Ryska kärnvapenplan flyttade till bas nära finska gränsen

UTRIKES. Ryska bombplan som kan bära kärnvapen har upptäckts på ett flygfält nära den finska gränsen, rapporterar Jerusalem Post. Planen har flyttats från en bas i närheten av Ukraina.

Tupolev TU-160 kallas av Nato för Blackjack. Bild: Wikipedia

Det är satellitbilder från det israeliska underrättelsebolaget ImageSat International (ISI) som visar förekomsten av strategiska bombflygplan, plan som kan bära stora mängder kärnvapen, på flygbasen Olenja, 20-talet mil från den finska gränsen, på Kolahalvön.

Det är bilder från den 21 augusti, som visar fyra plan av typen Tupolev TU-160 och från den 25 september som visar tre Tupolev TU-95. Särskilt TU-160 har hög kapacitet, med förmåga att bära tunga bomblaster över långa sträckor, samtidigt som den har en mycket hög topphastighet. Båda typerna kan bestyckas med såväl kryssningsmissiler som strategiska kärnvapen och har använts från start under kriget i Ukraina.

Enligt ISI:s rapport verkar planen ha kommit från flygbasen Engels, i sydvästra Ryssland. Den enda bas i närheten av Ukraina som huserar strategiska bombflygplan. På basen finns flygvapenförband som använder sig av både TU-160 som TU-95.

-Pettersson tror inte det spelar någon roll. Ryssland har troligen kärnvapen så det räcker i Murmansk, Sankt Petersburg, Kaliningrad, på U-båtar i Atlanten osv. Möjligen stod planen för nära Ukraina så ryssarna blev oroliga.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

8 thoughts on “Ryska kärnvapenplan flyttade till bas nära finska gränsen

 1. Norden behöver sätta upp system som skjuter ner de planen om de kommer inom skott håll från våra gränser. Och sedan bara informera Ryssen om detta, så de vet att de flyger just de planen till skroten om de närmar sig gränsen.

  7
  4
  • Ja då måste NATO flytta sina kärnvapen lämpligen då till Lettland Litauen och Estland.. sen har vi polen också ?
   Sen får vi inte glömma Ukraina där måste vi nog omedelbart installera kärnvapen om inte om annat så för att avskräcka Putin att använda kärnvapen i det krig som pågår nu!!!!!!

 2. Enkelt, Ukraina har vapen som når baserna nära Ukraina, men inte baserna uppe i norr, kanske ryssen vill spara sina fåtaliga piloter kvalificerade för frontflyg. Kriget har ju hittills visat hur svagt det ryska flygvapnet är.

  12
  5
 3. Vi får hoppas att det är av praktiska orsaker som Putin flyttar på planen.Karln är ju helt oförutsägbar så åtminstone jag är orolig för vad nästa drag kommer att bli..

  14
  3
  • Nu kommer de socialistiska hatteorierna om judarna fram igen. Det är bra att du återigen bekräftar vad vi andra säger om dig, tovarish.

   22
   9
 4. Konstigt att det är en tidning från Israel som rapporterar detta…
  Har dom information som ingen annan har?

  13
  8
  • Ladna tovarish, du förstår den israeliska försvarsmakten har satelliter som kolla upp vad som händer på jorden och program samt folk som tyder vad dessa satelliter ser. Och de såg en molnfri dag att en hel hög med bombplan stod på flygfältet i Murmansk som egentligen ska stå vid Azovska sjön.

   14
   6

Kommentera