Ryssland förlorar 500 soldater om dagen

UKRAINA. 500 ryska soldater dör varje dag i Ukraina för närvarande. Det hävdar den danske senioranalytikern Jacob Kaarsbo. – Dessvärre är detta vad man på militärspråk kallar en köttkvarn, säger Kaarsbo.  Ryssarna har inte den kapacitet som behövs. De saknar stridsvagnar, pansarbilar och har mycket sårbara försörjningslinjer, som ukrainarna gradvis har kunnat attackera allt hårdare, säger han till danska TV2.

Rysk stridsvagn som tappat tornet

I ett tal nyligen uppgav Ukrainas president Volodymyr Zelensky att förutom staden Lyman även ryssarna har pressats ut från två byar i Cherson-regionen.

Ukrainska styrkor har tagit bort den ryska flaggan från Lymans stadshus. De tre nu befriade städerna ligger i regionerna Donetsk och Cherson, som olagligt annekterades av Ryssland i fredags.

Lyman har varit porten till den norra delen av Donbas, och där hade ryssarna blivit tillsagda att stanna och kämpa till slutet, men de fick till slut ge upp.

Det berättar Jacob Kaarsbo, som är senioranalytiker på Think Tank Europe och tidigare chefsanalytiker inom Försvarets underrättelsetjänst.

De blev omringade, men det gick väldigt långsamt, och ryssarna led stora förluster på vägen. Det är väldigt anmärkningsvärt att de inte hade ett motdrag och att de satte så mycket på spel för att behålla just den här staden, säger Kaarsbo.

Med tillfångatagandet av Lyman finns det nu en öppning för ukrainarna mot Luhansk-provinsen och norra delen av Donbas.

Jacob Kaarsbo påminner om ryssarnas bombning och erövring av Severodonetsk i slutet av maj, men staden ser nu ut att kunna vara hotad av ukrainarna.

Ryssarna har inte kapacitet. De saknar stridsvagnar, pansarfordon och har mycket sårbara försörjningsledningar, som ukrainarna successivt har kunnat slå hårdare, säger han.

I Cherson, där ukrainarna har avancerat starkt, beror det på att de har kunnat försvaga de ryska försörjningslinjerna över floden Dnipro med långdistansmissiler från Himars .

Ryssarna har många soldater, men de är utan förnödenheter, och de är helt enkelt utmattade, säger Jacob Kaarsbo.

Därför tror han inte att det är troligt att nya ryska trupper kan förändra situationen. Det har varit extra höga offersiffror den senaste veckan med över 500 ryska soldater som mister livet varje dag, enligt Jacob Kaarsbo. Och de nya trupperna har visat sig vara dåligt tränade och dåligt utrustade. – Det är tyvärr vad man kallar köttkvarn på militärspråk, säger han.

Enligt senioranalytikern är stödet från väst nyckeln till att ukrainarna verkligen har kunnat vända utvecklingen.

Genom att träffa ryska försörjningslinjer och järnvägsnav har ukrainarna effektivt hindrat ryssarna från att få försörjning utan att göra sig sårbara.

Sedan vapenförrådet verkligen ökade och implementerades av ukrainarna under sommaren har det bara gått åt ett håll, tror Jacob Kaarsbo. Och ryssarna kan inte vända den utvecklingen just nu.

Det är ukrainskt momentum, och det ser inte ut som att ryssarna kan stoppa det, säger han.

Kristian Lindhardt, major och militärforskare vid Norges Försvarshögskola, håller med om den bedömningen.

Om det inte beror på att ryssarna samlar en mobil reserv i inlandet, som de plötsligt kommer med, på samma sätt som ukrainarna gjorde för några veckor sedan, så ser det inte särskilt bra ut för ryssarna. Sedan kan de bara vänta på att ukrainarna ska ta slut, säger Lindhardt.

Frågan är nu om ryssarna har tålamod att träna och sätta in de nya reserverna tillsammans vid fronten.

Skickar de bara in dem i mängder hit eller dit så slutar de bara som kanonmat, säger Kristian Lindhardt.

Enligt den pensionerade amerikanske generalen David Petraeus är det ett svaghetstecken för ryssarna att de tappar mark. Han menar att den ryske presidenten Vladimir Putin står inför en situation som är irreparabel.

-Pettersson läser att Ukrainas president Volodymyr Zelensky säger att Ukraina förlorar 50-100 soldater om dagen…

Ryssland medger officiellt 6.000 döda i kriget. Ukraina nämner 60.000 döda ryssar.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

7 thoughts on “Ryssland förlorar 500 soldater om dagen

 1. Ja om ryssarna blir av med 500 då gäller det att ukriana inte förlorar mer än 125 per dag först siffrorna måste ligga på cirka 3/1 nu är det troligen bättre än så civila räknas ju också in det är därför det är viktigt att flytta kriget till Ryssland då kommer puttra förustsiror skena

 2. Så sorgligt. Unga män (och kvinnor?) skall försvara en galnings ambitioner att erövra ett grannland. Måtte det snart vara över!
  Fattar inte varför två “stora” nationer som USA och Ryssland offrar sina unga medborgare för att nå politiska mål. Dessa “ledare” borde ställas inför exekutionspatrullen på ett tidigt stadium. De har vi inget förbarmande med!

  1
  4
 3. Jag kan känna en viss sympati för de ryska soldater som dör för att de tvingats in i ett kriminellt anfallskrig mot e suverän stat. Jag hoppas att dessa förluster störtar världens värste diktator och att Ryssland fullständigt isoleras på stenåldersnivå. Jag vill inte se en biståndskrona till Ryssland efter de är nedkämpade.

  19
  5
 4. Den bilden tycker jag att Ryssarna ska ta till sig, och i fortsättningen satsa på att rusta
  upp standarden för det Rysska folket, inte militärt utan med vanlig mänsklig
  standard?

  20
 5. Senaste siffrorna är att Ukraina har förlorat i genomsnitt 30 man per dag i döda under kriget. Vilket för en månad sedan var runt 10 000 soldater. Vid samma tidpunkt hade runt 50 000 av Puttes terrorister dödats.

  Under de två ukrainska offensiverna har Puttes förluster ökat nämnvärt.

  Dessutom kommer rapporter från flera håll att Puttes reservterrorister redan satts in i striderna, exempelvis försökte de sätta in förstärkningar av outbildade inkallade vid Lyman och det blev ett katastrofalt debacle där förstärkningarna gjorde vad deras obefintliga militärutbildning sa till dem att göra och det var att de sprang – därifrån.

  28
  9
 6. Det är så här långt civilisationen nått i Europa.
  Och i andra delar av världen är det ännu sämre .
  Att det bara är några politiker som ser vad som håller på att hända i Sverige , är oroväckande.
  I morgon får vi se vad Ulf K. fått ihop för gäng .
  Det är en rejäl utmaning att få Sverige på rätt köl .
  Men jag tror att när resultaten av deras politik börja synas , kommer politikens inneboende dynamik hjälpa den nya regeringen.
  Precis som i de kommuner där de visat att politiken gynnar vanligt folk och samhället i stort .
  Folk är inte så korkade som elitisterna i Centerpartiet och vänstersidan tror .
  Det visar valresultatet .

  34
  2

Kommentera