Tusentals museiföremål i Ukraina stulna av ryssar

KRIGSBROTT. Ukrainas kulturminister Oleksandr Tkatjenko anklagar ryska soldater för att ha stulit tusentals historiska föremål från nära 40 ukrainska museer sedan invasionen i februari, rapporterar AP. Det ekonomiska värdet på föremålen uppgår till hundratals miljoner euro, enligt Tkatjenko. – Rysslands attityd till Ukrainas kulturarv är ett krigsbrott, säger han.

Hun-diademet, Ukraina

Bland de försvunna föremålen finns det 1.500 år gamla så kallade hun-diademet som tidigare fanns på museet i Melitopol. Museets personal hade försökt gömma diademet, men efter flera veckors letande hittade ryska soldater det.

Även 2.400 år gamla guldföremål som kopplas till det antika folket skyterna har försvunnit.

Det här är konstverk. De är ovärderliga, säger Oleksandr Symonenko, chefsforskare vid Ukrainas arkeologiska institut.

-Pettersson säger att ryssarna försöker bomba Ukraina tillbaka till Medeltiden eller ännu tidigare men de är inte nöjda med det. De försöker i industriell skala utplåna Ukrainas historia…

Tjuven Putin

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

20 thoughts on “Tusentals museiföremål i Ukraina stulna av ryssar

 1. För det första: Hur kunde skyterna med primitiva verktyg åstadkomma dessa utsökta konstverk.
  För det andra: Ryssland har kultur musik, litteratur samt
  konsthantverk för att nämna tre.Inget av detta under Putins tid dock.

 2. Du var vättig förut, men varför vill du ha världskrig nu?
  För att Blackrock tagit över mer åkermark i Ukraina än som finns i Tyskland.
  Proxywar Tänk efter.
  Är det bra att förbjuda alla partier som inte är fascistiska och att mörda dem som inte hyllar regimen.
  Jag minns mycket väl när Carl Bildt besökte Svobodas partikongress
  och sa att ”de är inte nazister (NationalSocialister) de är SocialNationalister.

  3
  3
 3. Dom ska kanske bygga upp ett nytt ERIMITAGE, det gamla som ju var byggt på stulna
  konstföremål och annat stöldgods var ju fint att titta på, men man visste att det var
  andra ägare till det vackra?

 4. All including.
  Oligarkerna kan stjäla obehindrat i Ukraina…….. så länge som man kan skylla på den dumma Putin så finns det ingen andledning att ta reda på sanningen.
  Det påminner mig om ”Alfons Åberg och hemliga Molgan”.

  5
  5
  • Gammaldags Svensk:
   Huvudsaken för dagens sagoberättare är,att deras fantasier blir trodda !!
   Få yngre känner till,att vid Krig o. Kärlek skall allt kollas minst två gånger. 😉
   Dessutom rena guldgruvan för skribenterna i krigstider,när de nu har en fiende att skylla allt på.Gamla bilder finns det nog av i arkiven….

   8
   2
  • Men dom ukrainska tjuvarna befinner sig i sitt land, men vad fan har
   Putins anhang där att göra??

   6
   2
 5. I Sverige behöver vi ingen Putte, Partiet sköter den delen så bra ändå. Allt svenskt är skit och allt bra kommer från utlandet för de har så häftig kultur där (som skamvåld, klanvälde och annat spännande, sådant som vi slängt på soptippen för 500 år sedan).

  13
  4
 6. Bedrövligt, men Putin och hans pack är en bunt av tjuvar.
  Vad gäller vår
  kultur är det lugnt för vi har ingen, det påstår kvinnan som inte är känd för att tänka.
  Om någon undrar vem är hon S-märkt och f.d.

  18
  7
 7. Ryssarna har väl ingen riktigt egen kultur, vodka möjligtvis. Ryssland ligger inklämt mellan massa olika kulturrika områden likt en cancersvulst. Avundsjuka stjäl de från andra.

  13
  14
 8. Eller USA med allierade i Irak? Finns nog inget krig där inget har ”stulits” tyvärr… Att bara kasta skit för att det är ”Putin” är bara ren och skär dårskap, alla eller ingen,

  12
  12
  • Robert Jansson, ”Att bara kasta skit för att det är ”Putin” är bara ren och skär dårskap, alla eller ingen,” Hur tänker du nu? Ska Putin slippa kritik för att det begåtts mängder med andra krigsbrott i historien eller ska bloggen räkna upp alla dessa krigsbrott?

   Jag tror nog de flesta vet att Putin inte är den första eller sista krigsförbrytaren.

   Tycker du samma när bloggen skriver om mördare och våldtäktsmän? Alla eller ingen…

   13
   6
   • Pettersson, tanken min var att jag bara var trött på detta evinnerliga tjat där Putin målas upp som han vore Antikrist i egen person. Alla måste väl inse att det finns inte en väpnad konflikt där parterna inte stjäl hej vilt av förlorarna (för stunden)? Krigsbrott eller inte kan varken du eller jag avgöra i denna stund. Det är till och med svårt i efterhand. Det pågår ett sådant ensidigt tänkande från väst sida och propagandan flödar obehindrat och ofiltrerat och det är det som irriterar mig. Putin är inte min frälsare, lika så var inte heller Trump. Men jag vet att när lämmeltåget går så ställer jag mig gärna på sidan och tar mig en funderare på om det är rätt eller ej. Tills denna stund har jag inte haft fel. Men vem vet, kanske blir jag som får rätta mig om någon månad eller år i denna konflikt. Men i skrivande stund är jag verkligen tveksam till att vi som kollektiv gjort rätt med att kasta bensin på en eld som brunnit sedan 2014. Har du tittat på ”Ukraine on fire” från 2016?

   • Jag har sett och läst om mycket och vet att upploppen i Ukraina började i november 2013 och konflikten tidigare än det.

    Jag vet också att Putin brutit mot minst tolv internationella och bilatera avtal. En del av dem som han själv skrivit på.

    Putin får ta på sig ansvaret för kriget. Inget land hotar Ryssland och han borde ha ägnat sig åt att bygga bort den enorma fattigdomen i Ryssland i stället för att drömma om ett imperium.

 9. Krigsförbrytare och folkmördare Vlademir Putin är vår tids största bandit alla kategorier.

  19
  13
 10. I de flesta, om inte alla, krig så ger man sig på kulturen eftersom det är fundamentet för en nations folk.

  Det kan även ske i ”fred”, som tex idag i Sverige när globalister och annat sverigehatande pack arbetar intensivt med att utplåna svensk kultur. Det bevisar på ett sätt att det är ett krig, ett tyst krig, ett lågintensivt krig, en smygande statskupp. Globalister är tydligen väl insatta i vikten av att krossa en nations fundament, sovjet gjorde det bla i baltikum.
  Om vi blir medvetna om att vi är attackerade av globalister, xxx, hbtq, rasifierade och feminister så vet vi också vem vi ska slå tillbaka mot.

  Jag vill dock flika in en avbön…
  Jag vill inte förminska kriget i Ukraina med mitt inlägg.

  28
  3
 11. Påminner inte så lite om nazisternas plundringar av Europas konstskatter under andra världskriget!
  Bra jobbat Putin, din ”specialoperation” i Ukraina vinner säkert ökat stöd och förståelse efter detta!
  Idioter!

  26
  11
  • Inget nytt att ryssarna är tjuvar. Alla allierade utom ryssarna lämnade tillbaka de av tyskarna stulna konstföremålen, från de ockuperade länderna, som man hittade i de tyska områden efter WWII. Än idag är mycket litet av det återlämnat

   2
   4

Kommentera