Propagandabilderna i rysk tv, desinformation i Bagdad Bobklass

PROPAGANDA. Minst 11 personer har hittats döda efter torsdagens ryska raketattack mot Zaporizjzja, uppger Ukrainas räddningstjänst. Men i rysk statlig tv förmedlas en helt annan bild om attacken. Där visar man bilder från attacken i Zaporizjzja och hävdar att det är Ukraina som beskjutit bostäder i Donbass.

Räddningsarbetare vid en byggnad som raserats i vad Ukraina hävdar är en rysk attack i staden Zaporizjzja. Bild: Ukrainas Räddningstjänst

Zaporizjzja, som ligger i regionen med samma namn, har under krigets gång återkommande beskjutits av Ryssland. Det är också ett av de fyra områden som annekterats av Ryssland i skenomröstningarna.

På torsdagen förstördes flera bostadshus i staden efter ryska raketattacker. Enligt den ukrainska räddningstjänsten har minst 11 personer hittats döda i rasmassorna på fredagsmorgonen, skriver ukrainska Interfax. Räddningsarbetet kommer även att fortsätta under fredagen, skriver tidningen vidare.

Ryska desinformationen. Men i rysk statlig tv går propagandamotorn varm. Där förmedlas en helt annan bild om attacken till landets medborgare.

I en nyhetssändning på torsdagskvällen använde ryska statskontrollerade Rossiya-1 bilderna från attacken i Zaporizjzja för att i stället illustrera ”ukrainsk beskjutning” i Donbass. Det uppger BBC-journalisten Francis Scarr i ett inlägg på Twitter. ”Ett praktexempel på desinformation i rysk statlig media”, skriver han.

-Pettersson säger att det är inte bara ryssar som går på den här typen av propaganda, det är ingen engångsföreteelse. Vi har några lättlurade på bloggen också…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

6 thoughts on “Propagandabilderna i rysk tv, desinformation i Bagdad Bobklass

 1. Putin borde fått fredspriset. Han är bevisligen i full fart med att demilitarisera samt avnazifiera Ryssland

  11
  9
 2. Två som stämmer in på min analys i förra inlägget. Kommer säkert fler fascister. Ni roar mig faktiskt, då ni verkar så korkade. Det är fult att driva med korkade, men när dumheten övergår i putinism har jag valt att göra ett undantag från mina principer. Svara gärna så vi andra får se vilka ni är.

  9
  13
 3. LÖGNENS MAKT ÄR STOR

  STÖRRE ÄN VI UPPLYSTA TROR

  Se bara hur vi blivit lurade i vårt eget land (migration, vindsnurror, islamism, ……….)

  43
  1
  • Att totalt sju länder i Amerikanska staters organisation inte fördömde Rysslands förehavanden i Ukraina vid senaste mötet omnämns över huvud taget inte i svensk media. Kan det möjligen liknas vid censur?

   BUENOS AIRES, October 7. /TASS/.
   Representatives of Argentina, Brazil, Bolivia and Mexico did not sign a joint statement by more than 20 countries of the Organization of American States (OAS) condemning Russia’s actions in Ukraine.

   The document was presented by Guatemala’s Foreign Minister Mario Bucaro at the 52nd OAS General Assembly held in Peru.

   In addition to these four countries, the document was not supported by Honduras, Dominica and El Salvador.

   Meanwhile, Canada, Colombia, Peru, the US and Chile are among the signatories. In their statement, they expressed support for Ukraine, called on Russia to begin talks and stated that they did not recognize the results of referendums held in the Donetsk and Lugansk People’s Republics, the Zaporozhye and Kherson Regions.

   10
   3
 4. Ukraina skulle Aldrig lägga energi på propaganda.
  Hoppas att zelenskij för Nobels fredspris.

  8
  18
 5. De lättlurade förstår inte bättre, när förståndet och argumenten tryter blir det bara en vänstertumme ned. Gå ut och rädda någon våtmark istället. Men helst i våtmarken, så ni inte stör.

  12
  15

Kommentera