Svenska kraftnät bekräftar, nedlagd kärnkraft orsak till elkrisen

ENERGIPOLITIK. I SR Ekots lördagsintervju bekräftar Svenska kraftnäts generaldirektör Lotta Medelius-Bredhe anledningen till att svenska hushåll och företag riskerar bli bortkopplade från elnätet i vinter samt få extremdyra elräkningar är nedläggningen av kärnreaktorerna i Ringhals är förklaringen till Sveriges svåra elsituation som väntas i vinter. Den socialdemokratiska regeringen och Miljöpartiet har systematiskt förnekat att detta skulle vara anledningen.

Anders Ygeman (S) var Sverige inrikesminister 2014-2017 när av fick avgå som en fara för rikets säkerhet. Sedan blev han energiminister 2019!!!

I vinter kommer Sverige behöva importera el fler dagar än vanliga vintrar, från 39 timmar en normal vinter till uppåt 150 timmar, enligt Svenska kraftnäts beräkningar. Möjligheterna att importera el har samtidigt försämrats, bland annat som en följd av kriget i Ukraina. Och om det inte går att importera el när Sverige lider brist kan Svenska kraftnät komma att koppla ifrån elen ett antal timmar de kallaste dagarna. ”I värsta fall kommer vi från våra kontrollrum beordra våra nätägarna att koppla bort någon timma”, säger Lotta Medelius-Bredhe.

Orsaken är att fungerande kärnkraft, ibland kallad planerbar elproduktion, har avvecklats av den nu avgående socialdemokratiska regeringen och dess stödpartier.

Under ett antal år tillbaka har det ju lagts ner en del planerbar produktion i södra Sverige. Sen har det också tillkommit väldigt mycket produktion, i norra Sverige, vindkraft, och du inledde ju med att säga att vi är en stor nettoexportör av el. Men när det är som allra kallast, då vet ju vi av erfarenhet att det ofta blåser mindre. Och då är vi sen ett antal år tillbaka beroende av import, säger Medelius-Bredhe till Sveriges Radio.

Läs och lyssna på Sveriges Radio…

-Pettersson säger att många Socialdemokrater och Miljöpartister med god hjälp av V och C verkar helt oförmögna att se konsekvenserna av sin egen politik. De är som barn och har svårt att koppla ihop handling och konsekvens. Två kärnkraftsreaktor i Barsebäck stängdes redan 1999 respektive 2005 under en S-regering. Sedan 2014 har S + MP dessutom stängt två reaktorer i Oskarshamn 2015 respektive 2017 och ytterligare två reaktorer i Ringhals den 30 december 2019 respektive den 31 december 2020. Alla sex reaktorerna har stängts av politiska skäl. Det hade varit bra att ha de sex nedlagda rektorerna idag. Vi hade också sluppit tusentals förlustsnurror i naturen och inte behövt köra Karlshamnsverket på olja. Dessutom stoppade de rödgröna två planerade reaktorer, Ringhals 5 och 6, som hade varit klara eller nästan klara idag om Vattenfall fått fortsätta sina planer…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

9 thoughts on “Svenska kraftnät bekräftar, nedlagd kärnkraft orsak till elkrisen

 1. Alla ministrarna har väl sakkunniga vid sin sida, om denne är miljökämpe så går klimatmålen före verkligheten.
  Eftersom ministern vet hur man trixar sig uppåt i löner men i allt annat förlitar sig till sakkunniga så går det som det gjort för oss.
  Den makten har, den svärdet bär.

 2. Intressant att det läcker ut så snabbt efter valet, har socialisternas munkavelpåbud fallit bort?

  16
 3. Ja vindkraft i all ära men el är livsviktigt även när det inte blåser. Politikerna lade effektskatt flera gånger på kärnkraften tills det inte blev lönsamt längre. Så visst var det politiken, som stängde ned även femte och sjätte reaktorn vilket var väl droppen av galenskap. Kärnkraften förutom fossildrift är de enda alternativen i södra Sverige att skapa balans i elnäten. Jag önskar att riktiga experter släpps fram och förklarar, men de riktiga experterna verkar vara bannlysta i riksdagen, i Public Service och i mainstream media. Det verkar ganska hopplöst med andra ord.

  20
 4. Det viktiga för sittande GD är att nu komma fram och tala om sanningen innan den nya regeringen är på plats för att kunna säga att de minsann varnade för den stundande kollapsen under den gamla regeringen.
  Naturligtvis nämner de dock inte att detta skedde efter att den sittande regeringen förlorat all makt och endast är en expeditionsministär.

  Även den sittande socialistiska statsministern skyller idag ifrån sig och säger att det är det blågula blockets fel att priserna rusar, att bränslepriset gick upp med 1:30 den 1/10 (eftersom hon inte förlängde prisreduktionen vilket var regeringens ansvar) med mera.

  Som små barn skyller socialisterna ifrån och tar som vanligt aldrig ansvar för sitt egna agerande.

  41
  1
 5. När politiker förstört sveriges samhälle så byter de generaldirektörer.
  Hahahahahaha

  41
 6. Byt några ministrar och vips törs generaldirektörer tala sanna fakta. Det egna skinnet är viktigare än svenska folket.

  47
 7. Jaha si så där ja gick det inte att ljuga för svenska folket längre,jävla hycklare,och
  att ersätta en gammal kärring med en ny torde hjälpa föga,man behöver lite mer
  kunskap än att tända en ficklampa.Sparka ut hela ledningen och ersätt den mer
  folk som kan och vill göra rätt och se till att politiker hålls på stort avstånd.

  45

Kommentera