Glasklart att Ryssland ligger bakom attackerna mot Nord Stream

ENERGIPOLITIK. Nord Stream 1 och 2 har båda utsatts för sabotage under måndagen och tisdagen. I nuläget är det oklart vem som ligger bakom. Bulletin har intervjuat Stefan Hedlund, professor i öststatsforskning vid Uppsala universitet. Han är säker på att det är Ryssland som ligger bakom attackerna.

Stefan Hedlund och Nord Stream-läckan. Bild Wikipedia och Danmarks Försvarsmakt

Stefan Hedlund, som är professor i öststatsforskning vid Uppsala universitet, menar att det inte råder några som helst tvivel om vem det är som ligger bakom attackerna mot Nord Stream-gasledningarna.

Det är ryska attackdykare som gjort det, det är glasklart. Det är ingen överraskning, USA varnade om detta för flera veckor sedan. Det finns ingen annan möjlig förklaring, säger Stefan Hedlund till Bulletin.

Även Ukraina anklagar Ryssland för att ligga bakom attackerna mot de två gasledningarna i Östersjön. Kiev menar att attackerna är ett angrepp mot EU och att Ryssland försöker skapa oro och panik i Europa inför den kommande vintern.

Hedlund är övertygad om att det är Ryssland som ligger bakom attackerna mot Nord Stream 1 och 2. Han menar liksom Ukraina att Putin vill skapa ett maximalt kaos i Europa för att ställa de europeiska länderna mot väggen.

Genom att spränga ledningarna kan man orsaka ett maximalt kaos i Europa, det är vad det handlar om. Putins sista chans att skapa kaos i Europa och få de europeiska länderna att bli desperata, framför allt Tyskland, säger Hedlund

Enligt Stefan Hedlund försöker den ryska regeringen i Kreml skapa ett tillräckligt kaos som kan tvinga tyskarna att lägga ner sanktionerna och sluta stödja Ukraina. Genom att stoppa gasledningarna helt kan man frysa ut de europeiska länderna bokstavligt talat.

Det är framför allt Tyskland som Ryssland försöker påverka, menar Hedlund. Tyskland är den svaga länken och har en regering som möjligen kan släppa på sanktionerna och börja förhandla med Ryssland igen.

Det handlar om att skrämma tyskarna så mycket att de slutar stödja Ukraina och blir vänner med Ryssland igen. Genom att stoppa gasen helt, kan tyskarna bli desperata när vintern kommer.

Läs mer på Bulletin…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

30 thoughts on “Glasklart att Ryssland ligger bakom attackerna mot Nord Stream

 1. Tycker inte alls det finns belägg för att det självklart är Ryssland. Det finns definitivt fler tänkbara alternativ.

  14
  13
  • Japp, Norge är huvudalternativet – de är den stat som har mest att tjäna på att Puttes rör försvinner idag och i framtiden.

   3
   5
 2. Kan alla Puttegardister här förklara varför någon annan än Ryssland skulle vilja spränga rören?
  Eftersom det är knappast på grund av ekonomiska skäl som USA skulle gjort, de tjänar redan sina pengar på andra håll och använder i princip all gas de producerar hemma.

  Den enda som skulle tjäna på det ekonomiskt, politiskt och säkerhetsmässigt är Ryssland… eller Norge.

  Men jag är inte den som är den. Låt oss höra alla lysande teorier om varför USA skulle spränga rören.

  37
  26
  • Normalt byter jag inga åsikter med er två,som dagligen utmärker sig på bloggen.
   Men ”Niklas R” kommentar är sååå mindervärdig,att skulle jag eller vi andra följa den,vore det för oss med ett fordon ekonomiskt lönsamt,att själva sticka hål på våra bildäck !!
   En av oss måste sakna något längst upp…..

   29
   24
   • Hur tänkte stenbock där? Fick du kortslutning? Kanske andras däck som punkteras?

    22
    18
   • Verkar som om jag börjar gå Puttebrigaden på nerverna.
    Bra, jag trivs alldeles utmärkt att få bo gratis i deras hjärnor.

    15
    13
  • USA har hotat att förstöra rören, tunga politiska företrädare (Condoleezza Rice m.fl) har gjort uttalanden om att det är viktigt att få över Europa till den amerikanska energiplattformen istället för Ryssland, man har gjort förberedelser för att kunna leverera fryst gas till Europa, det har läckt dokument, som om de är äkta, pekar på att USA vill minska lågkonjunkturens verkningar hemma genom att destabilisera Europa för att flytta värden och kompetens till USA, amerikanska helikoptrar har synts i området under den aktuella tiden.

