Två araber och en somalier döms till fängelse för koranupplopp, slipper utvisning

TERRORISM. Norrköpings Tingsrätt, mål nummer B 1278-22, har idag dömts till fängelse för bland annat grovt sabotage mot blåljusverksamhet under de så kallade koranupploppen. De har bland annat kastat sten mot polis och räddningstjänst, enligt domen från tingsrätten.

Männen är mellan 21 och 28 år gamla och döms utöver blåljussabotage även för andra brott. Två av dem får sex års fängelse och den tredje fem och ett halvt år.

Under påskhelgen 2022 uppstod oroligheter på flera orter i Sverige kopplat till den islamkritiske politikern Rasmus Paludans planerade koranbränningar. Detta följdes av våldsamma upplopp med skadegörelse och våld främst riktat mot polisen.

De dömda är:

Hussein Alhelou, född 2001, medborgare i Syrien och Sverige, döms för
grovt sabotage mot blåljusverksamhet x 2, penningtvättsbrott x 2, grov misshandel, försök till grov misshandel, till fängelse i 6 år.

Mahomed Hussen, född 1993, medborgare i Somalia döms för grovt sabotage mot blåljusverksamhet och grovt våld mot tjänsteman till 5 år och 6 månader i fängelse. Begäran om utvisning avslås.

Mohammed Yaqoob, född 1999, medborgare i Irak, döms för grovt sabotage mot blåljusverksamhet x 2, försök till grov misshandel och grov misshandel till 6 år i fängelse. Det står inget om utvisning i domen

Den senaste tiden har en rad domar fallit som rör brott under koranupploppen. Flera män i bland annat Örebro och Linköping har dömts till fängelse för grovt sabotage mot blåljusverksamhet. Samtliga dömda har muslimsk invandrarbakgrund.

-Pettersson tycker att utvisning ska vara obligatoriskt vid så här grova brott och att lagen ska ändras så det svenska medborgarskapet kan dras in.

***

TIDIGARE 2022-08-05. Somalier åtalas för koranupplopp i Norrköping

TERRORISM. Mahomed Mustaf Hussen, född 1993, med tolkbehov på somaliska och somalisk medborgare åtalas för grovt sabotage mot blåljusverksamhet och grovt våld mot tjänsteman under koranupploppen i Norrköping under påskhelgen.

Mahomed Mustaf Hussen greps i samband med händelserna och har därefter även identifierats på videofilmer. Han har varit häktad sedan den 20 april. Den tilltalade är skriven i Norrköping.

– Jag bedömer sabotaget mot blåljusverksamhet som grovt eftersom det bland annat varit fråga om ett utdraget händelseförlopp och ett mycket omfattande våld mot poliserna på plats. Bevisläget är bra. Det finns bland annat filmer som tydligt visar att den tilltalade agerar aktivt genom till exempel stenkastning. Denna form av bevisning anser jag vara stark eftersom detta är en mer objektiv bevisning än exempelvis förhör med målsäganden och vittnen, säger kammaråklagare Thomas Ramstedt vid Åklagarkammaren i Norrköping.

Polisens utredare kommenterar:

– Bevisningen är främst videomaterial där vi kunnat följa den misstänkte under stora delar förloppet. Där är vår bild att han kastar stenar vid upprepade tillfällen mot både fordon och enskilda poliser. Han är aktiv långt fram i ledet och ser ut att även mana på andra att ta till våld, säger Henrik Eriksson, utredningsledare på polisen i ärendet.

Detta är det första åtalet som rör händelserna i Norrköping under påskhelgen 2022. Ytterligare två personer är häktade misstänkta för brott under påskhelgen. Kammaråklagare Thomas Ramstedt bedömer att han kommer att väcka åtal även mot dessa två häktade i ett något senare skede.

Målnummer i Norrköpings tingsrätt: B 1278-22.

***

Tidigare dömda i koranupplopp nedan.

