Italien har säkrat gas – klarar sig utan Ryssland

ENERGIPOLITIK. Tack vare större leveranser från framförallt Algeriet och Egypten har Italien nu säkrat sitt gasbehov för att kunna klara vintern även om Ryssland väljer att strypa all export till Europa, uppger källor för Bloomberg.

LNGtanker från Nordafrika

Den klart förbättrade prognosen är dock avhängig att en flytande gasanläggning kan installeras i vår.

Italien ligger längre fram än andra gasberoende ekonomier i Europa sedan avgående premiärminister Mario Draghi sökt alternativ världen över. Tyskland har exempelvis haft det mycket motigare och man kommer sannolikt vara beroende av förlängd användning av kärnkraft för att undvika strömavbrott i vinter, skriver Bloomberg.

Innan kriget köpte Italien 40 procent av sitt gasbehov från Ryssland.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

3 thoughts on “Italien har säkrat gas – klarar sig utan Ryssland

 1. Spanien startade kontakten med Alger. Det var i våras. De förde Italien och Algeriet samman. Sedan överlät de själva förhandlingarna till parterna.
  Det är gammal politik länderna emellan som måste lösas först.

 2. Fast vad menar Bloomberg? Skulle gas vara mer framtidssäkert än kärnkraft? Hette det inte att jorden går under av co2? Bortsett från väderkraft är kärnkraft nästan enda alternativet om man menar allvar med co2-döden. Logiken här är minst sagt haltande.

  15
  1
 3. Jaa att avveckla fullt fungerande kärnkraft är ett rent stolleprov gas har 200 (minst) ggr mer utsläpp av koldioxid jmf med kärnkraft…. osså är det för att minska utsläppen som man väljer gas….. är gas förnybart? Frågar åt min dumma kompis……

  14

Kommentera