   Vad som däremot förefaller märkligt är varför Ryssland skulle förstöra ett av sina största trumfkort i förhandlingar med Europa, samt en stor inkomstkälla, när man kontrollerar kranen och bara kan stänga den istället?

   Jag har inget till övers för Putin (inte för Biden heller förvisso), men det är väldigt lätt att snabbt skylla allt på Ryssland i dagsläget när det tydligt finns flera andra tänkbara alternativ.

   12
   13
   • USA har inte hotat att förstöra rören. De har sagt att NS2 inte ska tas i drift efter att Putte invaderade Ukraina. Vilket även Tyskland kom fram till och därför inte gav Gazprom tillåtelse att starta röret.

    Den amerikanska helikoptern, ubåtsjakthelikoptern, som rörde sig i området ungefär som svenska örlogsmän åkte dit. Hmmm… vad kan de ha hört som gjorde att flera olika krigsfartyg stävade till området? Dessa fartyg och helikoptrar som bland annat har som uppgift att lokalisera och eliminera undervattens hot.

    Som jag sagt tidigare. Om Putte manuellt stänger av kranen blir Gazprom, hans bolag, skyldigt att betala skadestånd för att de bryter sina avtal. Ett par sprängda rör däremot är force majeure som gör att de kan bryta avtalen utan kostnad. Dessutom är de sprängda rören idealiska för att måla upp bilden i Ryssland att NATO och EU är ute efter att förgöra Ryssland – det är bara att läsa vad Kreml säger genom idioterna i Puttebrigaden här i kommentarsfältet.
    För vad Putte vet, som inte Puttebrigaden fattat än, är att EU kommer inte köpa gas eller något annat från Ryssland så länge som Putte är vid makten eller någon av hans hantlangare. Så för Putte är det egalt om rören finns eller inte då Putte skiter högaktningsfullt i det ryska folket.

    Men är det inte Ryssland som sprängt rören så är min nästa primära misstänkt Norge – de är den stat som tjänat absolut mest på att NS 1 & 2 är nere permanent nu, dagen innan deras egna rör öppnades. För att inte tala om att det minskade fisket i Östersjön kommer gynna den norska fiskodlingen.

    12
    4
  • Frågan är, varför skulle Ryssland spränga gasledningar som fraktar gas som Ryssland säljer och som dom får in välbehövliga pengar på? Och va menar du med att USA ”använder i princip all gas de producerar hemma”. Du vet väl att USAs nuvarande vänsterextrema globalistregering har stängt ner all produktion av gas o olja i USA. Men du har rätt i att dom tjänar sina pengar på annat håll, dom håller på att sälja ut USA till China för brinnande livet. Varför USA skulle spränga rören, kanske för att hålla konflikten vid liv, det fanns väl en orsak till att dom triggade igång kriget.
   Och nej, jag är ingen ”putinist” jag är mera realist men jag gillar inte kommunist diktaturer eller andra vänsterextrema diktaturer, vare dom kallar sig demokrater som i USA eller socialdemokrater som i Sverige. Vem fan vet, kanske är Putin den enda barriären som står emot globalistdårarna.

   5
   6
   • 1. Putte har inte levererat gas genom NS sedan innan sommaren.
    2. Putte vill inte leverera gas eftersom EU vill inte betala i rubel och han kan inte växla euro/ dollar.
    3. Putte vet att när avtalet löpt ut kommer de inte att förnyas eftersom EU kommer ALDRIG att återuppta handel med Ryssland så länge han sitter vid makten.
    4. Eftersom Putte inte levererar enligt avtal kan hans företag stämmas och tvingas till att betala skadestånd – om det inte finns förmildrande omständigheter som omöjliggör leverans aka force majeure. Det kommer kosta mer att reparera rören än vad avtalet ger alltså inget skadestånd.
    5. Sprängda rör ger en faktiskt möjlighet att säga till det ryska folket att Rysslands krig är inte mot Ukraina utan mot NATO – ”se vad de gjorde mot våra rör i Östersjön!!!!!” – vilket är exakt vad Putte har gjort i Ryssland.

    Vilket är det mest troliga scenariot – ovanstående förklaring eller att USA sprängde rören för att hålla liv i en konflikt de försökt stoppa sedan innan den ens började?

    3
    1
 3. Det är inte alls glasklart vem som sprängde. Den som säger så bör visa bevis för påståendet. Motivet ”skapa kaos i Europa” håller inte. Skapa kaos sköter EU och tyskarna helt på egen hand.

  Viktigare än att spekulera är att inte låta amerikanare och tyskar sköta utredningen. Det måste göras helt opartiskt och transparent.

