Meloni vann valet, kan Putin splittra EU genom Italien?

UTRIKES. I helgen valde Italien sin första kvinnliga premiärminister, Giorgia Meloni, ledare för Italiens bröder som väntas bilda regering som väntas bilda regering tillsammans med Silvio Berlusconis Forza Italia och Matteo Salvinis Lega. – Det är tre stora partier som alla har olika syn på hur landets starka tillväxt ska fortsätta, vilket blir ett stort problem när Europa ser ut att gå mot recession. De är inte heller överens om hur man ska ställa sig till Ryssland och Ukraina, säger Gabriele Abbondanza, statsvetare som undervisar i internationella relationer vid Sydney University.

Matteo Salvini, Silvio Berlusconi med Giorgia Meloni, som tänkt premiärminister.

När Rysslands president Vladimir Putin vann en fjärde mandatperiod 2018 var några konservativa i Italien snabba med att framföra sina lyckönskningar. ”Folkets vilja i dessa ryska val är otvetydig” , sa Giorgia Meloni , chefen för partiet Fratelli d’Italia (Italiens bröder), på sociala medier då.

Nu är det Putins tur att gratulera Meloni till valsegern och bjuda in till samtal. Vladimir Putin kommer att ta alla chanser han får att splittra EU och Bryssel är inte populärt hos de konservativa i Italien.

En italiensk regering varar i genomsnitt mindre än ett och ett halvt år.

– Det första problemet blir att lägga fram en gemensam budget, då många av de här interna olikheterna kommer att stiga upp till ytan. En del politiska löften måste skrotas, bara Italiens bröders valprogram har beräknats kosta 160 miljarder euro, vilket så klart är omöjligt, säger Gabriele Abbondanza.

Italiens har enorma skulder och återhämtningsplanen efter coronapandemin omfattar 220 miljarder euro, vilket motsvarar 2400 miljarder svenska kronor. Italien har inte råd att göra sig osams med EU.

De tre partierna vill begränsa invandringen och skatterna och ändra konstitutionen men har lovat så mycket så de flesta löftena kommer inte att infrias.

Energikrisen – Den nuvarande regeringen har agerat för att ersätta den ryska gasen. – . Det positiva för den nya regeringen är att den kan dra nytta av det Draghiregeringen gjort, som att ha slutit avtal med Qatar och Algeriet. Det kommer att bli en svår vinter i hela Europa, men en smart sätt att hantera frågan är att fortsätta på den inslagna vägen.

Giorgia Meloni har tidigare varit ungdomsminister 2008–2011, men är relativt oprövad politiskt. – Hon kommer att utveckla sin politiska stil och ledarskapsstil, vi får se om den är effektiv eller inte, säger Abbondanza.

-Pettersson noterar att som vanligt pratar de vänsterblivna om extremhöger och fascism när de förlorar ett val. Vänstern pratar som i Sverige om ett hot mot demokratin men det är lika överdrivet där som här. Det är vänstern som förstört våra länder men de saknar förmågan att se orsak och verkan.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

8 thoughts on “Meloni vann valet, kan Putin splittra EU genom Italien?

 1. Nere i Europeiska Medier är uppståndelsen stor efter Italiens val.
  Inte minst bland diktatoriska EU är sorgen över ”högervändningen” märkbar.
  Något som kan skada ”sammanhållningen inom EU”… påstås det.
  Det sista skall tydas,att man befarar deras ensidiga socialistiska styre, rubbas till lite mer normalt förhållande.
  Ungern/Polen som ju i första hand fått stå för det onda,har nu fått en tredje part ! Dessutom lurar ju Frankrikes LePen att bli ännu en,som inte 100 % följer Tyska ledarinnans order….

  21
  16
 2. ”höger och vänster” så tjatigt. De flesta av oss bryr sig inte utan vill ha mat på bordet. Ideologier och religioner kan göra att fölk handlar efter dem istället för sunt förnuft.

  6
  3
 3. Den nya premiärministern i Italien verkar inte vara någon Puttefantast så jag tror inte Italien kommer att svika Ukraina så som de gjorde i början av kriget.

  24
  5
 4. NEJ, nu ska vi vara glada för framgångarna i Sverige och Italien av högernationalismen och konservativa krafter!!!

  MYCKET MYCKET POSITIVT OCH GLATT FÖR EUROPA, OCH VÅR FRAMTID!!! 😀😘🤩🤠😇🥳🤪

  31
 5. Jaa kan den centralisering som EU skapat vara mindre bra för oss i de 27 satellitstaterna? Förvisso så några gagnas andra betalar och mellanskillnaden spenderar EU över för att i bästa fall göra några länder ”rikare” MEN F_N vet…..

  22
  14

Kommentera