Linköping tingsrätt, pressmeddelande, målnummer B 1676-22, de dömda är:

 • Moulham Abo Gamous, född 2000, döms för grovt sabotage mot blåljusverksamhet till 4 års fängelse. Staten betalar advokaten med 129.000 kronor.
 • Husein Khaled Husein, född 2003, medborgare i Statslös och Sverige. Döms för grovt sabotage mot blåljusverksamhet till 2 år och 6 månader i fängelse. Staten betalar advokaten 138.000 kronor.
 • Elvedin James Emini, född 1995, döms för grovt sabotage mot blåljusverksamhet till 3 år och 6 månader i fängelse. Staten betalar advokaten 96.000 kronor.
Jeander

Dömda för koranupplopp i Örebro är:

 • Ardalan Abdulla, född 1994, döms för grovt sabotage mot blåljusverksamhet och våld mot tjänsteman till fängelse i 6 år. Staten (Vi) får betala 220.000 kronor för advokat och målsägarbiträde.
 • Yanik José Serrano, född 1996, döms för grovt sabotage mot blåljusverksamhet, hot mot tjänsteman samt brott mot lagen om förbud beträffande knivar och andra farliga föremål till 4 år och 6 månaders fängelse. Advokaten kostar oss 195.000 kronor.
 • Abdulrahman Khalil, född 2001, medborgare i Syrien, döms för grovt sabotage mot blåljusverksamhet till 5 års fängelse, åklagaren vill utvisa men det avslog tingsrätten. Advokaten betalas av skattebetalarna med 127.000 kronor
 • Abdalle Said Abdi, född 2003, döms för grovt sabotage mot blåljusverksamhet till 2 års fängelse. Advokaten kostar 168.000 kronor.

De tidigare åtalade och dömda i koranupploppen är:

Rinkeby:

 • Umedzhon Giyoev, född 1988, medborgare i Tadjikistan, döms till 6 månaders fängelse, ingen utvisning men saknade uppehållstillstånd i Sverige och hade fått avslag, men sprang ändå lös och kastade sten. Dömdes  för våldsamt upplopp och försök till våld mot tjänsteman. 

Örebro:

 • Hussein Al-Maliki, född 2001, medborgare i Irak, döms till 5 år och 6 månader i fängelse för grovt sabotage mot blåljusverksamhet, våld mot tjänsteman, ingen utvisning. Staten betalar advokat och målsägarbiträde med 275.000 kronor.
 • Abdullahi Ibrahim, född 2000, medborgare i Somalia och Sverige, döms till 4 år och 6 månader i fängelse för grovt sabotage mot blåljusverksamhet och våld mot tjänsteman. Ingen utvisning. Advokaten kostar skattebetalarna 179.000 kronor.
 • Ali Kafarnawi, född 1993, medborgare i Syrien, döms till 4 års fängelse för grovt sabotage mot blåljusverksamhet samt utvisning på livstid. Advokaten kostar skattebetalarna 199.000 kronor.
 • Hussain Kafarnawi, född 2000, medborgare i Syrien, döms till 4 år och 6 månader i fängelse för grovt sabotage mot blåljusverksamhet samt utvisning på livstid. Advokaten kostar skattebetalarna 211.000 kronor.

-Pettersson säger att det hittills står 12 – 0 till bortalaget, fler åtal är på gång, tyvärr verkar det bli för få utvisningar. Jag tycker herrarna kommer lindrigt undan, brottsrubricering borde vara terrorism.

Steget Efter

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

24 thoughts on “Två araber och en somalier döms till fängelse för koranupplopp, slipper utvisning

 1. Som jag skrivit tidigare. Det är hög tid att totalt avsozzifiera hela myndighetssverige. Nämndemän och anställda på Migrationsverket som ser som sin uppgift att blockera utvisningar måste avskedas första dagen som en ny regering tillträder. De UD-anställda listskrivarna ska också ut omedelbart.

  • Sälla ni. Inte kan man utvisa dessa högkompetenta induvider. Tänk på vad de tillför det svenska samhället.

 2. Hoppas verkligen nya regeringen stramar upp detta med utvisningar. När det gäller ickemedborgare borde det vara en no-brainer. En utlänning som begår grova brott, varför skall den personen få vistas i landet någonsin igen? Det finns i princip inga ömmande skäl just för att personen begått grova brott. Hjärtat skall vi ha hos dem som drabbas, inte hos förövaren.

 3. Men nu minsann ska snart lille kristersson mf råda bot på detta tillåt mig tvivla Båten Sverige har inte bara kapsejsat den har sjunkit ner i djupet

 4. Av kommentarerna på Petterssons blogg att döma bör juristerna börja med nya lagförslag.
  Grova brott u tvisning direkt, inget behov av cell i Sverige.