  42
  27
 4. Att Sossarna i Sverige är en gåta, som kallar sig för Arbetarnas parti, trots att det är
  dem som man suger ut, men en ännu större gåta är hur i h—-te Tyskarna, som i
  andra sammanhang varit förutseende har gjort sig beroende av en förtryckare
  som Putin när det handlar om energi, ja det övergår dom flestas förstånd.

  Men där dom gröna idioterna drar fram skapas bara elände, som i Sverige!

  21
  1
  • Tony
   Jag hoppas att du inte gnäller över sky höga drivmedel, mat och energi priser heller.
   Sanktionerna mot Ryssland har öppnat en ny marknad för USA .
   Man har lyckats med att sänka EU till en banan republik via sitt proxy krig mot Ryssland.

   32
   31
 5. Att det inte handlar om amatör-sprängare som ligger bakom,är vi väl ense om ?
  Ett kraftigt Stålrör omgärdat med c.a 40 cm tjockt betonglager,på 80-100 meters djup (mitt i Östersjön),sker inte från en ”fiskebåt”….
  Dessutom kostar ett sådant sabotage kunskap och kapital….
  Till sist varför misstänker man USA med utförliga foton o reportage om hemma basen för bl.a. Helikoptern,som kretsade ovan sprängplatsen i flera timmar ?
  Finns det endast ryska skribenter runt om i Europeiska pressen ?

  23
  8
 6. Att spekulera om vem som gjorde sprängningarna är inte mödan värt.
  Klart är att det var en aktör med resurser alltså troligen en stat i Europa.

  31
  3
 7. Nu när Putte har sprängt sina egna rör kan det vara dags för Europa att plocka upp den egna gasen som ligger under oss.
  Beräknad mängd som är tillgänglig kommer försörja Europa med gas i minst 60 år.

  16
  41
  • Med fracking skulle även Sverige vara med på banan, men det hade miljörörelsen satt stopp för.

   25
   2
   • Miljörörelse finansierad av Kreml. Kanske dags att sluta lyssna på dem.

    7
    6
 8. Det var bra gjort, oavsett vem som gjorde det. Vi hade ändå inte fått någon gas av Putin i vinter. Han stängde av North Stream 1 men det blev ingen panik. Då sprängde han istället. Ingen är så dum att de skulle attackera ovanifrån. Enda vettiga alternativet är ubåt vilket minskar antalet misstänkta.

  51
  41
  • Experter och sakkunniga finns det gott om. Vi får nog vänta på en riktig undersökning på plats innan, rätt slutsater om vem som är den skyldige kan dras.

   24
   7
  • Bagutti
   Tyvärr så har den extremistiska socialistorganisationen You Tube raderat inlägget.
   Exakt vad som också förväntades, vilket också är ännu ett bevis att det var det socialistiska USA som sprängde Nord Stream -och sen skyller på Ryssland.
   Och sen behövde dom också en ”neutral utredare” av sabotaget och där passade skurkstaten och socialistlandet Sverige som handen i handsken -vi ska ju också snart bli NATO medlem påstås det..

   30
   30
   • Sverige och USA undersökte misstänkt undervattensverksamhet före sprängningarna och spårade sen mot Kaliningrad. Möjligen får vi mer information längre fram. Varken Sverige eller USA låter sig provoceras av några konspirationsteoretiker.

 9. Ja det är ett väldigt intressant påstående??
  Det normal är att man frågar sig vem tjänar på detta?

  Ja kan inte se hur Ryssland skulle få någon vinning på detta förlusten är massiv och en bojkot med tveksamhet om verka är ju inget mot ett sabotage att ägarna skulle ligga bakom verkar inte troligt ! Under förutsättning att ägaren då inte har försäkra ledningen i något europeiskt försäkringsbolag. Någon bättre förklaring till varför Putin skulle så korkat även om han gort dåliga bedömningarna i ukriana så begriper han att européer är inte helt korkade..

  Andra aktörer som Norge och deras gas ledning som blev klar en dag före sabotage ? Och det är ju en kamp om kontroller energin och gas och olja räknas ju fortfarande i dollar.. och om det skulle ändra sig då gör ju USA konkurs?
  Hur mycket dollar liger bundna i gas och olja?

  32
  39
 10. Professor Hedlund…
  En ”professor” är vanligen en person som vet lite mer än vi andra men inom ett litet område.
  En klok professor vet väldigt mycket men inom ett ytterst begränsat område.
  Och, är vederbörande väldigt intelligent så vet han precis allt om ingenting.
  Det är ganska uppenbart att ”professor” Hedlund tillhör den sistnämnda kategorin.

  57
  59

Kommentera