Erövrad stridsvagn kan avslöja ryska hemligheter

UKRAINA. Nyligen erövrade ukrainska styrkor Rysslands nya stridsvagn T-90M, som kallas för ett av Rysslands mest avancerade stridsfordon. Nu kan stridsvagnen undersökas i stället för att tas i bruk – vilket kan ge västerländska militärer värdefull information, rapporterar Business Insider

Stridsvagn T-90M

Ukraina har erövrat hundratals ryska stridsvagnar, av vilka många kommer att användas mot ryska styrkor.
En av dessa stridsvagnar är Rysslands nya T-90M, kommer sannolikt att undersökas. Det kan ge västerländska militärer kritiska detaljer om ett av Rysslands mest avancerade pansarfordon.

Ukraina har erövrat en T-90M MBT som borde göra Moskva oroligt: Under de senaste veckorna har den ukrainska militären erövrat dussintals ryska stridsvagnar – med vissa källor som tyder på att siffrorna kan vara så höga som 200 , medan minst 380 stridsvagnar har fångats sedan kriget började i februari.

Bland de erövrade stridsvagnarna finns ett outsägligt antal T-72 och till och med några få T-80 huvudstridsstridsvagnar (MBT), och många av dessa fordon kommer sannolikt att renoveras och användas av ukrainarna.

Minst en stridsvagn som nyligen fångades kommer dock inte att skickas tillbaka till slagfältet – den kan till och med sluta skickas utanför Ukraina för studier.

Det är en T-90M ”Proryv” (ryska för ”genombrott”), och även om den inte kunde hjälpa det ryska militära genombrottet under den sjunde månaden långa kampanjen, kunde den förse västerländska observatörer med kritiska detaljer om vad som är en av Kremls mest avancerade pansarfordon.

T-90M Proryv är den senaste moderniseringsvarianten av MBT som först togs i bruk med den ryska armén 1994. Den uppgraderade T-90-stridsvagnen har förbättrats avsevärt vad gäller skydd, rörlighet och eldkraft.

Proryv -varianten är beväpnad med en 125 mm 2A46M-4 slätborrad pipa som kan avfyra standardammunition såväl som pansarvärnsmissiler (ATGM) Refleks NATO-kod AT-11 Sniper-B skott. Sekundär beväpning inkluderar en fjärrmanövrerad vapenstation beväpnad med en NSVT 12,7 mm tung maskingevär och en 7,62 mm PTKM koaxial maskingevär.

Konfigurationen av Proryv liknar de tidigare T-90-modellerna, med ett förarutrymme framtill, ett torn i mitten av skrovet och ett kraftpaket baktill. Den drivs av en 1000 mm 12-cylindrig motor, vilket gör att den kan nå hastigheter på 60 km/h på vägar och 50 offroad.

MBT är också utrustad med den nya Relikt ERA (Explosive Reactive Armor) pansar monterad framtill och på varje sida av tornet.

T-90M testades första gången under militärövningen Zapad-2017 i september 2017.

Stridsvagnen kan ge värdefull information som faktiskt inte är känd om tanken. Erövringen av en T-90M ses som en blunder för Moskva, och en slags kupp för Nato. Som The Economist hade rapporterat kan beslagtagande av ett sådant vapen ge värdefull insikt om tillståndet för en fiendes militära teknik.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

8 thoughts on “Erövrad stridsvagn kan avslöja ryska hemligheter

 1. Kan inte vara den bästa av vagnar om ett Carl Gustaf granatgevär kan slå ut den.
  Men tanken är kanske att ha massor av dem. Som Stalin sa; kvantitet är en kvalité i sig.

  6
  1
 2. Undersök gärna, men snabbt. Denna vagn och fler därtill behövs för att krossa fascisten

  11
  7
 3. Bilarna från Niva Lada hade dålig kvalitet.
  På 60talet körde en taxiåkare hemma en Volga med gott resultat dock var det många som avbeställde just den bilen.

  12
  1
  • Lada (märket) kanske men just Lada Niva (bilen) var en intressant bil, det var första terrängbilen med självbärande kaross. Den var billig i förhållande med prestandan och spartanska utrustningsnivån passade bra till en terrängbil.

 4. En vild gissning är, att man blir överraskad av alla svagheter, väl i överensstämmelse med annan utrustning i orcernas armé.

  22
  5
 5. Det var ERA (Explosive Reactive Armor) som på något märkligt sätt blivit ersatt av vanlig plast på många stridsvagnar. Konstigt, hur kunde det inträffa?

  19
 6. Det verkar inte dom det finns några hemligheter förutom att om man skiter på den så exploderar tornet och flyger i väg och dödar alla?
  I övrigt vad finns det att veta kvalitén på rysk krigsmattisl är inte direkt på toppen?

  24
  8

Kommentera