 5. Vad menar Orättssystemet med att låta dessa vrickade individer vara kvar i landet??

  Inte för att jag tror det , men nog måste en ny regering ta tag i detta, för att sända
  signaler till andra idioter, att det finns gränser här med, trotts att dom är väldigt
  suddiga över hur man får bära sig åt utan att få ett kännbart straff!

  Sossarna har under hela sin regeringstid spelat brottslingar i händerna?

  10
 6. Lagen ska ändras så att utlänningar som döms till fängelse eller avtjänar fängelsestraff när lagen träder i kraft ska utvisas.

 7. Utvisning borde vara självklart i dessa fall men Sveriges politiker älskar kriminella från Afrika och Mellanöstern, de vet att de röstar på dem, särskilt sossarna!

  15
 8. När en psyksjuk man viftar med kniven på Gotland är det en terroristhandling. När 100 muslimer eldar polisbilar och stenar poliser är det bara upplopp. Kan någon logisk människa skriva om lagboken?

  18
 9. Rättsrötan i sin prydo!

  Allah dessa våldsverkare verkar ha fribiljett till att förstöra vårt land.

  UTVISNING är det enda som skrämmer. Hur korkade är våra åklagare, domare och politiker!

  VILKET PARTI VÅGAR LOVAR ATT UTVISA ALLAH KRIMINELLA MIGRANTER 2026? DE KOMMER FÅ MIN RÖST!!

  24
 10. Något om de villkor som gäller för att erhålla medborgarskap i Danmark.

  En förutsättning för att få danskt medborgarskap är att man utlovar trohet och lojalitet mot Danmark och det danska samhället. Dessutom måste du deklarera att du kommer att följa dansk lagstiftning, inklusive den danska grundlagen, och att du kommer att respektera grundläggande danska värderingar och juridiska principer, inklusive dansk demokrati. I samband med din ansökan om danskt medborgarskap måste du sanningsenligt avslöja eventuella brott som du har begått. Det är också ett villkor att du har blivit godkänd i danska språket, med examen i danska 3 eller i något av de prov som anges i Cirkulärskrivelsen om naturalisation .
  En ytterligare förutsättning för att få danskt medborgarskap är att du har haft 9 års oavbruten vistelse i Danmark, och om vistelsen har haft långvariga avbrott eller om du regelbundet eller ofta reser utomlands kan det ha betydelse för om du uppfyller gällande bosättningskrav.
  Grundläggande villkor för att få danskt medborgarskap är även att du kan försörja dig, – du ska under de senaste 4 åren ha varit heltidsanställd eller varit egen företagare i minst 3 år och 6 månader.
  https://uim.dk/arbejdsomraader/statsborgerskab/udenlandske-statsborgere/betingelser/

  28
  • Tycker att den tillträdande regering bör införa de danska reglerna omgående… att gälla retroaktivt från 2000

   27
 11. De som befolkar våra tingsrätter är flummare och nämndemännen politiskt tillsatta oche vill inte utvisa någon från MENA.

  35
 12. Vi svenskar är lite drygt 7 millioner och det räcker..
  Det behövs inga utlänningar som bränner våra bilar och hus, våldtar våra kvinnor och barn, mördar och slaktar oss svenskar, stjäl, bluffar och ljuger sig till miljarder av våra pengar, misshandlar och parasiterar på vårt samhälle!
  Allt detta klarade vi oss utan ända till massinvandringen började på slutet av 60-talet när Libanon tömdes på sitt slödder och Södertälje fylldes till brädden av denna mänskliga ohyra!
  Sen har det bara gått utför!

  53
  • Håller med. Hur ska man få ned den invandrarrelaterade brottsligheten om man inte kastar ut dem som missköter sig å det grövsta.

   34
   1
 13. Ja, UTVISNING DIREKT!!!

  Det är ju landförräderi, det som de gjort sig skyldiga till, eftersom de begått attentat gentemot det samhälle som representerar Sverige, och som det står för!!!

  DET ÄR ALLTSÅ JURIDISKT, HÖGFÖRRÄDERI, SOM DE HAR ÄGNAT SIG ÅT!!!

  DET BORDE LEDA TILL UTVISNING, OM NÅGOT!!!

  41
  1

Kommentera