Ubåtsräddningsfartyg på plats vid Nord Stream-läckorna

ENERGI. Svenska Kustbevakningen befinner sig just nu på platsen för Nord Streamläckorna, där finns även den svenska marinen med bland annat ett ubåtsräddningsfartyget Belos med dykexpertis, rapporterar TT.

HMS Belos ubåtsräddningsfartyg. Foto: Försvarsmakten

Kustbevakningen är på platsen tillsammans med flera fartyg från marinen. – Vi finns på plats dygnet runt och har varit där sedan läckaget började. På plats bistår vi sjötrafiken och biträder åklagare och polis. Vilka åtgärder vi kommer vidta eller har gjort kommer jag inte kommentera, säger Mattias Lindholm, presstalesperson på Kustbevakningen.

Om åklagaren varit på plats vill Kustbevakningen inte kommentera och kammaråklagare Mats Ljungqvist, som arbetar vid riksenheten för säkerhetsmål och leder förundersökningen, vill inte kommentera arbetet som pågår.

– Jag vill inte kommentera med hänvisning till att det pågår en förundersökning och vi gör massor av olika åtgärder på olika plan. Vi jobbar intensivt och vi har ett jättebra samarbete med både Kustbevakningen och Försvarsmakten. Det är väl det man kan säga.

Försvarsmakten har även varit på plats sedan i lördags.

Kustbevakningen leder arbetet. Men vi är där och stödjer dem med olika fartyg. Vi kommenterar inte hur många eller vilka fartyg vi är där med, men det vi går ut med att vi är på plats med fartyget Belos, som är till för att rädda personal på ubåtar samt avancerade dykuppdrag, säger Jimmie Adamsson, som är kommunikationschef på marinen.

Båten som är specialutrustad för uppdraget har även personal med expertis på ubåtsräddning samt avancerade dykuppdrag. Varför de är på plats med just Belos vill Adamsson inte kommentera.

Runt läckorna har Sjöfartsverket upprättat en säkerhetszon, där fartyg och båtar uppmanas att inte segla.

Vi har på radio bett flera fartyg att ändra kurs. Det har handlat om fritidsbåtar, och handelsfartyg. Ifall vi har avvisat militära fartyg kommer jag inte kommentera, säger Mattias Lindholm, presstalesperson på Kustbevakningen.

I nuläget varnar Sjöfartsverket för att åka in i zonen för läckorna. Men eftersom det endast är en varning, så behövs inget tillstånd för båten att åka in i området, som tillhör svensk ekonomisk zon.

Ubåtsräddningsfartyget HMS Belos är ett ubåtsräddningsfartyg med tryckkammare, helikopterplatta och så kallad dynamisk positionering som används vid ubåtsräddning och avancerade dykuppdrag.

Belos kan genomföra dykning och undervattensarbeten med våtdykklocka eller med undervattensfarkoster.

Genom den dynamisk positioneringen behöver HMS Belos inte ankra, utan kan ligga still över till exempel en haveriplats genom en kombination av GPS, gyrokompass och roder- och bogpropellrar.

HMS Belos är cirka 104 meter lång och byggdes i Nederländerna i början av 1980-talet. Maxhastigheten ligger på 13 knop. Besättningen ligger på 40 personer, varav 30 är yrkesofficerare.

HMS Belos tillhör Första ubåtsflottiljen i Karlskrona.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

15 thoughts on “Ubåtsräddningsfartyg på plats vid Nord Stream-läckorna

 1. Och vad ska Sverige uträtta där, åk hem. Sosse-Sverige kan plötslig visa både framåtanda och styrka. Trams.

  10
 2. Ja det är ju vissa saker man skall tänka på det första är vem är det som tjänar på detta??
  Och det kan vara svårt ryssar tjänar ju inget på spränga sina egna ledningar ukriana är väl dom som tjänst mest .det drabbar ju deras fiende ? Frågan blir om dom har möjligheten att utföra något liknande?
  En bra kandidat var ju faktiskt Norge som också handlar med gas i Nordsjön !? Och om det är så så är det ju USA som är inblandat Norge skulle aldrig genomföra något liknade utan sanktioner från USA.
  Och det innebär att svanska marinen kommer att klia sig i röven årionden ungefär som med Palme mordet.

  11
  1
  • Ryssland tjänar på att priserna går upp och kan om dom vill och får leverera genom andra ledningar.

   Dessutom kan det vara en varning till andra leverantörer.

   Därmed inte sagt att det var Ryssland men Putin agerar inte alltid logiskt.

