Töntigt att vara sosse

”Det är töntigt att vara sosse”. Högerpartierna vann en jordskredsseger bland unga väljare i årets val. M blev största parti, SD klättrade mest och S rasade. Unga kulturarbetare och artister förklarar detta i DN med order ovan.

Så här såg valresultatet ut bland väljare i åldern 18-21.

Att något var på gång kunde skönjas redan i Skolvalet någon vecka tidigare.

Det är inte längre inne med vänstersympatier. Varför, undrar alla som följt debatten de senaste åren där Greta höjts till skyarna och bilder på klimataktivister i tonåren basunerats ut i alla mediala kanaler. Varför, undrar alla som tror att feminism och HBTQ-frågor är de viktigaste samhällsfrågorna. Varför, undrar alla som bygger sin migrationspolitik på känslor och inte på en verklighet.

Sanningen kanske är enklare än många tror. Är det några som märker av förändringens vindar är det just ungdomar. Hade jag själv varit ung år 2022 och hört mina föräldrar berätta om deras vardag under framför allt 60- och 70-talen, vore nog min röst på högerblocket tämligen given. De fyra partierna på vänsterkanten har helt enkelt inte svaren på de frågor som ungdomar av idag ställer.

En av artisterna i DN:s artikel är Tusse, känd från Melodifestivalen. Hans förklaring till att vänstern tappat fotfästet bland landets ungdomar, är ganska talande.

När jag var liten… att säga att man röstar på SD var inte populärt, det var skämmigt. I dag har det blivit helt rimligt…//…Det går hand i hand med hur SD behandlas av de andra partierna och samhället i stort

DN

Socialdemokraternas partitidning, Aftonbladet, har också de ganska svårt att hänga med när vindarna vänder. Två rubriker från samma tidning. Ett önsketänkande och ett verklighetsbaserat.

12 thoughts on “Töntigt att vara sosse

 1. Ungdomarna kan ju inte säga att dom gillar sozzzarna för då är risken att dom
  per definition betecknas som idioter,och det vill dom ju inte.

 2. Var till läkare idag, hade ledsagare enkristen kvinna invandrad till oss för 15 år sedan.
  Eftersom läkare aldrig håller tiden
  hade vi tid att vända stenar.
  Jag sa lägg mer ansvar på föräldrarna och om deras son skjuter någon utvisas hela familjen.
  Jag fortsatte, visar invandrarfamiljen att de ej kan försörja sig efter tre år, ska de utvisas.
  Inga medborgarskap utan bra svenska och kännedom om vår kultur.
  Hon godkände med acklamation mina tre förslag dessutom var vi överens om att en viss religion, hade gullats med i överkant.

  38
  • Ja, och om en svensk pojke dödar nån sätt hela hans familj i fängelse. Föräldrarna har inte uppfostrat honom och hans syskon har fått samma dåliga uppfostran.

   2
   10
   • Egentligen en inte alltför dålig idé. Föräldrar till minderåriga bör ha ett starkare ansvar för vad ungen hittar på än vad de har idag.
    Begår den minderårige ett brott, vanligt eller allvarligt, borde föräldrarna få stå för skadeståndet och vid upprepade tillfällen mista vårdnadsrätten.

 3. De två artiklarna från före och efter valet visar att vänstermedia kör sina lögner rakt in i kaklet. De resonerar så här: om unga läser att unga röstar rött och grönt så kommer en del dras med i tåget och rösta rött eller grönt, flockmentalitet. Media vet hur lättpåverkade läsare är, men den här gången lyckades de antagligen inte manipulera så många, men säkert en del. Dessutom har Aftonbladet svårt att nå unga.

  32
 4. Ungdomar jag pratat med beskriver invandringen som ett störningsproblem i skolan och på fritidsaktiviteterna. Det är bra att de röstar för en politik som i alla fall lovar förbättring på det området.
  Beskrivningarna är för övrigt hårresande, både från småstaden till storstaden.

  47
 5. Plaskalidou sa innan valet att hon skulle flytta om dom Borgeliga vann??
  men hon har det för bra i Sverige? Alexandra plaskalidou, samla ihop dina
  palter och bara dra, du kommer inte att va saknad av en enda Svensk, i 30 år
  har du bara snackat skit om det land, som av någon underlig anledning tog
  emot dig, det enda du visat är otacksamhet och arrogans? Vem saknar sådant?

  54
  2
 6. Ungdomar röstar på högern för de hoppas på en förändring i sin vardag. En vardag där bösset hotar, styr och ställer. Friheten har begränsats p g a lössens agerande. Och de som har haft makten (vänstern) gör absolut ingenting för att få ordning på tillvaron – varken för de unga eller de äldre!
  Dvärgen och Koögat fortsätter med sitt infantila twittrande. De kommer aldrig att inse sin egen dumhet!

  53
  1
 7. Att skolvalen pekar på en tydlig högervind är ingen överraskning. Tvärtom en logisk följd av åtta + fyra års vansinne. (Löfvéns 8 + de sista 4 med Reinfeldt).

  Regimens företrädare har ju tillgång till vakter, polis, säpo och skyddsvästar om dom skulle nedlåta sig att spatsera på stan någon gång. I övrigt finns det säkert tjänstefolk som kan springa ärenden åt dom så makten slipper att beblanda sig med pöbeln. Dessa överbetalda figurer behöver ju heller inte ta risken att bosätta sig i något överrepresenterat gangsterområde, utan har råd att residera i de flottare och tryggare kvarteren. Så närkontakten med vanligt folks verklighet uteblir således. Och därmed kännedomen om samma verklighet, uteblir även den.

  Men för skoleleverna uppenbarar sig förstås den raka motsatsen. De känner väl till vad den normaliserade vardagen har att bjuda. Varje dag är en kamp för livhanken där rån, skjutningar våldtäkter, bomber, bilgrillningar, etc, etc………. ingår i den ”värdegrund” de drabbats av.

  Tacka tusan för att de skriker efter förändring när de så påtagligt fått agera offer på såzzarnas maktberusade altare. De har ju ”sett det komma”, till skillnad mot de skygglapps-försedda makthavarna i sin skyddade verkstad.

  50
 8. Det är nog inte bara unga som tycker det är töntigt att vara sosse. Ju färre bidragstagare vi har desto färre sossar. Dessutom förvånas jag över att allt för många vill ge Dvärgen, damfrisörskan och en okunnig men inkvoterad iranier, fortsatt förtroende.

  50
 9. Intressant att ungdomarna har genomskådat Miljöpartiet, fast dom borde snarare
  ligga på strax under 2 % efter förstörelsen av Sverige.

  60

Kommentera