat som bättre passar fjällstugan. Och, definitivt inte på jordbruksmark.

  30
 7. Jag undrar om inte vad man kallar ”energiskog” ger både mer energi per kvadratmeter och är miljövänligare om man även räknar med allt som skall återvinnas…

  17
 8. Rena vansinnet….
  Hur går det när snön börjar falla,har man automatiska rengörings-maskiner,som skall sopa bort flingorna ?
  Där inte landet förfulas av Vindmöllor på åkerområden,skall dessa ” vackra upptäckter” ,sabba för Jordbruket.
  Åter ett bevis för hur befolkningen fördummas….

  36
  1
 9. Totalt vansinne att placera detta på bördig jordbruksmark… varför inte fördela detta på statliga och kommunala byggnaders tak? Låt oss behålla jordbruket för livsmedel… sluta importera MENA folk så behöver vi mindre energi och kan producera mat. Leve bönderna… SD 22

  46
 10. Vi får (hehe) hoppas att samtliga miljöpartiska och dåraktiga experiment slutar när vi får robust kärnkraft. De största fåren i Sverige heter Bolund och Stendum. Inget illa ment mot djuren.

  49
  1

Kommentera