Systembolaget är lönsam för vd:en

SKATTER & VINSTER. Vinster i välfärden pekas ofta ut som stöld av skattepengar och ett förstatligande anses ofta av de vänsterblivna vara en bot på problemet. Men samtidigt ser vi hur statliga bolag ger massiva löner till styrelsetoppar. Själva problemet är inte vem som äger utan vem som har kontroll. Ifall de som arbetade på eller är kunder på Apoteket AB eller Systembolaget hade kontrollen undrar jag om de frivilligt skulle gå med på att deras VD tjänar runt 16 gånger (ungefärlig medellön i Sverige) eller mer än de själva.

Ann Carlsson, vd Systemet AB är troligen nöjd med lönen på det inte vinstdrivande företaget.

Systembolaget säljer med ansvar och utan vinstintresse, skriver de på sin hemsida. Det innebär bland annat att Systemet inte ska sälja så mycket som möjligt och inte har målet att maximera vinsten. Därför har Systemet inte erbjudanden som ”ta tre, betala för två” eller extrapriser, och därför uppmuntrar vi aldrig kunder att köpa mer än de har tänkt sig. 

-Nu vet Pettersson att Systemet knappast räknas till välfärden även om en gin & tonic, en konjak eller ett glas vin är läkande ibland.

Systembolaget är inte ett bolag som andra. Genom god service, kunskap och omtanke har Systembolaget vunnit svenska folkets förtroende, sa Ann Carlsson i ett pressmeddelande när hon fick jobbet.

Att vara vd för Systembolaget räcker till en och annan högt beskattad flaska. Enligt uppgifter hos Skatteverket tjänade Ann Carlsson år 2020 6.657.657 kronor. Det ger en månadslön på skapliga 554.805 kronor.

Som jämförelse så har statsminister ett månadsarvode på 184.000 kronor.

Se tidningen Publikt för hela listan. Systembolaget saknas.

-Jag minns när man sade att statens kaka är liten men säker, men då hade vi betydligt lägre skatter än idag. De enorma chefslönerna drar naturligtvis upp ersättningarna till styrelserna, mellanchefer osv. miljarderna far iväg från ägarna, alltså från dig och mig…

I Sverige finns sammanlagt över 2 500 offentligt ägda företag. Men att staten, kommuner eller regioner driver bolag är inte oproblematiskt och gör att stora delar av näringslivet i Sverige faktiskt är politiskt styrt. Offentligt ägda bolag agerar under andra premisser än privat ägda. Läs mer på Skattebetalarna.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

9 thoughts on “Systembolaget är lönsam för vd:en

 1. Först när Ann Carlsson slutade på ICA införde ICA e-handel. Hon blev en katastrof för Apoteket när hon blev VD där. Hon satsade allt på butiker och hon fattade inte att e-handeln var framtiden. Hon tog det idiotiska beslutet att lägga ner distansapoteken som hade rutinerad personal. Tamro tog över e-handeln och anställde en massa invandrare. Det blev en massa problem med felleveranser till kunderna. Nu har Ann Carlsson slutat och Apoteket har tagit tillbaka e-handeln. Det är ett stort misstag att anställa Ann Carlsson som VD för Systembolaget.

  10
  • Verkar som Ann Carlsson har den rätta värdegrunden. Kompetensen däremot verkar svikta.
   Jag har alltid undrat vad dessa människor egentligen gör på jobbet som ger dem en månadslön motsvarande en årslön för mig och många.
   Ser man på arbetstiden, så kan de ju inte jobba 12 gånger längre per månad än vi andra.
   Själva verksamheten har man anställda som utför.

 2. Här inbillar man folket att systemet går med förlust. Har aldrig hört i Finland att Alko, räknat på samhällsnyttan, går med förlust. Sen lurar man folk att Systemet är överlägset vad gäller sortiment av tex vin. Var i Mariehamn som har två butiker på 30 000 innevånare. Den butiken stod sig väl med Systemets utbud. Finland säljer sen 2018 starköl i affärerna, man behöll mellanölet och på sikt sälja även vin i affärerna. Starkölet blev ett lyft för landsbygden, trots nykterhetsrörelsens gnäll om ökad konsumtion, sjönk konsumtionen. Sverige med tusen orosanmälningar om dan skulle aldrig klara av starköl i livsmedelsbutikerna. Här har vänstern gjort allt för att söndra familjen nu ser vi följderna. Ge socialisterna makten i snart 80 år som här och samhället slutar i anarki och sönderfall!

  20
  1
 3. Systembolagets affärsplan säger att man ska bidra till att minska alkoholkonsumtionen i Sverige. Lite som att öppna jaktbutik för att man vill rädda älgarna.

  19
  1
 4. Jag undrar varför knegarna drar sig undan från Sosseriet och fackföreningarna. Inte kan det väl bero på att de bara bryr sig om sig själv och berikar sina egna på knegarnas bekostnad .
  Så egoistiska kan väl inte Sveriges arbetare vara . Nu har vi försörjt Sossarnas röstimport i 40 år .
  Då kan vi inte hoppa av när våra odugliga politiker vill ha ett rejält bidrag . Jag tror att Åkesson ligger bakom på nåt jävla vänster. Men jag kommer inte på hur .

  22
  1
 5. Bevis på att staten försörjer sina egna med löner i fantasibelopp. Ps. förmodar att flertalet av dessa statliga chefer har den RÖDA PARTIBOKEN.
  Vem gör skäl för en månadslön på 1.351.000 kr per månad ?
  Den chefen behöver inte lida av höga elpriser.

  46
 6. Och man har dessutom lyckats dra upp genomsnittslönen för kvinnor i offentlig sektor, bara en sådan sak.

  36

Kommentera