Ryska ekonomin tyngs: ”Olje- och gasvinster börjar sina”

Rysslands delvisa mobilisering tillsammans med fler sanktioner från väst hotar att slå hårt mot landets redan ansträngda ekonomi, skriver WSJ. Mobiliseringen är ytterligare en ”stor smäll” för ryska ekonomin, säger finansprofessorn vid Madrids IE Business School Maxim Mironov.

Och det händer samtidigt som olje- och gasvinsterna börjar sina, tillägger Mironov.

Det finns inga tecken på en ekonomisk kollaps i Ryssland men näringslivet och investerare i landet fasar över större mobiliseringar, skriver tidningen.

Mikhail Markin, affärsutvecklingschef på Moskvabaserade Major Cargo Service, lyfter fram arbetskraftstapp som ett problem.

Okej om det är fem personer i ett företag med 1 000 anställda som kallas in, men tänk om det blir hälften, säger han till tidningen.

-Pettersson säger att Ryssland är ett fattigt land som inte har råd med krig eller Putin…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

7 thoughts on “Ryska ekonomin tyngs: ”Olje- och gasvinster börjar sina”

 1. Det är nu som det redan högst motbjudande kriget kan spåra ur på alla vis.
  Ryssen har de facto kärnvapen och mer otäckheter på lager.

  6
  3
 2. Dialektalt från Svearnas
  trakter: “varnt he ja sa, int kan di krig å mönstra in en massa fölk utan att he märks på va en får gjort.
  Fråg vicken piga som he- lst så vet hon.
  På tal om pigor, en sa ” he e bakuda i da så ja ä så fesanbulen.” Va sa hon?

  7
  1
 3. “Inga tecken på ekonomisk kollaps i Ryssland, skriver tidningen”
  Sverige då, kan man undra. Hur står det till med vår ekonomi. Företagare klagar på de ökande kostnaderna och en del får svårt att hålla igång verksamheterna. Alla drabbas vi av den svaga kronan. Folk börjar fasa för en kall vinter, om inte elpriserna går ner. Folks besparingar i fonder och aktier har tappat i värde med 20-30% i år, för en del ännu mer. Många begränsar sitt bilåkande pga höga kostnader mm mm.
  Och mitt i alltihopa kommer snälla EU och talar om för oss att vi får sänka bränsleskatten om vi vill. Tack för att vi inte får bestämma det själva. Och tack för att sänkningen bara får vara tillfällig.
  Det är inte Putin som sänker oss, det är EU och våra genom årens lopp fega och mjukryggade politiker som inte velat/vågat obstruera mot EU.
  Tänker på vad Ebba Bush sa vid en intervju i samband med riksdagens öppnade. ” Nu samlas 349 ledamöter som ska jobba för svenskarna och Sverige”
  Jobba för svenskarna och Sverige. Jo pyttsan. Dessa ledamöter är så bakbundna av EU regler och direktiv att det där att jobba för Sveriges bästa blir det nog inte så mycket med.

  19
  11
  • onkelbjrn:
   Tja vi lär få göra som Tyskland,köpa nya sedelpressar… I dag kom nyheten om att 2100 miljarder i vår valuta,skall utbetalas som hjälp till “särskilt utsatta”,för de stigande energikostnaderna.
   Inte en dag utan att nya nöd-åtgärder sker med liknande summor !!
   Likväl kursar dagligen allt fler mellanstora företag. Bagerier är för tillfället i stora problem. Samtidigt stiger inflationen till över 10 %.
   Det kostar på att vara Solidarisk enl. EU´s beslut…..

   16
   13
 4. Sina?
  För folket kanske, hans”palats” som “inte” är hans har säkert gratis uppvärmning.

  När jag var där nov 78 så var det 25grader på hotellrummen(minus14 ute) och elementen(gamla suggor) höll minst 50-60 grader och kondens/is på fönstren plus smogen låg svart över städerna.
  Men transibiriska järnvägen höll tiden oavsett kylan, varje vagn hade egen värmare av något slag, koks/ved?.
  Blev det stopp i muggen av kylan så kom konduktören med värmekrus av gummi plus slang för att öppna upp “isproppen”, fanns en/två konduktörer i varje vagn som servade med The och annat under färden.
  Jobb fanns för de flesta och många om samma arbete som kunde säkert klaras av mindre antal jobbare.
  Folket var trevliga och hjälpsamma enligt mig då, kö till spritbutiken kunde vara lång om man vill ha lite vodka.

  Oftast en butik för det man ville ha, ost, bröd, mjölk, radio, m.m.
  Rubeln stod i 7.20kr då jag var där då, jämfört idag, typ 15-17 öre.
  Inga sedlar eller mynt fick tas över gränsen innan jag åkte över till Japan som var svindyrt att vara i då, blev en kort tid där,100yen typ 5kr innan nästa land som backpacker.

  16
  1
 5. Hmmm….undrar vem som får en svår vinter? Putte kan ju äta olja och gas. Befolkningen bryr han sig ju inte om. Låt föralldel ingen laga idiotprojektet Nordstream. Satsa NU på modern kärnkraft. Tills dess får vi förlita oss på “klimatkrisen” så det inte blir för kallt i vinter. Själv har jag fyllt vedboden tillbristningsgränsen.

  26

Kommentera