   8
   12
   • Klurigt… de andra ledningarna går över andra länder. Gissar att det blir svårt att skruva på dem hur som helst för Putin. North Stream var de enda direktledningarna till Eu, Putins bästa påtryckningsmedel, men den ena var aldrig startad och den andra hade Putin själv stängt av, så gasflödet påverkas inte av sprängningarna. Putin hade hur som helst aldrig skickat någon gas genom dem i vinter.

    Däremot, om det var Putin så kan han sabotera fler ledningar, och om det var någon annan så kan Putin hämnas genom att sabotera andras ledningar… om jag ägde ett gasrör från Norge till Polen så skulle jag vara på min vakt.

    2
    1
 3. I väst finns många alternativ till CNN, i öst finns inga alternativ till Putins sanning! Det har han förbjudit.

  9
  7
 4. “svensk åklagare ska utreda…)
  Sverige utmärker sig återigen som fjantlandet nr. 1
  Vad ska Sverige utreda, sabotaget skedde ju dessutom på internationellt vatten.
  Och Nordstream tillhör ju ryssarna och då är det naturligtvis också dom som skall utreda vad som har hänt -och åtala den skyldige!
  Men varför inte ta ett snack med Biden, han har ju uttryckligen sagt att han “kommer att stänga Nordstream” och har en hel del att förklara.
  Han tillhör onekligen en av dom huvudmisstänkta.
  Biden är ju också en extrem socialist och som sådan har han redan stämpeln som opålitlig och falsk!

  39
  24
  • Du får väl ringa ryssarna och be dem ringa Biden. Annars tycker jag det är bra om svenska myndigheter tillsammans med danska och andra utreder sabotaget.

   Rören ligger på Internationellt vatten men åtminstone två av läckorna ligger i svensk ekonomisk zon.

   Nord Stream 1 har anlagts av konsortiet Nord Stream, vars ägare är ryska Gazprom 51 procent, tyska Wintershall Holding 15,5 procent, tyska E.ON Ruhrgas 15,5 procent, holländska Gasunie 9 procent och franska GDF Suez 9 procent.

   Nord Stream 2 ägs av Gazprom till hundra procent. Men Uniper, österrikiska OMV, tyska Wintershall, brittisk-nederländska Shell och franska Engie har deltagit i finansieringen av ledningen. Vad de har för säkerhet för lånen vet jag ej.

   10
   10
 5. Nord Stream gas leak investigation
  3 Oct, 01:30
  Official says Russia collects facts on Nord Stream sabotage, sees Western trace
  They are so far indirect, Russian Foreign Intelligence Service Director Sergey Naryshkin said

  MOSCOW, October 3. /TASS/.
  Russian Foreign Intelligence Service Director Sergey Naryshkin has said Russia continues to collect facts regarding the sabotage against the Nord Stream, but some indirect data point to a Western trace.
  He made the statement in an interview on the Rossiya-1 television channel’s program ‘Moscow. Kremlin. Putin.’
  “We continue to collect facts. They are so far indirect. But the indirect data, both the data that were earlier published and the data that aren’t yet in the public domain, of course point to a Western trace,” he said, fielding questions from journalist Pavel Zarubin.
  On Tuesday, the Nord Stream AG company reported that three threads of the Nord Stream 1 and 2 offshore gas pipelines had suffered unprecedented damage on September 26. Swedish seismologists later reported that two explosions had been recorded along the Nord Stream pipelines. The Danish Energy Agency reported that a large amount of gas had spilled into the sea. Aircraft and ships are barred from approaching the site any closer than five nautical miles.
  President of the European Commission Ursula von der Leyen described the incidents as sabotage, saying any deliberate disruption of European energy infrastructure is unacceptable and would be met with a decisive response.
  Russian President Vladimir Putin placed the responsibility for the situation on the West. According to Putin, the Anglo-Saxons “in effect started to destroy pan-European energy infrastructure.” He said that, “It’s clear to everyone who benefits from it.”.

  Tags
  Nord Stream gas leak investigation

  11
  19
  • TASS är en helstatlig rysk nyhetsbyrå som skriver vad Putins propagandacenter vill att de ska skriva.

   Alla oberoende ryska medier är stängda eller har flyttat utomlands.

   20
   11
   • Även propaganda medier kan uttala en del sanningar.
    Precis som aftonbladet. Ibland finns där en hel del sanningar.
    Man får läsa och försöka bilda sig en uppfattning.

    13
    2
   • CNN ägs inte av någon regering. Bolaget är privatägt och ljuger don för mycket tappar dom kunder och då får cheferna sparken.

    Kunderna har dessutom massor av alternativ.

    Så en kort sammanfattning är att du har fel.

    TASS är lika tillförlitliga som Putin och hans propagandakontor.

    Minns du när Putin i mitten på februari sa att han inte skulle invadera Ukraina och sa att dom som påstod det var hysteriska.

    10
    3

Kommentera